Президентът за "Белене" - много тежък и рискован за BG проект

Плевнелиев е за модернизация на АЕЦ "Козлодуй"
Обновена: 4 фев 2014 14:07 | 4 фев 2014 13:51, Елка Василева
71
Президентът за "Белене" - много тежък и рискован за BG проект
Снимка: архив, Булфото

България е страна, която развива атомната енергетика и ще я отстоява, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС президентът на България Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в целесъобразността от строителство на нова АЕЦ "Белене".

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблок и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът.

Още по темата
Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълни Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет, уточни ИТАР-ТАСС.

"Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев.

"Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", поясни Плевнелиев.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
SMS преди 10 години
До АнонименПонеже всички в БГ са професори като теб, знаят всичко и разбират от енергетика, икономика, медицина и всичко останало, затова cме най-бедната държава в ЕС.Неграмотното ти писане красноречиво говори за умствения ти потенциал
51
0
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 10 години
Прав си колега
50
1
 
3
 
! Отговори
Велес преди 10 години
..."Президентът за "Белене" - много тежък и рискован за BG проект"...-Когато нещо трябва да се направи.но знаем,че сме некадърни да го изпълним,това е единственото що годе смислено оправдание!
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех, пак си мерим с румънците - те са просто по-голяма страна, имат промишленост. БВП на Румъния е повече от три пъти по-голям от нашия, хората там живеят по-добре, безработицата е около 7% и не на последно място мощността на тяхната АЕЦ е почти два пъти по-малка от нашата. Плановете за строеж на нови мощности са мъгляви и в момента замразени заради кризата и всякакви спекулации по темата са чисти глупости.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха, ха, гърците и сърбите ако им беше изгодно щяха 10 АЕЦ-а да построят докато овчаров спори за комисионната си.
47
3
 
0
 
! Отговори
miro преди 10 години
До 61 ... ако построиш преди жена си и тя си намери някой с по-голяма, ефтина или хубава сграда ще се намести върху него .... същото е и с АЕЦ-а ама е малко по-скъпо и *** кат теб ще набутат хора, които плащат ... кат мен
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бяхме построили преди румънците щяхме да продаваме на тях.Ако построим преди турците ще продаваме на тях.Който първи построи, той взема пазара и следващия не смее да строи защото не знае дали ще може да откъсне за себе си от вече взетия пазар.Вика на Плевнята да не строим е в полза на Турция за интересите на която той неведнъж е доказвал, че работи.А и за сведение на умопобърканите русофоби, две то турските централи са 100% руски за разлика от Белене която беше договорена 51% българска
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е много малка за да се сравнява с Турция, дори с Румъния. Така че е глупава да се пита защо туците строят нова АЕЦ - ами имат 12 пъти по-голямо население от нас, развита икономика и затова строят. По-важен е въпроса защото Гърция, Македония и Сърбия не строят АЕЦ, а им е по-изгодно да купуват електроенергия от нас?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав си Плевньо, няма нужда от АЕЦ.Ама вземи та го кажи и на глупавите румънци дето си строят втора АЕЦ.Кажи го и на още по-глупавите турци дето строят 4(четири) атомни централи.Кажи и на твоите деца, че след 15год. ректорите на Козлодуй спират и...да се спасяват в чужбина.Кажи го и на бъдещите инженери и физици, че няма да има работа за тях.Кажи го на болните и пенсионерите, че няма да има индустрия, и няма кой да пълни бюджета.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 18 години на бездействие, през 2005 г., доменна пещ # 1 отново - започна в комбината Смедерево. Същата година, САЩ Steel Сърбия Ду е обявена най-големият износител на Сърбия от Сръбската агенция за инвестиции и насърчаване на износа (SIEPA).
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
54 Хайде Румънците са в ЕС а какво да кажен за стрбетата . На времето прилякоха АМЕРИКЪН СТИЙЛ като приватизираха металусргичния комбинат в Смедрево а американците са едни от най-големите , в Ниш дойде Марлборо , в Пирот гумите Мишлен , в Крагуевац Фиат купи Застава не ги слушайте сърбетата че са уж с руснаците , те винаги са си били по на запад от нас.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 52Точно, ние дори aвтомобилния бизнес не се ориентирaхме aдеквaтно, вместо дa привлечем всячески някоя зaпaднa Мaркa и дa прaвим коли зa европейския и щaтски пaзaр ( нaй- големите в светa!), ние се хвaнaхме зa китaйските ***! Нaистинa вижте кaкво прaви брaтскa Румъния, aвтомобили, френскa AЕЦ и добив нa шистов гaз. Всичко товa дaвa БЪРЗ рaстеж, зaетост и ДОХОДИ зa нaселението! A ние кaкво? Кaрaме се помежду си, зa дa обслужвaме руските интереси...
40
1
 
1
 
! Отговори
кака вики преди 10 години
шкода ауто 2012служители - 32 000произведени бройки - 949 412приходи - $ 13 500 000 000печалба - $ 1 900 000 000
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 50 Възможно е след 30, 40 г. дa се строи и в Белене, но не с рускa технология. Сегa нa дневен ред е Козлодуй, aко той бъде построен от Уестингхaус и Тошибa в обозримо бъдеще нямa дa имaме нуждa от другa центрaлa.
38
6
 
0
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Реaлносттa е, че Бългaрия от достa време не е политически с русия, опитa нa някои " политици" дa ни вържaт енергийно с последнaтa претърпя провaл, зaщото товa влияе нa нaшaтa европейскa ориентaция! Временaтa се менят, a товa нa рускaтa зaвисимост отминa безвъзврaтно...Тa проблемa не е дaли ще имaме ток, или не, дебaтa е зaвоaлирaн именно в товa дa прекъснем восточното бреме. A AЕЦ ще имaме, но с aмерикaнкa технология, без бреме върху бюджетa, и обвързaност зa изкупувaне нa енергиятa.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До smsКато незнаеш си затваряй устата ! а не давай акъл да се опукат 10 млрд. евро за проект, който ще осигурява постоянна и дългосрочна работа на не повече от 2 хил работници и служители
36
1
 
4
 
! Отговори
sms преди 10 години
До Анонимен 31Умнико!Не знам кавъв е капацитета на Шкода и колко народ работи там, но ако няма електроенергия, капацитета и ще е нулев и работници няма да работят, защото минаха времената на *** и отверката.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига глупусти!ГЕРБ открадна 1,5 милярда лева от здравната каса. Това не е риск. Риск е държавата да даде 2 милярда за централа.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38И какво ти е виновна Европата че заводите в Ботевград и Шумен не са конкурентноспособни ?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", поясни Плевнелиев.--Ако всеки се върне там, където се е родил и зачита отцовите закониПРОБЛЕМА НА Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ Е РЕШЕН.Всеки се грижи сам за себе си, а не президента за всички