Спор за лекарствата: А кой, кой, кой назначи Десислава Атанасова?

Дебатът в парламента стигна чак до темата за костинбродските бюлетини
Обновена: 23 окт 2013 17:28 | 23 окт 2013 10:54,
37
Спор за лекарствата: А кой, кой, кой назначи Десислава Атанасова?
Десислава Атанасова Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за лекарствените продукти. Единият е внесен от депутатите от ДПС и БСП Нигяр Джафер и Емил Райнов, а вторият – от Министерския съвет.

В пореден спор се превърна разглеждането на двата законопроекта. Парламентът отново се раздели на две – от едната страна застанаха БСП и ДПС, а от другата – ГЕРБ.

Традиционно разговорът се отклони на няколко пъти от лекарствената политика. Мая Манолова от БСП и Десислава Атанасова от ГЕРБ стигнаха дори до костинбродските бюлетини. Премина се и през традиционните сравнения кой какво е направил през мандата си.

Сега управлявате вие – вече пет месеца нищо не е направено в Министерството на здравеопазването. Няма внесен нито един законопроект от МЗ. Този законопроект, който е внесен от МС, е подготвен, когато съм била министър аз. Другият е внесен от колеги народни представители. Изборите отдавна минаха, вие доказахте, че не станахте говорител по здравната тема, а доносник по отношение на едни бюлетини, заяви Десислава Атанасова, като се обърна към Манолова.

Бившият здравен министър се спря и на любимия напоследък въпрос: „Кой назначи Делян Пеевски?“. В отговор обаче получи доста ироничен отговор от депутата от БСП Емил Райнов.

Вие разбирате ли, че една година медицинското съсловие се чуди кой, кой, кой назначи Десислава Атанасова за министър, заяви с иронична усмивка Райнов от парламентарната трибуна.

По средата на спора застана Станислав Станилов от „Атака“. Той застъпи традиционната реторика на националистите. По негови думи монополите постоянно увеличават цените. Той беше категоричен, че не е важно да се спори кой какво е направил по време на мандатите си. В крайна сметка въпреки лютия спор едва един депутат гласува против при гласуването.

Първият законопроект, внесен от Нигяр Джафер и Емил Райнов, предвижда създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросният орган ще подпомогне и подобри дейността по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти.

Предвижда се Съветът да разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти, които да се предлагат на министъра на здравеопазването за утвърждаване. Текстовете засягат и паралелния износ на лекарствените продукти, който не би нарушил принципа на свободно движение на стоки и услуги в Европейския съюз, но същевременно би дал възможност на компетентните институции да се намесят в случай на установен дефицит на определен лекарствен продукт, което застрашава здравето на населението.
Във втория законопроект, с вносител Министерски съвет, промените касаят европейска директива.

Вижте още във видеот на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До ДДАми защото образованието й е юридическо, не медицинско.
26
4
 
4
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До QVO VADIS DOMINEКой предложи жалкото нищожество специалист по копчетата на съветската униформа,без един ден трудов стаж за премиер на една европейска държава.Кой,кой,кой,кой ???????????????????
25
3
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Да, бе, вярно?! Кой я назначи тази (няма да използвам определения, че ще ми изтрият коментара)?!
24
4
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 10 години
Аи и защо тая с голямата уста-затова я държат в ГЕрБ- не каже откъде са нейните милиарди а също и фирми нейни и на мъжа й.Не е ли странно-толкова млада а милионерка.Имаме толкова млади и кадърни хора-да обясни как се става милионер та и нашите младежи да видят хубаво в тоя живот.
23
3
 
13
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Десислава Атанасова е символ на некадърността, ограничеността, тъпотата и некадърието. Но оеже де бъде символ на вярна служба към работодателя. Би могла да бъде образец за всеки доберман или ротвайлер...
22
1
 
8
 
! Отговори
leleee преди 10 години
Кви са тези в НС бе?? Това са някви тотални селяци, които спорят за цената на някоя кокошка на селския пазар!! Тотални простаци и профани, за съжаление те са едно идеално отражение на състоянието на обществото в момента. Затова е истина, че какъвто е народа, такива са му управляващите.Няма как едно тотално изпростяло, изтрещяло и малограмотно общество, да създаде политици с някакви идеали. Щото политиката в съществото си е запълнена с определени идеали, но не само финансови!!!
21
0
 
8
 
! Отговори
крайно преди 10 години
време е да назначат истиснки експерти а не депутати които не знаят за какво става въпрос и главната им цел да се облагодетелстват
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Куроландесдокато Боку беши пимиер нямаше бат Сали и Пеевски
19
6
 
19
 
! Отговори
QVO VADIS DOMINE преди 10 години
Кой предложи Борисов охранителят за секретар в МВР???
18
6
 
13
 
! Отговори
ДД преди 10 години
ДЕСА ОТНОВО СЕ ИЗЯВЯВА-АМИ ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ОТРОЧЕ ЕДНО СИ ЗНАЕ И ЕДНО СИ БАЕ -КАТО Е ТОЛКОВА КАДЪРНА ЗАЩО НЕ ОТИДЕ ДА РАБОТИ КАТО ЛЕКАР -АМИ ЗАЩОТО СИ Е КУПИЛА ДИПЛОМАТА И Е НЕКАДЪРНА ЩЕ УМОРИ ПАЦИЕНТИТЕ
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата. Сър Уинстън Чърчил
16
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До ЛуциферАми просто *** при "ония пред НС"
15
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този който си събираше кадрите по магистралите!
14
30
 
26
 
! Отговори
?????? преди 10 години
кой кой назначи Мая Манолова за говорител в денят за размисъл КОЙ? а Делян Пеевски кой го назначи ???? докато има комунисти няма оправия не го ли разбрахте!!!!!!!!
13
3
 
19
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Днес увеличават данъка на старите ни коли /техните са нови/,утре застраховките,поле друго и друго. А ония пред НС крешят,но поне да знаеха за какво.
12
1
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ХА-ХА-ХА...- Първият законопроект, внесен от Нигяр Джафер и Емил Райнов, предвижда създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. - Въпросният орган ще подпомогне и подобри дейността по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. - А ЗДРАВНАТА КАСА СЕ ОГРАБВА ОТ... ТЪРГОНИЯТА НА ЕДРО...!!!.
11
15
 
24
 
! Отговори
Д-р Уотсън преди 10 години
Десито сигурно много хубави неща е направила,ама с уста.То малко носленцето е по-голямо,отколкото трябва,но чак пък толкова няма да задиряме.Ох,на дядо кифличката!!!
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А КАКВО СТАНА С 10% СЪКРАЩЕНИЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА ИЛИ ЩЕ ГИ СЪКРАТИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВАТА И ЩЕ ГИ НАЗНАЧИТЕ Н АГЕНЦИИ И НОВОСЪЗДАДЕНИ СЪВЕТИ ЕЙ ЛЪЖЦИ СМОТАНИ ЗА БАЛЪЦИ НИ ВЗЕХТЕ ОСТАВКА
9
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЪДЕ СА ОТКРАДНАТИТЕ 2,5 МИЛИАРДА ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Д-р Цветан Райчинов,председател на лекарския съюз каза,че оценката за работата на Атанасова като министър е положителна.Смятам, че тя каквото можа и за каквото успя да се пребори, го направи. В някои неща, защото все пак съм запознат, не отстъпи на Дянков, като например заплатите в спешна помощ, хематоцентровете.