4 в НС и 6 извън него прибрали 38 млн. лева за 2013

Законът не поставя ограничение за какво могат да се харчат
Обновена: 15 дек 2013 12:54 | 15 дек 2013 12:50,
39
4 в НС и 6 извън него прибрали 38 млн. лева за 2013
Снимка: МВР

Близо 38 милиона лева струва на държавния бюджет издръжката на партиите само тази година.

Партийните субсидии са регламентирани още през 2005 г. в Закона за политическите партии.

"България, като най-бедната държава в ЕС, има най-високата субсидия", пресметна пред bTV Георги Кадиев от БСП.

Още по темата
С намаляването на 11 лева за глас догодина 4-те парламентарни и 6-те извънпарламентарни сили ще получат oбщо с около 3 млн. лева по-малко.

Dnes.bg припомня, че орязването на партийните субсидии бе договорено на семинара на властта на Боровец.

Тогава лидерите на БСП и на ДПС, заедно с премиера обявиха, че намаляването им с левче на глас ще бъде израз на солидарност с българските граждани, които търпят тежки лишения.

От финансовите отчети на парламентарните сили се вижда, че основната част от приходите им - над 90%, са именно от държавната субсидия. Делът на постъпленията от членски внос е минимален.

И докато Законът за политическите партии строго регламентира откъде могат да идват приходите им, въпросът за какво могат да ги харчат се оказва разтегливо понятие.

"При сега действащия закон партиите могат да правят всичко с парите, които получават. Законът не поставя никакви ограничения", коментира председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според закона партиите могат да харчат държавната субсидия за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на структурите си, за организиране на мероприятия и "други присъщи за дейността на партията разходи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
2000 преди 10 години
Ами лесно има - партиите получават пари срещу пуснат за тях глас. Няма гласове - няма субсидии!
31
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Яко лапат, яко лапат тия хора, и дори не се задавят - толкова широко са отворили гърлата си !! А през това време болшинството от населението тъне в мизерия - много не могат дори парното и тока да си плащат ! Най-високите субсидии в най-бедната страна - безсрамници !! И на всичко отгоре плащат с народни пари на стотици полицаи ежедневно да ги охраняват от недоволството на същия този народ, на когото са избрани да служат !
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех колко интересно,ако започнат да плащат хората, които членуват във всяка партия - ще има по малко членове.Ама все пак по добре така - които плаща той да поръчва музиката. Ако споделяш едни възгледи и идеи е добре да плащаш наравно със своите съмишленици, а не държавата да плаща от данъците.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И по един милиард да вземат, пак ще искат от бизнеса!
28
1
 
13
 
! Отговори
до чиновник преди 10 години
Когато видя осъдени политици и длъжностни лица на висок пост осъдени за корупция и злоупотреби, тогава ще почна да си внасям данъците. Докато има поголвна демагогия и кражби по върха е безмислено да плащаме
27
0
 
16
 
! Отговори
Незабравил преди 10 години
Законът го направиха заради ДПС.Кой,как и защо ,никога няма да се разбере.
26
20
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
И народа взима големи субсидии от държавата под формата на неплатени данъци и осигуровки. Масово се осигугурявате на двойно и тройно по- ниски заплати, отколкото получавате в действителност, масово не плащате данъци, масово пазарувате от магазини, които укриват оборот, за да плащат по- малко данъци. Това са милиарди лева на година, а сте седнали да ми мучите тук за някакви партиини субсидии. Ами вие взимате над 10 пъти повече. Е*ати и наглеците.
25
0
 
27
 
! Отговори
Kostas преди 10 години
Апетита идва с яденето.Колкото са по големи субсидиите толкова по алчни стават и повече крадат.Това намаление от един лев на глас ще ни го изкарат през з....ка.А като ги чуеш майко мила всички в един глас повтарят като папагали как работели за нас. Спешна и тотална реформа в съда и прокуратурата.Силата на демокрацията е в спазването на правила от всички. Но корозията в нашето общество е проникнала дълбоко.
24
1
 
21
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
...ОТ ГОДИНА , НА ГОДИНА ---ПАРИТЕ ЩЕ НАМАЛЯВАТ , А ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ХРАНТУТНИЦИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ КОНКУРИРАТ И ИЗБИВАТ.....!ЗАТОВА :Работа навън, парите в чужди банки и....душата в рая!НИТО ЛЕВ ,ЗА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ!
23
1
 
10
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Най-справедливо, но не по демократичен метод е, субсидиите да се дават на гласоподавателите в деня на изборите и ако останат пари от определените по партии,да се даде този остатък на партиитеНЕОБХОДИМИТЕ ПАРИ НА ПАРТИИТЕ ЗА МЕРОПРИЯТИЯ да си ги набавят от членски внос и участие в трудови бригади както правеха ,,мръсните,,комунисти преди 10 ноемвр,
22
0
 
8
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
V4ERA PISAXTE ZA MAGISTRATITE IMAT LI SYVEST.A DNES 10 POLITI4ESKI SILI SI PRIBRALI 38 000 000 LV NARODNA PARA.A NARODYT MIZERSTVA BLAGODARENIE NA LO6OTO UPRAVLENIE I KRAJBI TO4NO NA TIQ DEPUTATI.STARI XORA GLADUVAT I BOLEDUVAT.DECA NQMAT PARI ZA OPERACIII A TIQ MAFIOZI POLITICITE SI PRAVQT PIR PO VREME NA 4UMA.KYDEE SYVESTTA IM?DA SE NAMALQT DEPUTATIE NA 80 DU6I.TAQ RAZTO4ITELNOST V BEDNATA NI DYRJAVA E PRESTYPNA. DVA MANDATA NA DEPUTAT MAXIMUM.DOLU MAFIQTA.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НЯКОЙ МИ ОРЕДИ ПРОПУСК ЗА ПАРЛАМЕНТА АЗ СЪМ ГОТОВ ДА СЕ САМОВЗРИВЯ ВЪТРЕ,ЩЕ ИМА МНОГО КРЪВ И СТРАХ,ЩЕ ГО НАПРАВЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВМЕСТО ДА СЕ ЖАЛВАМЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОМОГНИМ КАТО ИЗБИЕМ НЯКОЛКО АКТОАЛНИ ПОЛИТИЦИ,ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ КРОТНАТ,ТОЛКОВА ЛОВДЖИИ ИМА ОТИВАШ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И ПРЪСКАШ ЧЕРЕПА ОТ УПОР НА КОЯТО СИ МУТРА ПОЖЕЛАЕШ,НАД ТИЯ ПРАСЕТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА,ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВСТВАТ ЗАСТРАШЕНИ
19
1
 
28
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Ето вижте Витков .....Глас Народен айде мерцедес за 100 бона ...будалите се вързаха на скакауеца ...
18
1
 
16
 
! Отговори
29748 преди 10 години
Интересното е как чак сега се разбира. След 20 години грабене.
17
5
 
21
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До БългаринТи първо си комунист, а комунистите не са българи, а антибългари.Второ не можеш да четеш, за жалост.Трето лъжеш като *** и комунист.Аман от комунистически ****ерастки номера.****ераси бяхте. ****ераси си и останахте.
16
0
 
42
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Плащаме на крадеца да ни краде.Плащаме на лъжеца да ни лъже.Плащаме на убиеца да ни убива.Плащаме на садита да ни мъчи.И как няма нито един убит политик в България?Народе!!!
15
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен 13А как ще коментираш твоята грамотност ? Ти едно изречение не можеш да съставиш като хорататръгнал си въпроси за заеми на правителството да коментираш.Не ми се сърди, но си прочети "поста" и ще разбереш какво искам да ти кажа.
14
0
 
40
 
! Отговори
**A** преди 10 години
Прости сметки:- Законът е приет 2005г. , да кажем че влязъл в сила 2006г. - За 7 години законно сме "дарили" на родните политици 266 млн. лв. Тук не се включват заплати, командировки, далавери и кражби.Въпросът ми е какво добро политиците направиха за нас,за държавата през тези години, а и не само през тях?Изводът: Е няма такава държава с такива политици и толкова заспал народ....
13
1
 
29
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
С тези субсидии партиите реално стават независими от народа.Като влезеш в парламента и после вече не ти пука. Правиш каквото си искаш, защото имаш пари.