Единни, Реформаторите казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ

Блокът обаче с 4 условия към Борисов
Обновена: 9 окт 2014 18:25 | 9 окт 2014 16:18,
350
Единни, Реформаторите казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ
Снимка: БТА

Лидерите на Реформаторския блок демонстрираха единство и излязоха с обща позиция по офертата на ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството.

Съюзът се обяви против кабинет на малцинството и излезе с декларация, в която заяви готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Блокът обаче поставя четири условия за включване в него.

Още по темата
Едното е коалицията да не разчита на мнозинство, в което участват партиите, подкрепящи миналия кабинет.

Реформаторите искат ГЕРБ да сключи публично и детайлно споразумение за кабинета, да даде гаранция за безусловна европейска ориентираност и да включи в програмата на кабинета конкретни реформи със срокове на изпълнение.

Блокът очаква това да са реформи в съдебната и образователната система, бързи решения за връщането на доверието в банките, мерки за справяне с демографската криза и реформа в Изборния кодекс.

Реформаторите заседаваха повече от два часа по позицията си в пълен състав. Това стана ден след като опитът за формиране на декларация по офертата на ГЕРБ се провали, тъй като лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа участие.

Днес лидерите на Реформаторския блок се обединиха около тезата, че единството на Реформаторския блок е основа за дългосрочното развитие на формацията. В декларацията си обаче те отчетоха, че ако личните амбиции бяха отстъпили на общата цел, резултатите на изборите са щели да бъдат още по-сериозни.

В позицията си по преговорите Реформаторите са записали и текст, с който препотвърждават декларацията си отпреди парламентарните избори.

В нея фигурираше настояването Бойко Борисов да не е премиер на новото правителство. В същото време лидерите на Блока отново отказаха да конкретизират позициите си по този въпрос и обявиха, че за личности ще се говори едва след като е ясна програмата на правителството.

От Блока отказаха да определят и с кои партии биха влезли в коалиционно мнозинство. „Ако ГЕРБ състави правителство, грижата за мнозинството е негова“, каза Радан Кънев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски пък призна, че репликата с „трика“ е била неуместна шега. „Повече шеги няма да има“, каза той. В нощта на вота Лукарски каза, че тезата на Реформаторите, че Борисов не трябва да е премиер, е била предизборен трик.

Заради това много симпатизанти на Реформаторите му поискаха оставката във Фейсбук, а той им отвърна, че хората във Фейсбук могат да искат оставка само на жена си. „Във Фейсбук могат да искат каквото искат“, каза днес Лукарски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още по темата: Реформаторски блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
7
 
0
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До БГ Естествено,нали бг. народа е като тебе от бранша на жриците Подкрепяте се взаимно ,нормално е Обаче ви е яд,че все още са останали лееко откачени като мене ,че да ви показват ,къде ви е точното място в йерархията Айде ,отивай на околовръстното,че пак ще трябва да обслужиш 10 турски тираджия,барем си платиш интернета И да не забравиш вазелина и кондомите,въпреки,че ако пускаш без кондоми ще искараш по-бързо парите
206
8
 
6
 
! Отговори
до 238 преди 9 години
ААААНе !Бойко, не харизвай за втори път властта ,че Народа български е заложен.Ще се съгласят на правителство ,защото при нови избори може и да не видят парламент мнозина от промъкналите се!
205
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До Леле че народНямаш НИКАКВА представа за кого съм гласувал!!!никога няма да гласувам за *** на дпс от ЮРУШ и БСП!Ако ГЕРБ направят коалиция с тях и ер моментално стават *** и аз първи ще го напиша!Апропо, аз се гордея с българския народ, а ти си виж ника под който пишеш!Да живее България!
204
6
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Анонимен 230Не знам дали ви е направило впечатление на бостанджиите, че в предния парламент ГЕРБ бяха пак "първа политическа сила" ама нито министър председател определяха нито министри, а сегашните избори им дадоха още по-малко гласове и депутати.Как си го превеждате:Борисов:"В следващото правителство трябва да има поне 10 заместник-министри мюсюлмани "Местан:"300 дни толеранс за новия кабинет "Борисов:"ГЕРБ ще състави кабинет на малцинството."ГЕРБ 84 + ДПС 38 = мнозинство 122
203
14
 
8
 
! Отговори
категоричен преди 9 години
Правителство , коалиция ,условия ........аба бала..........Без Бойко Борисов Премиер не стаава!!!Той е безусловния победител и в личен план и като партиен Лидер!На него вярваме!
202
13
 
8
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Връщай мандата, Бойко!! Не сме гласували за ГЕРБ да му извиват ръцете!! Остави ги да се насер***т!!! Нима не знаеш, че Каракачанов плащаше за "февруарските" протести?????? Знаеш и още как!! Не ми падай в очите!
201
5
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До БГ Ахахахахах,казал го човек,който си е пуснал гласа за най-големия *** на хидроинженера,другаря ББ Ей сега ако не си даде дупето на Местан(както е наредил Хидроинженера) ББ ще пострада сериозно Предупредил съм го ,после да няма ,туйто онуй то
200
8
 
10
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До АТАКИСТИбрико, в грешка си: юрушист - национален предател и депесарска ***!Бялата златка и серГей са пуделите ха хидроинженера!Юрушиститя нямате никаква срама и сте безочливи, как ни лъгахте, че се борите с доганизацията, а с кворума в предишното НС помагахте на ДПС да ни упрзвлява...***!Да живее България!
199
1
 
5
 
! Отговори
ПОП преди 9 години
ПРОДАТЕЛИ
198
5
 
7
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Безсмислено е да се прави тази коалиция. Бойко си прави 100% харакири. Побеснели за лапаница костовистчета, мадам Пръмова, агент Каракачанов, кабеларен популист, да не говорим за "латексовия"............Като ги гледам направо ми се повдига. Аз ако съм на не негово място ги наритам на секундата и връщам мандата! ДГД!! И бълдарите ДГД!!! Всеки народ си заслужава правителството!
197
5
 
9
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Много е ВАЖНО да се гласува ! ?..... Защото отново" нашите " са на власт ! А гн Лукарски още не са го избрали и Ви показа среден пръст, нали господа ИЗБИРАТЕЛИ ? Ще сме свидетели накрая, как ще се съюзят и с дявола, само и само да са във властта!! Дреме им за България и народа и!!!!!!
196
4
 
2
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 229 Е че то друго не остана Ромите раждат като за световно,ама пак сме в демографска криза Нали трябва да има кой да бачка тука ,да рани 240 търтея,президентчето ,администациите Абе много гърла са тука Единствено арабелите могат да го осигурят Е другата година ше се освободят 700 000 афганистанци,могат наште да ги приемат с отворени обятия
195
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама Реформаторите ли са първа политическа сила или ГЕРБ , та чак ще казват кой да е премиер.Тия нормални ли са? Хората които гласуваха избраха и най много гласове има Бойко а не реформаторите така че те няма как да имат претенции за това.
194
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"мерки за справяне с демографската криза"Притеснява ме, че НПО-РБ имат в предвид заселването на афроарабския башибозук и ислямизация на България. Ако това си мислят, по-добре да хващаме вече сопите.
193
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изолация на Борисов и Цветанов. Отлично. Довиждане, ГЕРБ!
192
0
 
7
 
! Отговори
до 216 преди 9 години
Цецо, много си грозен, бе брат - що не махнеш тая снимка.И аз не съм от най-красивите, но не съм си сложил снимка да се излагам.
191
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно плановете са за официализиране на РБ-костовисти и РБ-бойковисти?
190
3
 
17
 
! Отговори
леле мале преди 9 години
Кунева - министър на енергетика! Да затвори и останалите блокове на АЕЦ "Козлодуй". Корман Исмалов - министър на образованието! Турският език - задължителен за изучаване в училище. Историята на България в учебниците - ....Турски сериали - по всички телевизии, да се узакони.
189
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 221. Поздрави от Йосиф Кобзон.
188
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ГЕРБ какви са бе човече, ами Патриотичния фронт, ами АБВ, ами АТАКА. Нали всички произлизат от една майка- Столетницата. Вземи прочети биографиите на по- известните политици и ще видиш, че съм прав. В момента БСП се рои, като при пчелите в природата. Тук става въпрос вече не за идеи, а за пари. Другото е популизъм и прах в очите на обеднелия ни до крайност Народ.