След 8 часа: Патриотите застанаха зад кабинета, чака се рамо и от АБВ

Поставихме интересите на страната над партийните, заяви Валери Симеонов
Обновена: 5 ное 2014 22:46 | 5 ное 2014 21:49,
171
След 8 часа: Патриотите застанаха зад кабинета, чака се рамо и от АБВ
Снимка: БТА, архив

Патриотичният фронт ще се подпише под програмата на бъдещото правителство. Очаква се утре и АБВ да обявят позицията си за това ще станат ли част от парламентарното мнозинство зад кабинета. Това стана ясно след почти осемчасови преговори в парламента, които се водиха днес в различни формати.

До совалките се стигна, след като снощи Патриотичният фронт отказа да подкрепи програмата, защото в нея не бяха залегнали искания на формацията.

Крайният вариант на програмата ще се дописва тази нощ, а утре се очаква тя да бъде публикувана.

„Общият текст на програмната декларация съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ. Той обясни, че преговорите са били „изключително тежки“ и обяви, че след тях е постигната „дозата съгласие“, която да позволи програмата да бъде подкрепена от три, а може би и от четири политически сили -ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Дончев отново уточни, че коалиционно споразумение ще сключат само ГЕРБ и Реформаторите, а останалите две формации най-вероятно ще подкрепят програмата на кабинета.

„Налице е достатъчно съгласие както за да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма“, каза и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че според него в настоящия парламент това е пътят  „към най-добрия възможен компромис“.

„Интересите на България бяха поставени над тяснопартийните интереси“, каза шефът на НФСБ Валери Симеонов. Той нарече преговорите нова и уникална форма на договаряне. „Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати в точките на програмната декларация“, каза още той.

Симеонов обясни, че в програмата за управление днес са били включени седем искания на Патриотите. Сред тях са замразяване на цената на тока, одит и ревизия в енергетиката, завършване на оградата по границата с Турция, кадрови промени във всички институции, където до момента е имало етнически или партийни назначения, промени в изборното законодателство като активна регистрация и актуализация на участващите избиратели извън България, референдум заедно с местните избори за задължителното гласуване и др.

В програмата е залегнал и текст за КТБ, стана ясно от думите на Симеонов, но той не уточни съдържанието му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалки , крадливи и алчни ***!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ееех, добре че братята американци ни освободиха от тоталитаризма и руския комунизъм и ни донесоха демокрацията и либералния капитализъм. Преди само една партия ни водеше към светлото комунистическо бъдеще, а сега братята американци ни дадоха много партии всичките да ни водят към светлото евроатлантическо бъдеще и ние можем да си избираме коя точно да дни води към светлото евроатлантическо бъдеща, е не е като при комунизма - това е демокрацията, станахме западняци и ние.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой те пита теб за Турция бе, ако се реши Турция да влезе в ЕС никой няма да се противопостави, който и да е на власт ще гласува както иска Брюксел, а Българяи най-малко ще в питат. Българите са втора ръка европейци, цяла европа ги гледа отвисоко и им се подиграват и ги унижават а те се радват, че били в ЕС - майтап. Турция е дала срок на ЕС до 2020 - имат време да си помислят. След този това Турция ще си търси други съюзи. Но Турция винаги ще е фактор, защото е една от най-големите сили в НАТО
5
12
 
7
 
! Отговори
XXX преди 9 години
Е кво няма лошо,всички от1989 са агенти,не е ли по добре да има правителство.Друг вариант ,нови избори, нови пари, пак негласуващи 50% и кво пак същия патос
4
5
 
12
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
От утре ли ще има живи факли?
3
5
 
14
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
Тази бандитска шайка няма да изкара и до нова година.
2
7
 
10
 
! Отговори
Воленка Дащната преди 9 години
Лошо.Много лошо.
1
5
 
16
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Каква програма какви 5 лева? Всичко е лъжа и измама. Нето е подписана такава програма, нито ще бъде спазена, но порциите са разпределени и гладните кучета, които до сега не са били на власт ще лапат настървено. Ще си измислят оправдание за неспазената програма и ще си крепят мнозинството срещу постове и пари.