Свалят таксата при джипито за пенсионери до левче?

Търсят се пари в бюджета за покриване на разликата до 2.90 лв.
Обновена: 15 окт 2013 14:05 | 15 окт 2013 14:04,
51
Свалят таксата при джипито за пенсионери до левче?
Таня Андреева Снимка: БТА

Ще се работи в насока потребителската такса за пенсионерите, която плащат при посещение на личния си лекар, да бъде намалена и да стане 1 лев, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, преди да открие форума "Иновации в здравеопазването". 

Тя допълни, че ще се работи и за връщане на "ин витро" процедурите от Здравната каса в здравното ведомство, като се очаква това да стане от следващата година.

Бюджетът за следващата година е ориентиран към политики и програми на министерствата, а това, което засяга МЗ, е свързано със спешната помощ, с подпомагане на малки общински болници в труднодостъпни райони в страната, допълни Андреева. 

Вероятно ще има свиване на издръжката на МЗ и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, които не осъществяват медицинска дейност, допълни Андреева и уточни, че в момента се прави анализ дали и в кои второстепенни разпоредители ще има съкращения. 

В отговор на въпрос защо ваксините остават към Здравната каса, Андреева отговори, че на този етап това е преценката, която са направили заедно с правителството.

Въпросът с намаляването на потребителската такса на 1 лев за пенсионерите ще бъде обсъждан отново, след като стане факт, коментира за БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

Свързах се с централата на БСП, откъдето ми казаха, че се обсъжда тази идея и ако има средства в държавния бюджет, с които да се покрие разликата до 2.90 лв., ще се направи, допълни д-р Киров. Все още няма окончателно решение и чакаме, за да видим какво ще се предложи", допълни той. 

Това беше факт преди няколко години и нищо страшно не се случи, каза още д-р Киров. По думите му предстои ново обсъждане в сдружението, защото са минали години, но това ще стане, когато има ясно предложение. Нас не ни притеснява това, че известна част от парите ще идват от другаде, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Естествено целта на това решение е пак да се взимат повече пари от работещите българи.Когато таксата стане 1 лев ще е пълно с пенсионери пред кабинетите на личните лекари.И естествено катоп има опашки работещите хора ще предпочетат да отидат при специалист ,без да чакат и като си платят на него.Аз си плащам здравни осигуровки,но винаги като отида при личният лекар е пълно с пенсии.Затова винаги си плащам за преглед при специалист.
50
0
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Намалена такса ,намалено работно време.Супер соц.здравеопазване =1.00 лв.Не ни чака нищо хубаво с здравеопазване за 1 лв..Аз водих кучето на доктор и платих 30 лв.А GP-to на баба 1 лв.ХАХАХА.Къде е лекарския съюз.Да видим какво подписваха с политическите партии.Жалка картинка
49
1
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Г-жо Министър.Ако сте загрижени за хората напънете се и заделяйте мин 8%от БВП за здравеопзпазване а не 3,8% както е в момента.Намерете пари и плащайте за всички освободени от Вас пациенти/инвалиди ,деца ,диабетици/потребителската такса..Заплащайте на GP-та острите случай.Намерете пари и въведете е-здравеопазване,/цялата информация на магн.карта/и всеки пациент с индувид. партида в НАП.Въведете заплащане в спешните кабинети /всеки си плаща а после касата възстановява парите на пациента.а ромите
48
2
 
1
 
! Отговори
ts ts преди 10 години
Прокопииии...Прокопиии, пожелавам ти лекарско напрежение, лекарска отговорност и ЛЕКРСКА ЗАПЛАТА!
47
0
 
7
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
10 LEVA TAKSA ZA PENSIONER!!!!!!!!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
SHTO ZA GLUOST?S KAKVO SA PO RAZLICHNI PENSIONERITE OT MEN?GADOST!!!!!!!!!
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо нито един лекар не издава касов бон,когато се плаща таксата???
44
1
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Кога променихте и Закона за здравното осигуряване ? До кога мислите ,че ще ни скубете и ще взимате и последните ни пари ,за да си купувате подкрепата на някои групи от хора ? Повечето от пенсионерите и не знаят,че може на три месеца да си изписват лекарствата и всеки месец дават по 2.90,защо не са информирани ?Един или два лева ни струва подкрепата,за колко стотинки вече се продаваме ?Удряме май дъното на мизерията .
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ли е най-важното в здравеопазването!Това е *** популизъм!!!!Ами то е ясно от къде ще вземат парите.....от работещите...И защо таксата трябва да е различна за пенсионери и останалите?Евтин комунистически популизъм....За това и младите напускат....
42
0
 
4
 
! Отговори
не син преди 10 години
А за нас,*** скапана комунистическа *** ! За нас колко лева такса,пътеки и т.н.! И пак ни използват за опитни мишки !
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вече не може се разминеш от пенсионери. Де ги засърби и са при джипито да ги почеше.
40
1
 
8
 
! Отговори
Божо преди 10 години
До ПрокопиНай-добре е лекарите да се вкарат в затвора, а пациентите да ги посещават веднъж годишно !!! Хем ще си доволен, хем ще се лекуваш с "леене на куршум" !!! Ще изгонят и малкото лекари, останали в България !!! А на тази комунистическа кака искам да и видя фиша и всички останали месечни приходи !!! Комунизмът ражда само мизерия !!! Да живее БЪЛГАРИЯ, долу комунизма !!!!
39
6
 
7
 
! Отговори
Прокопи преди 10 години
Защо въобще има таксата при джипито , нима здравните вноски не стигат дори за преглед ,защо всичко останало също си е платено? Защо нито един лекар не издава касов бон и съответно никой от НАП не ги проверява? Докога ще продължава рекета с избор на екип, така ли лекарите си докарват по 7-8000лв. заплати а министерството, прокуратурата, лекарски съюз, здравна каса покриват това изнудване, трябва ли да започнат физически соморазправи,че някой да прогледне?
38
7
 
2
 
! Отговори
Ок преди 10 години
Браво!Това е нещо конкретно и полезно.Разреждах ходенето си при лекари главно заради многото и скъпи такси.
37
0
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
Ами правилно, трябва да свалят таксата, за да си подсигурят подкрепата на следващите избори, е сега това ще бъде разбира се, само на тези които доживеят до тогава, ама карай. Важното е да се мята прах в очите на работещите и да им се Е*АВА м*мата, всичко това за сметка на тези които ги хранят. Докога по дяволите работещите ще бъдат тъпкани за сметка на пенсионерите???
36
0
 
8
 
! Отговори
Yegresnatsemnelov преди 10 години
Te и в момента "изяждат" де що има направления у джипитата, представете си като почнат и без пари да влизат...
35
0
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Ако Таня Андреева не знае, да и обясня защо е тази такса от 2-3 лева? Просто по този начин хора, които си нямат друга работа и ходят при ДжиПИ-то да си мерят кръвното, да си говорят, да правят навалица, тези мили хора биват отказвани, както и тези които си измислят болести. Сега и без това човек не може да се вреди от пенсионери и ще стане още по-зле и ние които плащаме вноски, а не ползваме понеже нямаме цял ден да чакаме ще почнем да търсим начин да не плащаме.
34
0
 
2
 
! Отговори
atakaaa преди 10 години
abe ya plashtayte si na pensionerite mrasni i gadni komunisti, m...ta vasha dolna...za mladite, kazvate da tarsim rabota po ES sled 01.01.2014, ostanaha samo pensioneri zaradi vas mrasni komunisti do edin...
33
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
28,нещо и не можеш да смяташ , което е също нормално за такива ,като теб , т.е. за да стане таксата 1 лв. , значи от 2.90,вадиш1,90 и получаваш, колко първолаци 1? Правилно 1 лв. предложена такса.Лично аз не одобрявам подобна идея , защото и досега болниците са пълни с пенсионери , които посещават лекарските кабинети с незначителни оплаквания,а има такива , които наистина се нуждаят от мед. услуги , но си чака редът....
32
0
 
8
 
! Отговори
Възмутен2 преди 10 години
И разбира се да не забравим икономическия ефект от въпросната такса. Какво ще се случи в практиката на лекаря, ако я няма. Както знаете здравната каса не плаща особено много на лекаря за това, че ви е прегледал. Ако разчита само на парите от НЗОК той няма да може да плати заплатата на сестрата или да си плати наема на кабинета и консумативите. Ще трябва или да затвори кабинета заради фалит или да не сключи договор с каста и да мине на частна практика. И тъй като това им е професията ще мине на частна практика. Джипитата, които имат договор с касата ще намалеят много и ако вие ще се чудите от