Кунева предлага: По-малко депутати и без зам.-министри

Партията й започва консултации за промяна в Конституцията
Обновена: 10 окт 2013 21:26 | 10 окт 2013 21:23, Камелия Цветанова
51
Кунева предлага: По-малко депутати и без зам.-министри
Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Снимка: Булфото, архив

"Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация. Това обяви лидерът на движението Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя съобщи, че политическата формация ще предложи първо идеята на партньорите си от Реформаторския блок,  а след това и на цялото общество.

Ще работим по изготвянето на нова Конституция с гражданите до април, посочи още тя.

По думите й при досегашни анализи на движението винаги е ставало ясно, че най-големи промени в Конституцията са необходими в частта съдебна система и правото на гражданите да защитават правата си. Сред предложенията на „Движение България на гражданите“ са избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, намаляване броя на депутатите, премахване на поста зам.-министър и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

По думите на Кунева до голяма степен решението на движението отново да повдигне темата за Конституцията е и решението на Конституционния съд за Делян Пеевски.

Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до Конституционния съд за Пеевски, след като стана ясно, че предишният въпрос им се е сторил неясен и избягват отговора, съобщи още Кунева. Българските институции
трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория, коментира тя.

Димитър Делчев, член на Националния съвет на движението, обясни, че сега КС трябва да каже ясно може ли Народното събрание да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. “Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев.

Още по темата
Според Йонко Грозев от Националния съвет изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен: премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота, посочи Грозев.

"Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността -  институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира още Грозев. По думите му не е правилен отказът да се коментира решението на съда, с което се измъкват останалите партии.

"Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задкулисието управлява държавата", категоричен беше Грозев.

Димитър Делчев пък представи данни за законодателната дейност на 42-рото Народното събрание за първите му 5 месеца. Според тях парламентът е приел само 24 закона или изменения на закони, докато предишният парламент за същия период миналата година - 48 или два пъти повече.

"Очевидно не вършат работа, очевидно не могат да се разберат помежду си, очевидно е, че са необходими нови избори", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Много неща може да иска Кунева, но няма кой да и ги позволи. Крайно време е да си замълчи и спре непрекъснато да опитва да бъде център на внимание. Народа не я иска и е по-добре да не пречи на Реформатрския блок да се подготвя за изборите.
44
0
 
1
 
! Отговори
Атлет преди 10 години
Точно пък в Кунева нямам доверие аз. Реформаторският блок като цяло е добра алтернатива, но мърморещата лелка ме изнервя със своето присъствие честно казано. Отдавна трябваше да я махнат от съюза.
43
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
5. Народноот събрание да се редуцира до 100 (120) души....6. който не идва на рабоат повече от 3 дни за един месец по сто лева да му удържат всеки ден. Ако е болен - да представи болнични и да му ги възстановят.
42
0
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
аз предлагам:1. Главният прокурор да се озбира не за 7, а 5 години2. Конституоционният съд да се избира само иземжду магистрати, но да няма членове по право - никакив квоти на президента или народноот събрание3. Всичик депутати и кметове да станат задължителон до два мандата4. Областните упавители и регионалните кметове да се избират от народа.
41
1
 
1
 
! Отговори
grigorij преди 10 години
Съвет от граждани и общественици - ако има предвид същата онази пародия на ГС, която създадоха и в която поканиха корумрипари ексминистри като Трайков и свои лични авери, то смисъл никакъв. На обещанията на Кунева не вярвам, тя толкова пъти си мени позицията само по отношение на ядрената ни енергетика, та какво остава за друго. Тогава не ни ли излъга?!
40
0
 
2
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
А енергийната стратегия на партията й кога ще я видим?! Нали великите й експерти я бяха подготвили?! Кунева и тя борави с някакви удобни заучени фрази, които звучат гръмко и обещаващо, но дали ще бъдат изпълнение. Не веднъж тази жена ни е подвеждала в обещанията си, едва ли някой ще й повярва й сега.
39
0
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
""Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. " - Ама Кунева ли е говорителката на Реформаторския бе?! А бе тия хора нормални ли са?! Как можаха да я приемат сред редиците си, нали се имат за дясна партия?? Какво прави една комунистка при тях!
38
0
 
2
 
! Отговори
Hristo_Ganchev преди 10 години
А аз предлагам всички комунистически снахи да се изнесат от страната, точно както царчето направи и повече никога да не влизат в нея! Още по времето на НДСВ, едно от най-покварените и пагубни правителства за нас, Кунева трябваше да напусне страната и никой да не й позволява да става депутата или каквото и да е било друго на държавна длъжност!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Студент преди 10 години
Права е г-жа Кунева-твърде много са народните депутати,т.е.НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ -техният брой трябва да бъде намален чувствително!!!Силно казано без зам.министри,но поне по един трябва да има-повече също са излишни! Времето показа,че партиите СА ИЗЛИШНИ и подкре -пям мнението,че е време за президентска република!Партиите се борят единствено те и под крепящите ги кръгове да са на власт-ние какво получаваме?! Същото нямане,същото безпра вие,същото презрение,по-голяма безработица,по-голяма скъпотия!
36
2
 
2
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Явно Кунева е почнала от сега с презизборната кампания. Как може да иска , да няма заместник министри. Това е невъзможно. Пиарите и сигурно работят денонощно и и казват какво да говори... Голям цирк !
35
1
 
5
 
! Отговори
gogo преди 10 години
не е ли време да опитаме ПРЕЗИДЕНТСКА република ?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чудовищно раздутата администрация е тумора,който убива държавата. 240 депутати,само лимузините към нс са три пъти повече от линейките,които обслужват 1.5 милионна софия
33
2
 
5
 
! Отговори
мао дзе дун преди 10 години
От КУНЕВА-ПРЪМОВА и от ХЕРПЕС ГЕНИТАЛИС - спасение няма!
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До qwerty78 - МалоумникаНикакви 40 ! 3-*** да са - Боко Цоко и Искрето!
31
1
 
6
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
До ultramindДа допълня ... тези 100-1000 човека да имат прави лопати, всякакви лопати, чукове, тесли, кирки, сапове, тежки ***, бухалки, томахавки, винкели, боксове, пръти, талпи, тухли и др. за да изпълняват службата си съвестно и кадърно в името на народа.
30
2
 
0
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
До Джедай МастърКС трябва да е изграден от прилична маса (100-1000), произволно избрани хора от народа. Народа трябва да е този коректив на властта и да съди по вътрешни убеждения, а не по правни норми. Правото разбрахме всички, че е доста криво.
29
1
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
5. даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд. Функцията на КС е да бъде последен коректив на властта - единствената форма на контрол над законодателната власт. Друг е въпросът как изпълнява тази функция, но възможността всеки да сезира институцията с молба, защото примерно Пръмова не му е симпатична едва ли би спомогнало за подобряване на дейността му. Хайде стига толкова, доста понаписах ;)
28
1
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
3. намаляване броя на депутатите. Популистка идея, която няма да допринесе кой знае колко за благоденствието на държавата. Вярно е, че по-голямата част от депутатите са пълнеж и са с изключително спорен интелектуален багаж, Но не това е проблемът. Проблемът са умните, но крадливи типове, които така или иначе формират политиката.4. премахване на поста зам.-министър. Всъщност заместник министрите са експертните фигури в администрацията и те са много по-полезни от самите министри
27
2
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
2. намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет. Впрочем ВСС изобщо няма партийни квоти - т.е. дори не са си направили труда да попрочетат преди да лансират тази "идея". Част от ВСС се назначава от НС, т.е има някакви договорки относно състава му, но все пак по-голямата част се формира от членовете по право и от квотата на съдебната власт.
26
1
 
12
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
ЕЙ ТАЗИ САМО И САМО ДА СЕ ДОКОПА КАКВО ЛИ НЯМА ДА ПРЕДЛОЖИ.........*** ПРОДАЖНА...