Спор в НС: Кой е назначил повече "калинки" - ГЕРБ или БСП

Правят комисия за партизираното кадруване при предишната власт
Обновена: 31 окт 2013 11:00 | 31 окт 2013 10:52,
60
Спор в НС: Кой е назначил повече "калинки" - ГЕРБ или БСП
Снимка: архив, БТА

Обсъждането на политическите назначения във властта отново разпалиха страстите в парламента.

Депутатите дебатират по създаването на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009-март 2013 г. Депутатите от ГЕРБ настояват срокът на комисията да се удължи до октомври 2013 година.

Викове „оставка“, тропане и подвикване от парламентарните банки и почти истерични крясъци съпътстват днешното заседание.

Цялото управление на правителството на ГЕРБ беше белязано с политически уволнения, заяви Четин Казак при представянето на проекта за решение. Според него масово са били назначавани хора, нямащи друга професионална характеристика, освен че са членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Масовите назначения на „калинки“ се превърнаха в емблема на управлението на ГЕРБ, заяви Казак. Според депутата от ДПС подобно недопустимо смесване на партия и държава е тоталитарен рефлекс.

Винаги при едно управление е имало и политически елемент в назначенията. За съжаление обаче, особеното при ГЕРБ, проблемът е в мащабите на партизирането на назначенията, каза той.

Според Казак целта на предлаганата комисия е да направи цялостна проверка и да установи всички случаи на грубо партизирано кадруване.

По думите на Казак част от примерите на подобни действия са станали общоизвестни.

Някои от тях се превърнаха в публични скандали - хора без дипломи, хора с фалшиви дипломи, хора, чиято квалификация отговаряше главно на спортни постижения, се назначавах масово в държавни структури.
Политически назначение е имало и ще има, но в такива мащаби и по такъв брутален начин, никога не е имало, и се надявам никога повече да няма, заяви още Казак.

Веднага след това думата взе Таско Ерменков от левицата. Според него от общо 6000 души в държавната администрация по време на управлението на ГЕРБ са сменени 2800 души, 2300 – без конкурс. 300 души са били сменени в МИЕТ, 500 са новоназначените във ведомството, 400 от тях без конкурс, добави той.

Ерменков припомни случая и с кандидата за еврокомисар Румяна Желева. Румяна Желева е ярък пример за износ на „калинки“ на ниво Европейска комисия, заяви Ерменков.

Цвета Караянчева от ГЕРБ в типичния си стил обяви, че е много щастлива от обсъждането на създаването на комисията.

Това е вашата комисия за изминалите пет месеца, заяви тя. Знайни и незнайни кадровици по места се втурнаха да отстрелват шефове на дирекции. За тях единственото условие беше, че те са назначени по време на управлението на ГЕРБ, че са работили по време на управлението на ГЕРБ и че не искат да им изпълняват политическите поръчки, заяви тя.

Така не се играе с човешки съдби. Тези хора не са бактерии, които вие да унищожите, допълни Караянчева. Тя обясни, че върху хора от държавната администрация е бил упражняван психологически тормоз да си подадат оставките. Тя направи и ретроспекция на назначенията на сегашния кабинет, като започна с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

И като се почнаха глупостите, та не спряха. За пет месеца, в които сте на власт, направихте толкова простотии, че ние 10 години не можем да ви стигнем, каза Караянчева.

Не става дума за грубо партизиране, а за много рафинирано паразитиране, направи определение на сегашното управление Красимир Ципов.

Депутатите продължават да се замерват с назначения по места, имена на хора от държавната администрация и обвинения с комсомолски плам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bsp razbira se! Shto za vapros? Oshte v nachaloto kogato naglo vzeha vlastta I prodaljavat I dosega. Nali triabva da se otblagodariat na vsichki tezi, koito glasuvaha za tiah. Sega shte priemat I zadaljitelen predmet v uchilishte "tsigarite - kolko sa zdravoslivni I kak da gi pushim"
48
0
 
7
 
! Отговори
Yakov преди 10 години
Де да бяха само "калинките". Шепа бандити управляват държавата. Това са едни и същи хора откакто има "демокрация". С подкрепата на всички партии и цялата държавна машина която работи за тях, безмилостно ограбиха народа си, а с липсата на морал разбиха ценностната система изграждана от столетия. Мръсни ***!
47
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
52 ,ОКТа ти кои предлагаш на мястото на изгонените от Парламенра?Искам един нрмален отговор от един нормален човек , независимо от кои е.За Кунева,за Кънев,за Каракачанов,Бареков , Симеонов?Писна ми от *** приказки иДАЙТЕ ДА ДАДЕМ.Аз пък ти давам две бутилки уиски,става ли дърдорковци....
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА,НО КОГАТО ГЕРБ НАЗНАЧАВАХА 'КАЛИНКИ' БОЙКО СИ ПРИЗНАВАШЕ И ГИ УВОЛНЯВАШЕ,А СЕГА НЕ МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ НАЗНАЧАВА КАЛИНКИ,ТЪРТИ И ***. САМО ИЗЛИЗАТ РАЗНИ ВЛЕЧУГИ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ,А НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ УБЕДЯТ ЧЕ СМЕ ***.
45
0
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Ако успеем навреме да минем през процедурите, обявени от ЗПП, то можеш да ни видиш и нас - ПП НЕО. можеш да ни намериш.
44
0
 
10
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Почти 2г. влизам в този сайт и не преставам да се учудвам на глупости. Няма никаква разлика между калинките на ГЕРБ и баш-правоверните на БСП и ДПС.Давам 2л. отлежала гроздова ракия ,ако някой ми докаже противното.Изхода е един.Метла за всички полит. партии в този парламент.Очевидно е,че те не са в състояние да ни решат проблемите.Затова да си изберем други./без Кунева и компания/.Аз ще гласувам за Нова алтернатива или БНСБ.Избора си е личен и не ангажирам никого ,но никога С ТЕЗИ.
43
0
 
4
 
! Отговори
ист преди 10 години
Тази парламентарна комисия първо да обяви датите на които се е явявал на изпити Делян Пеевски ката се има впредвид че от 18 годишен е работил като шеф и бизнесмен и е завършил право, Дали е безобидна калинка
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ,ама като си назначиха "калинките" ГЕРБ успяха да отворят всички спрени европейски програми !Някой може ли да ми каже колко програми са отворени в момента за България и какви пари влизат по тях ?Ако не знаете- нито една програма и нито един лев не влиза . Няма да влизат пари и догодина ! Гарантирано от средният пръст на патриота Волен Сидеров,с който натиска бутона за гласуване.
41
0
 
5
 
! Отговори
ист преди 10 години
Тази времена парламентарна комисия първо да обяви датите на които се е явявал на изпити и е защитил дипломната си работа Делян Пеевски за да завърши право, Голям майтап ще бъде като се има впредвид че е работил по това време като шеф и бизнесмен по 24 часа на ден
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОДРЪЖ МИ КОПИЛЕТО ДА СЕ ПОСМЕЯ НА ДРУГАТА .....?
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре хора без дипломи но хора, от колкото *** с две съветски дипломи.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
калинки vs кърлежи
37
3
 
7
 
! Отговори
6666 преди 10 години
Не е истина това! Цялата държава се тресе от стачки, БСП и ДПС решиха че трябва да си направят поредната ПР акция, точно сега.С какви очи изобщо имат претенции,цялото правителство роднини и приятели.Половината министри не са се занимавали никога с това,за което са ги назначили в момента.Половината с обвинения за някакви измами.За, какво говорим! Не адвокатствам на Герб,но те бяха прохождаща пария и назначенията им не бяха роднински и приятелски /пример: точно Ана-Мария/ и грешките им повече бяха
36
5
 
3
 
! Отговори
Гражданска позиция преди 10 години
Пустите калинки верни бойкотлинки!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този парламент за пореден път доказва, че или трябва да се спре неговото съществуване или да се сменят всички там, които вместо да се занимават със това да оправят държавата занимават всички с това кой кого е назначил. Крайно време е да спрат политическите назначения като цяло а да се правят конкурси и да се слага този който може най-много а не ония който принадлежи към определена политическа партия. Хората изгубиха доверие в партиите и парламента значи те или се променят или изчезват!
34
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 10 години
КАЛИНКИТЕ СА ЯСНИ, А КОЙ НАЗНАЧИ СВИНЯТА???КОЙ???
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а за сегашната кога ще направятили на тях им е позволено всичко
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка!
31
0
 
8
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
МЕТЛА ЗА ВСИЧКИ!А после на метеното кой ще ***?
30
4
 
9
 
! Отговори
ИК преди 10 години
Проблема е ,че калинките от троината коалиция не са махнати а ГЕРБ назначи нови.Изглежда сега няма места и ще се наложи някои да се махнат.