Борисов спира цесиите в КТБ: Ще отменим тази вторична далавера

Властта предлага законови промени, чака 800 млн., ако НС ги одобри
Обновена: 20 ное 2014 15:15 | 20 ное 2014 13:09, Веселина Йорданова
99
Борисов спира цесиите в КТБ: Ще отменим тази вторична далавера
Бойко Борисов Снимка: Reuters

Управляващите ще отменят цесиите в КТБ със законови поправки между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Намерението обяви лично премиерът Бойко Борисов след среща с представители на Асоциацията на банките в България.

Още по темата
Цесията е договор, с който носителят на едно вземане го отстъпва на трето лице. Наскоро „24 часа“ съобщи, че тези операции вече са стигнали внушителната сума от 1 милиард лева, като сделките са главно с негарантирани влогове и кредити на длъжници на затворената КТБ. Схемите на прехвърлянето били различни с намаляване на вземанията до 70%. От възможността смятат да се възползват и държавни дружества като „Топлофикация София“, която има 80 млн. лв. в КТБ.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че със законопроекта за актуализиране на Бюджет 2014 правителството предлага влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на КТБ под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете.
 
Тогава Горанов каза, че с предлаганата промяна не се оспорва действителността на прехвърлителните сделки, а само качеството на вложител на новия титуляр. Министърът обясни, че договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит.

Сега очевидно властта е решила да прекрати тази практика изцяло.

"Ще отменим прихващанията в цесиите", закани се Борисов, който определи сделките като „вторична далавера“.

Той обяви, че се надява „едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата, след като с парите на депозантите, с парите на банките, с парите на данъкоплатците от страна на държавата, сме солидарни към хората, които имат гарантирани влогове“.

"Тези пари обаче трябва да се върнат. Те не могат да отиват някъде си за някои, които са си помислили, че са по-умни от другите", настоя той.

Борисов каза още, че се надява на подкрепа за законовите промени от партиите в парламента. На въпрос за това, че когато са правени, цесиите са били законни, премиерът се закани: "Ще видим дали са били законни".

Според него „месеците мотане“ са били точно с такава цел. „Нашата позиция е желязна – ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото държавата плаща тези пари. Желязна ми е позицията, не търпи упрек“, отсече Борисов.

Премиерът заяви, че е създадена максимално добра организация и изплащането на гарантираните депозити в КТБ, което ще започне на 4 декември, ще се извършва от 9 банки.

Взети били и мерки да няма спорове и напрежение между хората, като първият банков трансфер ще бъде безплатен.

На финала на срещата Борисов прати финансовия министър и новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в парламента с аргумента: „Искам бързо да приберем парите на държавата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
точно преди 9 години
Браво на Борисов, адмирации за решението и дано не го подлъжат за козметични промени!Никакви цесии след датата на влизане на квесторите в банката, защото си е чиста злоупотреба със закона!
64
1
 
1
 
! Отговори
Кристко преди 9 години
Може ли мутрата да забрани цесийте?!Тоя *** само заблуждава хората,ама си е наглец!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите заселници в Америка са подлъгвали и изкупували богатствата на дивите непросветени индиански вождове срещу цветни стъклени топчета.С времето заселниците поумнели и заменили куртаците с по- евтините за производство цветни хартийки - долари и т.н.Заселниците поумнели, но и до днес не само индианските вождове не са!Вождовете ни са по-*** дори от индианските. Решенията са обучение или изхвърлянето им от властта.Не си признават,че са със скопени мозъци,следва подмяната им!
62
0
 
0
 
! Отговори
mдаа преди 9 години
лоша работа
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-убедителен аргумент "ЗА" развалянето на цесиите, от това, че от агенция ПИК (на Свинята и майка му) мълниеносно изквичаха на УМРЕЛО !!!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На пръв поглед това е стандартна търговска операция и изглежда като win/win ситуация за лицата А и Б (като изключим загубата на част от негарантирания депозит за А). Къде обаче е проблемът? Лицето А се нарежда по реда на кредиторите при реализирането на масата на несъстоятелността след ФГВБ и обезпечените кредитори, за да чака негарантираните си 1 млн. лв. Извършвайки цесията, то практически ги предрежда, получавайки в примера 400 хил. лв. Паралелно с това актив на стойност 1 млн. лв. (задължението на лице Б) няма да бъде включен в масата на несъстоятелността и от липсата на негова р
59
6
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тиквеният вожд е ***, а министрите му по-*** от него - това и децата го знаят. Въпросът е, дали могат да надминат Лойд и Хари, или това е просто маневра за да се бутне борда, народа да бъде ограбен, а олигарсите (в това число самият вожд) да натрупат още милиарди. Делата ще стигнат чак до Европейския съд и държавата ще загуби милиарди. А *** ще се оправдава, че съда е виновен, Оришарски, Чобанов и не знам още кой, както сега се оправдава с Искров и ръководството на БНБ, което ТОЙ назначи!
58
5
 
7
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Др. Борисов нищо не може да спре. Той само може да предложи а НС да реши. В коя друга държава по света премиера преди още парламента да е взел решение го обявява като взето, пък изчислиха и колко пари ще постъпят. Нима знаете колко цесии са договорени и осъществени? Няма срам този човек. Знае само да се изтипоса по медиите и хвърля прах в очите на хората. Опитва се всичко положително да приписва на себе си и всичко негативно на другите. И все още има хора, които за съжаление му вярват.
57
0
 
13
 
! Отговори
sinia преди 9 години
Това трябва да влезе във всички учебници....НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБИР НА БАНКА С УЧАСТИЕ НА ДЪРЖАВАТА.....
56
3
 
8
 
! Отговори
юрист преди 9 години
стига глупости! цесиите могат да се атакуват пред съда, има особен ред по чл. 59 от ЗБН. не може да се гласуват закони със задна дата, това е беззаконие! няма какви пари да прибира държавата, всички се удовлетворяват според действащия закон и поредността е ясна в Закона за банковата несъстоятелност! бойко е *** и ще измисли някакъв нонсенс или просто това е кьорфишек - ние ги хващаме те ги пускат! всяка отделна цесия се преценява от Съда и ако е не отговаря на законовите изисквания се отменя!
55
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Бойко, тези цесии са грабеж от данъкоплатците! Във връзка с отмяната на цесиите: Весела Коледа на Свинята и на майка му!
54
10
 
11
 
! Отговори
КРАДЕ, БОКО, КРАДЕ преди 9 години
БОРИСОВ ГОВОРИ САМО ЗА НЕЩА, КОИТО ПРЯКО ГО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ:МАГИСТРАЛИ, СПОРТНИ ЗАЛИ,"ФАЛШИВОТО ТЕФТЕРЧЕ" НА ФИЛИП ЗЛАТАНОВ. НАЛИ ДЪРЖАВАТА Е ЗЛЕ, НАЛИ Е КРИЗА И КРАХ. ЗАЩО ТИКВАТА СЕ ЗАНИМАВА С ЕДНА БАНКА,ЗА ЧИЙТО ФАЛИТ Е ПРЯКО ОТГОВОРЕН???ЗАЩОТО ЩЕ Я ЛАПНЕ,ЩЕ СПАСИ ПАРИЧКИТЕ НА АВЕРИТЕ СИ И ЖУРНАЛЯТА КАТО ЦОЛОВА, ХЕКИМЯН, КЛОЗЕТИЧ И ПР.ЩЕ ГО ОФИЦИАЛИЗИРАТ КАТО ВИНА НА. ..КОЙТО ИМ КАЖЕ ТИКВАТА.НАЛИ НАРОДЪТ ЩЕ ПЛАТИ И ТАЗИ БОКОВА АФЕРА,КАТО ТЕЧАЩИТЕ МАГИСТРАЛИ И ЗАЛИ И ПР.ИНАЧЕ СТРОЯЛ БОКО, НЕ
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бойко, баце..остави тези цесии, това аутцорцване.. я кажи претака ли зелето :)
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да напомним на Свинята и майка му, че Коледа идва !
51
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако КТБ бъде национализирана и започне работа, тогава тези с негарантирани влогове, които са сключили цесии само ще подпомогнат връщането на кредити към банката. Тегленето на влогове ще се обезсмисли за много хора, ако банката е държавна, защото това е игра на пари и на доверие. Мечти ....
50
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Спира означава че всъщност разбиването на по малки депозити е било вече факт
49
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
Давай ни Бойче акъл - давай, че много го имаш. Герберчета много да го слушате тоя че хора ви направи.
48
2
 
8
 
! Отговори
62 до 64 преди 9 години
защо реши че съм 'червен ***' и защо въобще смяташ, че съм преподавал в България? за твое сведение не гласувам, да не говорим за някакви политически пристрастия. най-малкото от обща култура би трябвало да знаеш, че в бяла държава няма как да се приеме закон, утежняващ положението на хората със задна дата, особено когато става дума за ЧАСТНИ финансови взаимоотношения. п.с. не симпатизирам нито на пожарникаря, ни на 'съветската униформа', нито на геоинженера и нямам пари в ктб.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствения начин България да се оправи е БКП-БСП-ДС да отиде в Северна Корея или Куба .
46
12
 
3
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 9 години
Вижте колко *** и елементарен е червения *** , който се пише , че е преподавател право . Няма такива преподаватели по някакво право , а има конкретно -пример наказателно , конституционно и т. н . Драги сънародници сега окончателно разбрахте ли , че в този сайт пишат изключително неграмотни комунисти-социалисти . С такива хора няма как България да просперира . Всичките такива простаци са за затвора .