Връщаме стари дългове с нови външни заеми от 3 млрд. лв.

По закон т.г. ведомството може да поеме до 4,4 млрд. лв. нов дълг
4 яну 2014 07:45, Петя Славова
41
Връщаме стари дългове с нови външни заеми от 3 млрд. лв.
Снимка: Булфото

С нов външен дълг ще бъдат покрити плащанията по стари заеми на България, пише в. "Труд". Това се разбира от календара за емисионната политика на финансовото министерство през 2014 г. Според него от външни пазари ще се търсят 3 млрд. лв. На вътрешния ще бъдат емитирани държавни ценни книжа (ДЦК) за едва 1,2 млрд. лв.

По закон т.г. ведомството може да поеме до 4,4 млрд. лв. нов дълг. От тях 1,3 млрд. лв. са за изплащане на падежиращи стари заеми, а 1,7 млрд. лв. - за посрещане на падежа на втората част от дълга “Велчев” през януари 2015 г. Това прави точно 3 млрд. лв. С оставащите 1,4 млрд. лв. до разрешеното ниво ще се покрива бюджетен дефицит.

От 2002 г. до 2012 г. България усърдно избягваше емитирането на външен дълг. На 2 юли 2012 г. страната излезе на международните пазари и набра 950 млн. евро с лихва 4,25%. А през декември 2013 г. получи 290 млн. евро след договаряне с инвеститори в Германия. Лихвите за тях варират от 3,397% до 4,60% на годишна база в зависимост от срочността на заемите.

Все още не е ясна стратегията, която ще се избере за емисиите тази година - пазарна, както направи Симеон Дянков през 2012 г., или пряко договаряне, което бе предпочетено от Петър Чобанов преди месец. “Форматът, валутата, матуритетът и обемите на трансакциите ще бъдат определени в зависимост от пазарната среда през годината”, посочват от финансовото министерство.

Финансовото ведомство планира да пусне и краткосрочни съкровищни бонове за 3, 6, 9 и 12 месеца. Техният общ обем обаче не е ясен. Целта е да се попълни хазната в първите месеци на годината, когато постъпленията са слаби. Още през януари по тази линия ще бъдат набрани 800 млн. лв., а заедно с редовните емисии през първия месец на годината хазната ще събере 900 млн. лв. През февруари и март ще се вземат още 549 млн. лв., като една от емисиите е 3-месечна.

Основната цел на януарската емисия е плащане на земеделските субсидии (1,1 млрд. лв.). За разлика от м.г., когато тази стъпка доведе до оставката на финансовия министър Симеон Дянков и до актуализация на бюджета, т.г. няма да има никакви проблеми, защото заемите, върнати в рамките на годината, не се отчитат като нов дълг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
5
 
! Отговори
то преди 10 години
До АнонименАбе по-*** манипулатори от от гроб едва ли има. В статията ясно си пише, че по-голямата част от тези пари са за рефинансиране на стари дългове, един от които е от времето на Велчев. Сега лихвите ще бъдат значително по-ниски от преди десет години, ерго бюджетът ще бъде облекчен с по-ниски лихвени плащания в следващите години. Оставам ви за домашно да сметнете годишната разлика в плащанията при 3-4 процента по-ниски лихви върху дълг от 1.7 млрд лв.
25
17
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Дългове на Борисов!
24
2
 
17
 
! Отговори
КАТО преди 10 години
искат да крадът крадът взимат заеми хората н ДОГАНсополето да покриват *** и собствените си нужди...до *** къде е ЦВ бб тука бе кой всъщност зима заема къде са ти опорните точки малоунико като вече натоварихте хората с още 300 лв да връщат на глава от това правителство.........G ЖАН ВИДЕНОВ ще ни се стори дори симпатичен тая зима СПОЛУКА ДРОГАРИ ДРОГИРАНИ
23
21
 
5
 
! Отговори
то преди 10 години
До Изход = Терминал 2Аре чао, един *** по-малко. Що не замина като ГРОБ похарчиха 8 милиарда?
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДГД, ама във Виена, като Румен Овчаров и Емито Масларова ли?
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Кис,кис,кисЗа Жанвиденовото време, за което пишеш истината е че върна 2,7 млрд. долара срущу около 300 млн. заеми.
20
5
 
19
 
! Отговори
Изход = Терминал 2 преди 10 години
Ето това е великото социалистическо правителство на другаря Орешарски...само заеми, заеми и пак борч...а гламавата нация си мисли за ивановден как ще се нарежи като кирка...да ви *** на държавата, аз заминавам!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До anonim1000Но не и демокрацията, осъществявана от комунисти-капиталисти, пребоядисани мръсни болшевики от най-долен тип, заграбили парите на България, мръсни гадове, които съзнателно унищожват българсото населениее и българската държава, България, дано в ада да горят - те, децата им, внуците и праправнуците. От крадено хаир не се вижда, на болести се превръща ...
18
3
 
27
 
! Отговори
Кис,кис,кис преди 10 години
*** НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА.ХА ТАКА,АМЕРИКАНЦИТЕ ВИНОВНИ,ЧЕ И ЕВРЕИТЕ,ЧЕ И ..БОЙКО.Напред комунистически ,,бизнесмени'',Жан Виденово време идва.
17
4
 
37
 
! Отговори
??? преди 10 години
Дали някой знае за държава управлявана от социалисти-,,комунисти''да е икономически стабилна.Да могат нейните граждани да ходят на круизи поне веднъш годишно? Събота и неделя пенсионерите и да ходят на екскурзии?Да търси гледачки за възрастните хора от други държави???-Е нема такава Държава.А ако имаше нашите имигранти щяха вече да са там..
16
3
 
42
 
! Отговори
marantz преди 10 години
А кой ще ги връща тия заеми!?И докога ще хрантутим *** и подобна мързелива паразитираща ***!
15
2
 
18
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До ognyanzЧиста демокрация е имало в древна Гърция едва за около 50 г. А въобще за около 250 г. общо. Комунизъм е имало за около 75 г.Т.е. въпреки слабостта на демокрацията и нейната реална абсурдност, тя е по-жива от абсурдният комунизъм.
14
2
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Защо няма коментари от подръжниците на ОСТРИЕТО на БСП.
13
5
 
53
 
! Отговори
Стани-Шеф преди 10 години
Другари, сега смятаме да уволним 250 хиляди гербери.На така създадени нови работни места да назначим наши хора другари и на нашите другари от ДПС.Така изпълняваме програмата си. Ще дадем пак на майките ромки пари със заеми. Ще ги връща следващото дясно управление.Отлагаме пенсионната реформа.Да се оправят следващите.Даваме пари на електората ни-пенсии швейзарски правила и т.н.Ние правим най-лесното вземане на кредит. Ще го връща следващото правителство.
12
5
 
48
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Закривам си фирмата и се махам от тази страна. Баси ненормалната държава. Бизнес има навсякъде, но тук не ни искат.
11
7
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Коментарите по темата показват ясно защо пряката демокрация (която я е имало в древна Атина) днес не е възможна. Колкото и цифри и обяснения да се дават за финансовите операции на министерството на финансите (което е длъжно да работи в определени рамки) когато някой не може и не иска да разбере нещо и няма понятие от счетоводна отчетност, разбира нещата като "anonim1000 ": че всичко отива незнайно къде. И това вероятно е и целта на подобни публикации.
10
2
 
21
 
! Отговори
galinski преди 10 години
Класическите методи за покриване на дефицит са следните:1. От фискалния резерв, ако има такъв2. ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ - политически непопулярен3. Правителствени заеми4. Продажба на държавно имущество(приватизация)5. Парична емисия
9
0
 
39
 
! Отговори
АНАЛиз преди 10 години
Хазната е празна, общините доколкото зная са потънали в задължение и в същото време в България е пълно с много умни и предприемчиви бизнесмени, които плащат милиони данъци, кой от износ на зърно, кой от търговия с електричество, кой от банкова дейност, кой от изпълнение на обществени поръчки и т.н. И на тези приходи и бизнес условия имаме 340 МРЗ и 99.9% бедни. И какво излиза - богата държава бедно положение. "Има нещо гнило в Дания" е казъл поета. Изводите си ги правете сами. Хубав ден!
8
3
 
50
 
! Отговори
ами преди 10 години
Нещо друго ли очаквахте да направят?И Папандреу навремето спечели изборите в Гърция с думите-пари има!Лъжливи и крадливи комунисти,но ние сме виновни!
7
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Най-после адекватност и бизнес поведение на Орешарски! Икономиката, ***!!!