След 5 часа преговори - старт на "Южен поток" у нас

Първия газ BG потребителите ще получат през декември 2015 г.
Обновена: 31 окт 2013 15:46 | 31 окт 2013 14:38, Веселина Йорданова
92
След 5 часа преговори - старт на "Южен поток" у нас
Снимка: БТА

След петчасови преговори и с жива връзка премиерът Пламен Орешарски и шефът на "Газпром" Алексей Милер дадоха началото на строителството на българския участък на газопровода "Южен поток". Гости и журналисти видяха от Гранитна зала на Министерския съвет първото заваряване на шев в газокомпресорната станция "Расово".

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че актуалността на проекта се диктува от нарастващото търсене на природен газ.

Проектът е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент, заяви Милер и припомни, че с новата тръба ще се доставя природен газ  пряко от Русия за България и пряко от Русия за ЕС, като се изолират транзитните страни.

До края на годината ще започне строителството в Сърбия, а после в Унгария. Първия газ българските потребители ще получат през декември 2015 година. Милер увери, че това ще става на по-ниски цени. 

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че графиците са "доста напрегнати и предстои още много работа".

Днес са били доуточнени основните параметри на финансовия модел. Премиерът изрази удовлетворение, че българската страна няма да инвестира бюджетни средства.

Параметрите са изгодни за нашата страна, вярвам, че и за руската. Когато дълго време се преговаря, накрая двете страни трябва да бъдат доволни. Този проект създава предпоставки за по-евтин газ до българските производители, това ще подобри тяхната конкурентоспособност, каза министър-председателят.

От нашата страна не се изискват никакви банкови гаранции. Гледаме на този проект като на изключително важен, съдействахме до този момент и ще продължим да съдействаме за реализацията му, каза още Орешарски.

„Южен поток“ ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа.

Трасето на газопровода преминава у нас през 11 административни области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са линейна част (с дължина 540 км), приемен терминал и три компресорни станции - „Варна”, „Лозен” и „Расово”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
34
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Какви са изгодните параметри?Руснаците дават тръбите, правят Южния поток. За 35 години транзитират своя газ през България, защото тръбите са тяхни и не плащат такси. На 36-тата година спират газа, вадим ръждясалите тръби и ги даваме за скрап.
13
9
 
17
 
! Отговори
racho преди 10 години
dupe da ni e jako
12
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Квиченето на *** е музика за ушите ми.
11
23
 
20
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
Най-накрая малко инвестиции и нещата да тръгнат.
10
17
 
29
 
! Отговори
Tepix преди 10 години
Москва не вярва на сълзи, но вярва на БСП. Хайде дунайска губернио, превърни изкараните с труд левове в газорубли и петрорубли, за да има с какво да се плаща на "Позитано". Преди 5 месеца казах, че този кабинет има 2 цели - да даде на руснаците АЕЦ и Южен поток. И бях прав.
9
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като дойде ГЕРБ на власт и ще се откажем от "Южен поток", а руснаците ще ни съдят, както ни осъдиха за АЕЦ Белене. Дойде ли ГЕРБ на власт, имайте предвид, че проектът е прекратен!
8
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...Параметрите са изгодни за нашата страна..."Изгодни, изгодни, колко са изгодни?
7
15
 
18
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Сега поне като се сдърпат пак с украинците, няма да спре потока на газ към България, освен това елиминирайки посредниците би трябвало доставката да е по-евтина.
6
18
 
39
 
! Отговори
qwer преди 10 години
До първият тук .Еи глупав болшевик, свикнал си с хомот на шията,недей го демонстрира бе ***, ти виждал ли си руснак да не извива ръце и да не рекетира бе селский *** ?
5
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега остава да се откажат, както АЕЦ Козлодуй, но това ще стане като дойде ГЕРБ на власт.
4
12
 
43
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ХАЙДЕ ХАИРЛИЯ ДА Е! ПЪК КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА ПРОЕКТА И ГАЗТА И КАКВИ СА НИ ПОЛЗИТЕ СПРЯМО КОНСУМАТОРИТЕ ОТ ЕС ТОВА СА МАЛОВАЖНИ РАБОТИ,КОИТО НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ.ПОСЛЕ И НА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ КЛЕКНЕМ И Т.Н. И Т.Н.,КАКТО ВИНАГИ СИ Е БИЛО 45 ГОДИНИ + ОЩЕ 23
3
13
 
38
 
! Отговори
1912 преди 10 години
До 1Я по спокойно бе болшевик.Те братята ти руснаци да не мислиш че ти неща ги правят даром :)
2
21
 
33
 
! Отговори
Водния мс преди 10 години
Проклети руски еврей...
1
45
 
29
 
! Отговори
Ето преди 10 години
Хайде на протест! Ето нов повод! Напред срещу Русия! Ха тогава да видим как братята американци ще ни доставят газ до утре вечер! И още да видим как се опълчва някой срещу най-яката сила в света- Русия! Я да изброя колко протестиращи има- те това ще е бройката на желаещите мрак и студ!!!!!!