Андреева мисли да сезира прокуратурата заради Дянков

Причината са извадените около 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК
Обновена: 29 окт 2013 17:13 | 29 окт 2013 17:13,
61
Андреева мисли да сезира прокуратурата заради Дянков
Министър Таня Андреева. Снимка: БТА

Здравният министър все по-сериозно се замисля ведомството й да сезира прокуратурата за извадените около 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК, стана ясно от думите на Таня Андреева.

Както е известно, по времето, когато финансов министър беше Симеон Дянков, парите бяха извадени от бюджета на касата и бяха прехвърлени във фискалния резерва.

Бюджетът на НЗОК е на червено и засега не са осигурени всички средства за разплащането на дейностите на болниците до края на годината. Според Андреева, ако парите са били оставени в бюджета на НЗОК, сега положението щяло да бъде различно.

Андреева обясни, че до края на ноември ще реши дали да сезира прокуратурата за действията на Дянков. Здравният министър пое ангажимент да се намерят необходимите средства за лечебните заведение.

"Ще се намери целият финансов ресурс, за да се разплатят сто процента дейностите на лечебните заведение до края на 2013 година. В момента това правят финансистите – търсят откъде. 80 процента са осигурени", каза Андреева.

По нейни думи в най-песимистичният вариант, от 104-те милиона в разходната част на бюджета на НЗОК за 2014, ще се доплати разликата. Проблемът е, че в края на годината много трудно се търси и намира финансов ресурс, за да може такъв тип дефицити да бъдат компенсирани, заяви Андреева.

Тя подчерта, че ситуацията е била предизвестена, защото бюджетът на НЗОК е бил направен за седем месеца и резервът се отблокирал много рано.

"Аз мога да поема ангажимент лечебните заведение да получат в пълен размер изработената дейност, независимо че част от тях вече имат и надлимитна дейност - това е един допълнителен ресурс, който ще трябва да се изплати", каза още здравният министър.

"Аз продължавам да твърдя, че ресурсът, с който касата работи, не е малък. Той просто не беше управляван достатъчно добре. Всички възможни буфери бяха разходвани”, каза още Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
andreev e profisionalist i vaspitan Minister a i e krasiva sa raslika ot okokorenata kluschva gerbadjiika artelierita na b.b. i z.i bivschata ministerka na sdraveto mnogo nempriatna i prosta jena a i nischo ne rasbira ot bolnizi kasi lekari tja da bade proverena kolko si e slojila v djoba ot kasati i ot kombinaziite na djankov i dvamata sa sa satvora i da varnat istschesnalite milioni a ne da se kogori v nc.mnogo e nahalna i porsta taja jena no to ot gerb sa vse takiva natokani no prosti
45
1
 
1
 
! Отговори
lili преди 10 години
tasi ministerka e mnogo posetivna simpat.i profisionala kato govori v nc i to vse istini ne se sajajda a i ne napada bivschata ministr.na sdrveto tejkata artelieija na gerb kakto ta si se naresche kojato e sa sad s dnakov i b.b. i z.z. kade sa milionite koito sa istschesnali ot sdavnata kasa po vremeto na gerb kade sa tova e golama krajba sa tova i lekarite sa bes saplati a bolnite stradat i umirat bravo na lekarite na pirogov koito kasaha po tel.tsche sche lekuvat i bes pari i ne iskat saplati
44
4
 
4
 
! Отговори
лекар преди 10 години
Защо не сезира прокуратурата за НАМАЛЯВАНЕТО на заплатите в болничната помощ на 80%, при изработени 100%? Защо аз да не платя в магазина 80% от сметката си или към банката, ВиК, енергото, банката?ГЕНОЦИД НА ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ - КОЙТО НЯМА ПАРИ ДА УМИРА - ДО ТОВА НИ ДОКАРАХТЕ! Пък после защо имало корупция в здравеопазването...
43
6
 
6
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Защо ли си се хванала с това дето не ти е работа!Това да не ти е на Моника оная работа!!!
42
7
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ДЯНКОВ ВЕЧЕ БЕШЕ ОСЪДЕН ЗА ТОВА СИ ДЕЯНИЕ И НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА САМО ТОВА ДА БЕШЕ!!!!ДЕЛОТО ДА СЕ ПОДНОВИ!!!
41
8
 
17
 
! Отговори
Студента преди 10 години
Бойко не се крии, ела да обясняваш за шматката Дянков .
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА МИСЛИ , КОЙТО МОЖЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -госпожо андрева .
39
3
 
9
 
! Отговори
do Nicolas_1 преди 10 години
а аз си мисля и друго , че братята Галеви могат да се завърнат направо с някоя партийка в парламента и всички да ги посрещнат с ръкопляскания :) това е идиотщината в България страната с по големите възможности от САЩ...
38
6
 
9
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
И на коя прокуратура ще го даде? На тая дето пусна Маргина, ли? Поредната повръщня на това правителство. Очаквам скоро и Галевите да се завърнат на бели коне.
37
8
 
16
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ЗАЩО ЧАК СЕГА СЕ СЕТИХТЕ ЗА ДЯНКОВ ,ВПРЕДВИД ПОРАЗИИТЕ КОИТО НАПРАВИ,АКО ИМАШЕ ПАРИ ЗА НЗОК ЩЯХТЕ ЛИ ДА ГО ДАВАТЕ НА ПРОКУРОР?А И ДА ГО ДАДЕТЕ,ИМА ЛИ ОСЪДЕН ПОЛИТИК ЗА 23 ГОДИНИ ИЛИ ВСИЧКИ ПЪРДИТЕ В ЕДНО ГЪРНЕ,КАКТО И ИЗТЕГЛИХТЕ 1 МЛРД. ПОТЪНАЛ ВЪВ ВАШИ ФИРМИ, МАРШ ОТ НС И БЪЛГАРИЯ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ
36
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков прехвърли 1.5 млрд към фискалния резерв от НЗОК, но това не беше за тази година, а за предходната. Като лекар категорично подкрепих това решение, защото няма никакъв смисъл да се наливат толкова пари в нереформирана система, защото потъват. А сега др. Андреева кажи защо няма пари за м. септември за болниците след като изтеглихте вие 1 млрд за да актуализирате бюджета? Дянков ако е толкова слаб финансист защо и руснаци, и американци го тачат? Беше в Харвард, сега е в Русия.
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега парите ще ги върнат в касата под формата на самосвали, натоварени с асфалт! И ще се лекуваме с топъл чакъл под формата на нагревки срещу грип!
34
3
 
1
 
! Отговори
wc преди 10 години
garvan garvano oko ne vadi
33
14
 
16
 
! Отговори
void преди 10 години
Жалък опит да се отклони вниманието на хората от партийното погребение. Парите Дянков не си ги е занесъл у тях - вкарани са във фиска. А фиска е намалял заради съфинансиране по евро проекти. И понеже сте големи спецове по банково дело - защо не оправите баланса и да ги прехвърлите обратно? Така или иначе България повече пари няма да види с тези маймуни в парламента и в министерския съвет - няма да има нужда от съфинансиране. Чобанов да преведе обратно парите и готово. Обещарски: "Ко? Не!"
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен (30)Адски си *** човече... Това е като да имаш 2 портфейла и да прехвърляш парите от единия в другия при нужда. В конкретния случай идва Бай Ставри и ти казва: "Абе ти нали искаше да оправиш двигателя на колата, да смениш масла и филтри, а и калника дето те бутнаха миналия месец. Един нов сервиз прави промоция - плащаш 30% те поемат останалото, ама трябва тази седмица още да стане." И ти вадиш от единия портфейл и добавяш в другия, защото не ти стигат, но е изгодно. Това е.
31
9
 
7
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Много обгоряла ми се чини тая мома... колко месеца е била на море?
30
12
 
14
 
! Отговори
така е бре! преди 10 години
Е то Дянков е прехвърлил парите в резерва и трябва да са там сега,обаче ако ги няма значи *** са ги гепили и сега се оправдават с Дянков.
29
9
 
18
 
! Отговори
До Протестиращите преди 10 години
Когато Дянков ги открадна тези пари вие пред парламента ли бяхте?Да - ама НЕ!
28
1
 
22
 
! Отговори
аС преди 10 години
И Милен Велчев ! За врътката с дълга...Ако беше в Китай, направо с автомат до стената ....
27
12
 
11
 
! Отговори
ХАЙДЕ.. преди 10 години
ХАЙДЕ ГОСПЖО НЯМА ВРЕМЕ ДЯНКОВ НЕ ГИ Е ИЗХАРЧИЛ САМ НАЛИ ИМА ПО ГОЛЯМ НАЧАЛНИК ОТ НЕГО БОРИСОВ ПРОКУРАТУРАТА ДА ПИТА НЕГО