Въведохме данък "слънце", за да оцелее НЕК, обясни Орешарски

Бизнесът обаче се оплака от липсата на диалог при въвеждането на таксата
Обновена: 16 яну 2014 16:46 | 16 яну 2014 14:15, Надежда Бочева
110
Въведохме данък "слънце", за да оцелее НЕК, обясни Орешарски
Пламен Орешарски Снимка: БТА

20-процентната такса за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания (НЕК). Това стана ясно от изказване на премиера Пламен Орешарски на среща с Американската търговска камара.

Представители на бизнеса обаче попитаха премиера защо таксата не е въведена след диалог с бизнеса. Информиран съм, че енергийните институции неколкократно са обсъждали енергийните баланси.

Още по темата
"Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи премиерът.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система“, каза той.

Представители на бизнеса отбелязаха, че едва ли тази такса ще реши проблема на НЕК, а и едва ли ВЕИ са причина за проблемите в енергетиката. В сектора заетите са около 10 000 души.

ВЕИ-централите основно са малки и средни предприятия, които плащат високи лихви по взети кредити и трудно ще се справят с таксата, коментираха представителите на бизнеса.

„Не зная колко назад да се върна. Да не почвам от 2008 г., но ще се фокусирам върху 2012 година, когато безконтролно до мрежата е допусната огромна мощност, която сигурно ни прави водещи в Европа. Сега България изпълнява ангажимента си по стратегията Европа 2020“, каза още Орешарски.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
3
 
! Отговори
до Дебора 1 преди 10 години
Дебора,или който си,добре редиш истини,като после яростно кълнеш въвелите данък слънце.В същото време удобно забравяш,че е нергията от ВЕИ се плаща 10 пъти по-скъпо от тая на АЕЦ и 5 пъти повече от ТЕЦ на безумни преференциални цени гарантирано за 15 год и то от нашия джоб.Кой можеше да направи ВЕИ,освен олигарси и приближени на властта.А после усилено ни лъжат,че произвеждат 23 часа ток от фотоволтаици,щото слънцето грее по 24 часа,крадейки евтин ток и продавайки го на завишени цени.Не ревете!
94
2
 
5
 
! Отговори
Кара Колю преди 10 години
Ей о, нали обещавахте само хубави неща!!!!!!Заспали, *** българи, това сме ние!Тези трябва да имат съдбата на Чаушеску!!!Само тогава ще се замислят.Сега крадът, и крадът и крадът!!Ние бавно, но сигурно умираме!И не Господ ни взема жиивота след като ТОЙ ни го е дал, а проклетите комунисти ведно със фесовете от ДПС и предателите от Атака.Народе, събуди се.За това ли са умрели толкова велики Българи?Заради шайка престъпници ли?НЕ!!!
93
2
 
0
 
! Отговори
разбирач преди 10 години
До Debora1. Ако те интересува и ти пука какво е енергетиката какво е слънцето и защо грее отвори учебниците по физика и научната литература. Тия простотии само ти мътят главата!
92
2
 
0
 
! Отговори
разбирач преди 10 години
До Деянкъсно живееш, приятелю! Търговията с емисии Е такса въздух! И точно ти я набутват заедно с зеления мозъкопромиващ пакет! Даваш кинти за квоти въглероден диоксид със всеки лев за ток независимо от какво е произведен... за естествена част от въздуха... която никой нищо нте прави с нея.. нито я мести нито я третира.. само ит взимат парите... разбирач с разбирачите.
91
2
 
9
 
! Отговори
Факти преди 10 години
"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде, то е в тежка зависимост". Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година"
90
2
 
7
 
! Отговори
Деян преди 10 години
Народа спи... Нека сега и данък "ВЪЗДУХ" да сложат!
89
2
 
9
 
! Отговори
EU преди 10 години
До кога ще ги търпим да ни лъжат тези ***?!?!?!Поредната нагла лъжа за да си оправдаят простотийте и кражбите!!!Със 150 млн. лева от този данък направо ще цъфне НЕК с дългове от 3 млрд.......Браво бе ***!!!Нещо друго да беше измислил, а не тази смешка!
88
2
 
9
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Не разбирам! Павителството поставя окови на народа, върши престъпление след престъпление а народа пак упоен с най-тежката упойка ! Купените медии са 100% анестезия !
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те знаят че бъдещето на световната енергетика е в слънцето. Те знаят че хората няма да издържат на рекета от енергийния монопол.Ако Бог е дал очи на българите макар и последни един ден ще ги отворят и ще започнат да поставят слънчеви бойлери колектори, генератори по покривите, за се избавят от тежкия енергиен рекет.В цял свят насърчават инвестицията в соларната енергия, само в България въвеждат данък слънце. Престъпници! Комунисти!Дано Бог отнеме слънцето от вас и децата ви !! Амин!
86
2
 
6
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
въведохте данък Слънце за да ограбите хората!!!! за това го въведохте този анти човешки закон и комунистите мръсни хич да не ми говорят че закона е хубав този закон е пладнешки ОБИР!! но какво може да се очаква от мръсен комунист? Комунист иска само да убива, краде, мародерства, изнасилва безпомощни деца и жени, да скача с мръсните си обувки по БЪЛГАРСКАТА СВЕТИНЯ - ТРИБАГРЕНИКА само това могат те! А всички който ги слушат са шепа нещастни РОБИ !!! ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ВЪРВЕТЕ СИ В РУСИЯЯЯЯ!!! !!!!!
85
2
 
7
 
! Отговори
Alexander преди 10 години
Ехо!!! Вие пазарна икономика ли правите или съветска!?
84
5
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Тези фирми да не плачат, защото си продават "стоката" на преференциални цени с пъти по-високи от пазарните! Може някоя от тях и да фалира, но скъпия ток убива цялата икономика. Така, че Орешарски просто няма друг избор.Ясно е, че герб си направиха "сладките" договорчета и си мислят, че ще смучат 20 години, докато "експертите" им вещаят краха на енергетиката и през ден в медиите обясняват как тока "няма начин да не поскъпне". Е-е, има начин!
83
3
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
От друга страна въвеждат някакви откачени правила, според които ако не си платиш тока, нямат право да ти го изключат. Е, как ше стане тая?
82
4
 
4
 
! Отговори
психоложка преди 10 години
Орешарски държи здраво - като умрел китка!
81
3
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Само не разбрах защо е нужно да оцелява НЕК? За да продължавте да източвате пари през нея?
80
4
 
7
 
! Отговори
психолог преди 10 години
За да оцелее Държавата въвеждаме данък зъби и данък защото дишаме. Браво на БСП-ДПС-ДС , дано да се задавите с всичките данъци.
79
2
 
3
 
! Отговори
vesca преди 10 години
нови данъци=>няма фирми=>няма данъци
78
4
 
6
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Очаквам и данък месчина да се въведе.Е, тогава ще цъфнем и вържем.Само лопата по главата на тези.
77
3
 
11
 
! Отговори
рррррррррр преди 10 години
Въведохте данък "болен", за да му угодите, иначе "златния" му среден пръст щеше да се окаже в з.дниците ви!
76
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде Орешарски отивай си, уморихме се от теб и от словоблудствата на Местан.