Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари

Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%
Обновена: 20 дек 2013 21:06 | 20 дек 2013 14:01,
129
Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари
Снимка: архив, БТА

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбрахте ли защо, бившата председателка на ДКЕВР си е подала оставка, не е искала да намалява тока :)))))))))))
116
1
 
3
 
! Отговори
Кристиан преди 10 години
До АнонименТи може и да имаш толкова (по амлко от лев икономия) но аз се отоплявам само с електрическо и при мен ще са 20-30 на месец!
115
3
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ПАК! ТОВА СВАЛЯНЕ ПАК Е МАНИПУЛАТИВНО,ЗАЩОТО ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ В ЕП ПРЕЗ МАЙ,А ЗИМАТА ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА СТАБИЛНОСТ! АМАН ОТ ПОПУЛИЗЪМ И ПАРТИЙНИ МЕРОПРИЯТИЯ ВСИЧКО Е С НЯКАКВА ЦЕЛ! ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО НАПУСНА АНЖЕЛА Т.?
114
0
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Не пипайте тока и газта ***, оправете заплатите и пенсиите и престанете с помощите към бизнеса, ако той е читав и конкурентен сам ще се оправи. Както сте тръгнали да ни оправяте далече няма да стигнем и на пролет ще питаме "къде се*ат гладните"!!!!
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е да поумнеете и ГЕРБ И БСп са все бивши комунисти и настоящи грабители зад тях стоят олигарсите и докато гласувате за тях ще си стоите бедни е ще ви подхвърлят някоя залъгалка но ще си стоите гладни!
112
10
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
Червените *** как се радват като правителството им го набутва отзад със закъснител. Ще ви свърши упойката драги, после ще трябва хем да си я платите С ЛИХВИ, хем ще са ви пръснали задниците.По-глупав, първосигнален и наивен народ от българския НЯМА. Е, заслужавате си мизерията. Избрахте си я, БЕДНИ ще сте ЦЯЛ ЖИВОТ и ще умрете рано в мизерия. Това е вашата съдба, оти сте просто племе, а не народ.
111
2
 
2
 
! Отговори
Galenikov преди 10 години
100% fantastika! :-)
110
7
 
11
 
! Отговори
аз преди 10 години
Браво простаци българи! Погледнете децата си в очите и им кажете че мама и тати са им осигурили борч да плащат заради глупостта на родителите си. Поздравления! Не народ, а ***!
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодарете на протестиращите а не на БСП ако не бяха протестите нямаше да го намалят гледат да запазят власта си А пък този тиквун работи за БСП и да запази власта на олигархията затова прави такива изказвания.
108
2
 
10
 
! Отговори
дърта партизанка преди 10 години
да ни е честито новото намаление другари, изхвърлям газената лампа и пускам пак електриката, а от юни 2014 и 5,40лв. по-голема пенцийка, Ех живот
107
7
 
8
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
До старото кучеТи ако си мислиш,че 2014 ще има избори много грешиш приятелче.Целият мандат ще си искара това правителство,а Боко да си реве колкото иска.То се видя колко пари струва.
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си мислете че го правят от любов към народа като виждат че власта им е застрашена благодарение на протестите И да не реват че НЕк ще загине ами да развалят неизгодните договори в полза на някои олигарси и НЕК ще на печалба! Доколкото е известно 3 и 4 блок на козлудй са незаконо сппрени да ги пуснат и още може да падне тока Няма голяма разлика межу ГЕРБ и БСП все партии на олигархията а тази мутра с такива изказвания работи в полза на БСП.Народа да се бори за правата си още благинки ще има
105
9
 
12
 
! Отговори
nikolaberti преди 10 години
Евала на БСП,пак за тях ще гласувам.Вижда се светлина в тунела,докато при мутрата беше пълен мрак.
104
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Анонимен (107)За теб специално ще бъде безплатен!
103
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е ли твърде голямо намалението? По-добре би захранвало страха на правителството намаление от 0.1%, а направо 0.01% намаление още по-добро би било. А защо направо не го вдигнете със 100% и после да го намалите с 0.01%, по този начин няма да сте капо.
102
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А от 1 януари хипертонията на Боко Тиквуняка ще отбележи нови върхове!
101
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ей на това се вика диктатура!
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам по 100 нощна -значи 1 левче .Благодаря!
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТеоБраво !!!!
98
10
 
12
 
! Отговори
старото куче преди 10 години
Предизборната кампания на управляващите върви с пълна сила. Да видим след колко време ще го издуха народа