ГЕРБ вкарва най-много 87 депутати, максимумът за БСП е 58

Шест са сигурните партии в следващия парламент, пресметна "Медиана"
Обновена: 2 окт 2014 15:56 | 2 окт 2014 13:45, Камелия Цветанова
195
ГЕРБ вкарва най-много 87 депутати, максимумът за БСП  е 58
Кольо Колев представи резултатите от проучването на агенция "Медиана". Снимка: БТА

ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, България без цензура, Реформаторски блок. Това са партиите, които със сигурност ще имат депутати в следващия парламент, показват данните от проучване на „Медиана“, проведено в периода 25 септември-1 октомври и финансирано от агенцията.

Към настоящия момент „Атака“ също има сериозни шансове да преодолее 4%-ната бариера. „АБВ“ е близо да бариерата, но към 1 октомври данните показват малки шансове да я прескочи.

Най-вероятната конфигурация е 6-7 партиен парламент и много проблеми, за която и да е партия при опита да състави парламентарно мнозинство.

Още по темата
ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90. Съответно, ще трябва да търси 3-4 партийна коалиция, „голяма коалиция“ с БСП и ДПС или да направи опит да състави правителство на малцинството, смятат социолозите.    

Прочуването сочи, че ако до урните отидат 3,2 млн. избиратели, колкото те очакват, ГЕРБ ще получи 31% от гласовете, БСП - 21%, ДПС - 13,2%, ББЦ - 7,5%, Патриотичният фронт - 7,1%, РБ - 6,8%, „Атака“ - 4,5%, АБВ - 3,7%.

При 7-партиен парламент, което е най-вероятната прогноза, ГЕРБ би получил 83 мандата, "БСП лява България" - 55, ДПС - 35, ББЦ - 19 депутати, ПФ и Рефоматорскияj блок - по 18 народни представители, а "Атака" - 12.

Ако в НС влязат шест политически сили, ГЕРБ биха имали 87 народни представители, БСП лява България - 58 народни представители, ДПС - 37 депутати, ББЦ - 21, ПФ - 19, РБ - 18 народни представители.

При осемпартиен парламент ГЕРБ ще има 80 депутати, "БСП лява България" - 53, ДПС - 33, "България без цензура" - 18, Патриотичният фронт - 18, Реформаторският блок - 17, "Атака" - 11, АБВ - 10.

Според социолозите предстоящите предсрочни парламентарни избори ще се проведат в обстановка на нарастващ песимизъм и тревожност по отношение на икономическото и социално развитие на страната. Само 11% от анкетираните очакват през следващата година положението в страната да се подобри. 84% очакват да се влоши, а 30 на сто - нещата да останат  на сегашното положение.

Нито една от големите партии, БСП и ГЕРБ, не печелят от тази засилена тревожност, защото голяма част от избирателите не ги виждат като „спасител“.

Връщането на БСП или на ГЕРБ на власт се вижда от мнозинството избиратели като неприемливо  - лошо или дори „катастрофално“.

27% са на мнение, че ако ГЕРБ се върне на власт, това би било добре за страната, 24%  са убедени, че нищо няма да се промени, а за 40% - това би било катастрофално.

За 23% от анкетираните връщането на БСП начело ще е добре за страната, според 26 на сто нищо няма да се промени, а за 42% това ще е катастрофално.

Същевременно голяма част от избирателите считат, че самите избори няма да бъдат честни.

Според 39% служебното правителство ще "играе" за определена политическа сила, а 18 на сто вярват, че ще работи за честни избори. Най-много - 43% признават, че не могат да преценят.

Това естествено дава отражение и на очакваната изборна активност. Данните сочат, че може да се очакват около 3,2 млн. избиратели пред урните – най-ниската изборна активност на парламентарни избори досега. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
12
 
12
 
! Отговори
Либерал преди 9 години
Най-важно е Атака да не влезе в парламента. Всички останали партии стават.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 124 119 .... ЯВНО ТЕ Е НАЛЕГНАЛА ДЪЛБОКА АМНЕЗИЯ ... И БЪРКАШ БОРИСОВ С СТАНИ ШЕФ ...
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката когато ви каже -"добър ден" -вижте къде е слънцето ,че току виж ви е излъгал и то е нощ!!!
108
7
 
13
 
! Отговори
голфър преди 9 години
ЧЕРВЕН КОЛЮ, НЕ КОЛЬО , ПАК СИ В ГРЕШКА , ПО ЗАПОВЕД НА СТАНИШЕВ ... НЕ 87 , А ПОНЕ 107 ДЕПУТАТА ЩЕ ВКАРА ГЕРБ ... ЕЙ , ЗА ДА УГОДИШ НА ШЕФА ТИ , СТАНА ЗА СМЯХ ПРЕД ВСИЧКИ , КОИТО РАЗБИРАТ ОТ СОЦИОЛОГИЯ ... ТЪРСИ СИ ДРУГА ПРОФЕСИЯ ... Я ОБУЩАР , Я СЕРВИТЬОР ...Я БЕНЗИНАДЖИЯ ... ГРЕШКА , БЕНЗИНАДЖИЯ НЕ , ЗАЩОТО ЩЕ КРАДЕШ ГОРИВО И ЩЕ ПРОБУТВАШ ПЕТРОЛНИ *** И ПАК ХОРАТА ЩЕ СТРАДАТ ... НАЙ - ДОБРЕ Е ДА СТАНЕШ МЕТАЧ НА ГОЛФА НА КОЛЕГАТА ТИ КЪНЧО СТОЙЧЕВ ...
107
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТАЛИН Е КАЗАЛ. НЕ Е ВАЖНО КОЛКО ЩЕ ГЛАСУВАТ И ЗА КОИ ЩЕ ГЛАСУВАТ. ВАЖНОТО Е КОЙ ЩЕ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ И КАК ЩЕ ГИ БРОИ.
106
8
 
9
 
! Отговори
НЕМЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ преди 9 години
Ай стига ме занимава с тези ,тоз колко имал,ония колко имал,НЕМЕ *ббе за тези Измети,няма да видите гласуване от доста хора ,вече,Който има Мозък,изобщо да не Ходи и да си Губи времето,да гласува,за Поредните Алчни,Продажни,търтеи,които Вече Станаха банални с лъжи,,НЯМА ДА ГЛАСУВАМ<<***<,МРАЗЯ ПОЛИТИЦИТЕ
105
18
 
24
 
! Отговори
124 преди 9 години
Не мога да повярвам, че в България има толкова много хора, които ще гласуват за др. Борисов. За този, който след влизането си в политиката, насади омраза, разделение, замрази доходи. Полицейщината стана иманентна черта на неговото управление, медийната цензура затъмни всички негативни неща. Същия другар, който съсипа икономиката, обиди всички прослойки в държавата и се държи като властелин. Хора мислете. Не допускайте един *** човек, надут медиен балон да определя как да живеете и мислите.
104
3
 
29
 
! Отговори
на Кюлчето за спомен преди 9 години
Червен Кольо, стига бе братле, стига *** пари от тия комунисти, не се ли наяде, за смях стана вече, посрамваш професията, никой не ти вярва вече, спри да се показваш да те забравят малко
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точните проценти ги знае най-добре този, който ще брои бюлетините.
102
1
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Каква лъжа ни е подготвил Колъо за тези избори?
101
0
 
12
 
! Отговори
**** преди 9 години
Нека надлъгването на социолозите започне сега,те партиите на техните проценти се радват,а не на действителните.
100
2
 
16
 
! Отговори
sss преди 9 години
Тоя червения Кольо,да вземе и да си навре дипломата си в гъзъ
99
2
 
19
 
! Отговори
Некой Си преди 9 години
На тоя не му вЕрвам изобщо !
98
2
 
15
 
! Отговори
**** преди 9 години
Червен кольо пак о*а пеезажа с неговата прогноза.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До batemitko.plovdivХа ха ха... Бок.лукФенче на бялата златка, а? Как е - готино ли е да си ибрик?
96
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
България ще стане като Палестина!Уж трябва да живеят там палестинци, а евреите са си направили държава и командват палестинците!И тук ще стане така!
95
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСКАТЕ ЛИ ДА СТЕ СЪУЧАСТНИЦИ НА СОБСТВЕНОТО СИ УНИЩОЖЕНИЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДРУГАРИТЕ МУТРИ И КОМУНИСТИ. АКО НЕ ИСКАТЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ ДЕТО ЩЕ ИЗГОНИ МОНОПОЛИТЕ И ЩЕ ВИ ВДИГНЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ. НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ ДА АМА ТОЙ Е ЛУД. ДА ЛУД Е ЗАЩОТО НЕ ИСКА ХАМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ В БГ. ЛУД Е ЧЕ ИСКА ДА ИЗГОНИ МОНОПОЛИТЕ. ЛУД Е ЧЕ ИСКА ДА ВИ ИСКАРА ОТ ТИНЯТА. А ВИЕ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ СТЕ СВИКНАЛИ ТАКА С ТАЗИ ТИНЯ ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАТЕ ДА ИЗЛИЗАТЕ ОТ НЕЯ. Е ТОВА Е ДРУГ ВЪПРОС. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯТ ДУХ.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз най-отговорно заявявам че ако вкарат и един дупедат в Парламентата, напускам България завинаги!!!
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кольо, пак ли ти бре...На миналите избори даваше еднакви проценти за БКП-то и за ГЕРБ. Какво стана след това знаем всички. *** голям си, същия като Бареков
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пак тия статистики и числа - стига бе, спрете се! Каквото такова! Омръзна ми да чета хиляди пъти социологически проучвания. Нито са верни, нито път има значение дали ще са. Добре е, че все пак има хора, за които тези статистики са пълна измислица. Видяхме на Евроизборите какво стана с тези проучвания. Изобщо не познаха. И не беше за първи път.