До 2 април е срокът за номинации за главен съдебен инспектор

Кандидатите ще представят декларация за доходи и имущество
0
До 2 април е срокът за номинации за главен съдебен инспектор
Снимка: архив, Булфото

Срокът за номиниране на кандидати за главен инспектор на ВСС е 2 април, реши парламентът, с приемането на правилата за избора на магистрат на поста.
 
Приемането на новите процедурни правила се наложи, след като парламентът прекрати първата обявена процедура за избор, по която беше номинирана съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева, но се оказа единствен кандидат и в крайна сметка вносителите на предложението от БСП и ДПС го оттеглиха.
 
Инспекторатът към ВСС е юридически без главен инспектор още от началото на 2013 г., когато изтече мандатът на Ана Караиванова, и оставането ѝ на поста повдигна въпроси за легитимността на актовете на институцията.
 
Според новите правила кандидатът освен концепция за работата ще трябва да представи в правната комисия на НС още от цял куп документи, че кандидатът отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, след които и декларация за доходи и имущество.

Неправителствени организации, висши училища и научни съюзи могат да представят на правната комисия становища за кандидатите, които също се публикуват.

Правната комисия проверява всички документи и ако някой кандидат нещо е пропуснал да представи, му се дава срок от 5 дни от датата на уведомлението да го направи.

След проверката комисията изготвя списък на кандидатите по азбучен ред на личните им имена и пристъпва към изслушването им, което  е публично.

На пленарното заседание за избор кандидатите се представят от вносителя на всяко предложение по азбучен ред. След приключване на разискванията на депутатите кандидатите ще могат да се изкажат и да отговорят на зададени към тях въпроси, дават им се до 10 минути.  Изборът се извършва с  квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари