Ще отчуждават по-бързо имоти за магистралите, реши НС

Жалбите няма да спират строежите на важни обекти
Обновена: 20 ное 2014 12:20 | 20 ное 2014 11:45,
34
Ще отчуждават по-бързо имоти за магистралите, реши НС
Снимка: архив, БулФото

Имотите, които влизат в районите за строителство на обекти от национално значение, ще бъдат отчуждавани по-бързо. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за държавната собственост. С гласуването в Народното събрание жалбите срещу отчуждаването вече няма да спират строежа на магистрали и други важни обекти, както е в момента, стана ясно от дебатите на депутатите.

За изменението гласуваха 150 народни представители, трима бяха против, а 41 се въздържаха. Решението беше прокарано и с гласовете на ДПС. За сметка на това депутатите от Патриотичния фронт, които подкрепят кабинета, се въздържаха. За поправките гласуваха и ГЕРБ, РБ и БДЦ. Повечето от депутатите от БСП се въздържаха, а някои бяха против.

Текстовете бяха изготвени и внесени от служебния кабинет, но новият строителен министър Лиляна Павлова застана зад тях. Причините за измененията са, че проекти като магистралите „Струма“ и „Марица“, Северната тангента в София и други се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване. С новите текстове се дава възможност на инвеститора да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила.

Това ще е възможно само ако има влязъл в сила подробен устройствен план, а предвиденото обезщетение е преведено на собственика. Ако отчуждаването е обжалвано от собственика, то ще влиза в сила след решение на съда. Според новите текстове собствениците ще бъдат обезщетени за вреди върху имота или той ще бъде възстановен изцяло от инвеститора, ако отчуждаването не се осъществи или бъде отменено.

През 2011 година ГЕРБ прие подобни текстове, като разреши делата срещу отчуждаването да не спират строителството на пътища и магистрали. Миналата година обаче Конституционният съд отмени тази възможност. С новите поправки, за да бъде удовлетворен съдът, вносителят е предвидил влизането в имота да става само с решение на съда. Измененията бяха атакувани от БСП. Според соцдепутата Филип Попов новите разпоредби противоречат на Конституцията.

Той цитира писмо на собственици на имоти от северните квартали на София, според които поправките ще доведат до загуби и разходи за тях. Мая Манолова пък разкритикува промените, защото се правят на парче. Според нея, ако се допуска предварително изпълнение, трябва да се промени и методиката, и критериите за оценяване на имотите. Лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи Манолова в тезата й, че трябват по-цялостни промени в законодателството.

Кънев обаче даде подкрепа за промените и обясни, че това е трудно решение. Той предложи между първо и второ четене да се въведе форма на обща банкова гаранция за всички възможни обезщетения. ДПС даде поредната си подкрепа за ГЕРБ, след като лидерът на движението подкрепи промените.

„Досега с обжалването се спираше процедурата по строителство, сега изпълнението на проекта няма да спре. Така се елиминира рискът България да губи средства от ЕС“, каза Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
5
 
! Отговори
По бавната процедура преди 9 години
до DiscoveryАми, да, доволен съм. Оказва се, че "лошите" комунисти са давали по-справедливи обезщетения, отколкото "добрите демократи". Явно частната собственост е била по-добре защитена, отколкото сега.А, дали съм готованец или не...ти си НИКОЙ за да казваш. Със сигурност сам си изкарвам парите, сам се грижа за себе си, *** скапан.
26
1
 
6
 
! Отговори
По бавната процедура преди 9 години
А пък на времето, на дядо ми в Надежда, комунистите са му бутнали къщичката, 300 кв.м двор, дядо ми е бил беден човечец. Срещу това, са го обезщетили с два апартамента в блока който е построен върху него и върху съседните имоти, по един за майка ми и за леля ми. Ами...доволен съм!
25
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Брех ти ше кажеш, че не може, че нали тоя вашия човек от СДС тогава кмета на софия Софиянсаки изкупи на жълти стотинки земите по околовръстното и после ги отчуждаваше за милиони, Че нали после на на чарчето и на него по 1 - 2 -3 пъти му връщаха горите! Що пък да не може и на некой по-беден да му дадът некой милион! Или викаш те милоните са за тарикати като тебе само, за други не стават!
24
1
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
То и преди си беше бързо отчуждаването! На дядо, за строителството на автомагистрала марица му отчуждиха 8 декара! И какво платиха я но по 42лв. на декар! Баща ми подаде иск и молба поне да заменят земята т.е. да дадът некаде другаде 8 декара, ама на показаха му жест от три пръста с преобладаващ среден НЕ МОЖЕЛО! И какво тия "милиони" дето ги додоха все още не сме си ги взели от банката понеже се чудим къде могат да се похарчат толкоз пари! Абе само некой дето им отчуждават прибират много пари!
23
1
 
7
 
! Отговори
Национализация преди 9 години
Семейството на моя приятелка притежава имот под Драгалевци. Наследствен им е от дядо и, селянин от Драгалевци, ползвал го е за нива навремето. Отчуждиха им половината от нивата през 2009 година за строителството на Южната дъга, гордостта на Борисов.Още не са си получили парите!!!!!!!!!!!!На каква цена им го отчуждиха, не знам, но от тогава всичко поскъпна няколко пъти. Между другото, цената на другата половина падна, защото парцела стана доста малък и не може да се построи нещо по-сериозно.
22
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
До адвокатВъпросните селяни са и данъкоплатци,и граждани на тая държава.Като си "адвокат",защо делиш хората на селяни и не знам какви?Или за различните "категории"имаш различни тарифи и работиш с различно качество?Аман от нереализирани комсомолци.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На хората в Илиянци са им предложили 70 стотинки на квадратен метър и това ако не е грабеж ..
20
0
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До адвокат 9а какви са твоите интереси за да дращеш простотии тук адвокатче? Кой ти плаща?
19
4
 
8
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Факт е че както за Бойко бе естествено да подслушва всички за да знае какво правят, сега е естествено да взима всички имоти на хората за да работи по-често с лентореза. Обаче тук има така нареченото право на собственост и ако решат да го нарушат ония дето гласуват против това право в случая ГЕРБ, РБ и ДПС-новата тройна коалиция както се очертава-ще се озоват в съдът в Хага!
18
0
 
10
 
! Отговори
до адвокат преди 9 години
Явно си слаб адвокат, а да не говорим, че нямаш никаква информация, но по същество. Не приемам заради някой, какъвто и да е той да се спират големи проекти от национално значение, но: Не може да обезпечаваш одържавен имот на северната дъга на Околовръстното с 40 стотинки на кв.метър. Ако искате по друг начин да ви го кажа:Един декар земя, за ОСЕМ СТЕКА ЦИГАРИ или ШЕСТ ТУБИ БЕНЗИН!!!ИлиБУТИЛКА МАРКОВО УИСКИ!!!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колегата ми още си чака парите от отсечката при Д. Диканя. Сигурно на всички "плащат" така.
16
0
 
5
 
! Отговори
ДО 15 До до 10 преди 9 години
Не съм адвокат и не не съм завършил Симеоново. Инженер съм. Проектант, който е участвал в доста големи и не чак толкова големи обекти и това което казвам го казвам не в защита на думите на адвокат а защото знам как стоят нещата от "кухнята". Не веднъж съм се сблъсквал със "съвети" по строителството или проектирането от хора чийто умения се свеждат до дюлгерството. За да има движение напред трябва да има такива обекти това е истината ( не желая да отключвам политическата страна на въпроса)
15
1
 
11
 
! Отговори
Озадачен демократ преди 9 години
Ама..такова...ама, нали, ТЕ ни казаха, че частната собственост е неприкосновена. И както ТЕ ни казаха, ние го записахме в Конституцията. И, ТЕ, такова...приеха ни в ЕС и НАТО......ама сега, такова, прикосновена ли е, или е НЕприкосновена частната собственост, защото аз, такова, вече се обърках...
14
0
 
3
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
Така господа управляващи, за няколко месеца решаване на генерален проблем, ще оправите много пробойни в кораба наречен 'Държавност'.Или през главите ви е минала следната мисъл:- Абе тая система 25 години я разваляха, ние ли точно ще я оправим за 6 месеца. Дай сега да си свършим петлевката и да си построим пътищата, пак другото ще го мислим в движение???В зависимост кой от двата мисловни процеса е минал през главата ви, ви определя като 'държавници' или 'баш майстори'!
13
0
 
6
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
Господа управляващи, случайно не ви ли минаха следните въпроси през главата:Проблем: Тези проекти се бавят, защото съдебните дела по отчуждаването на земите се бавят.Диагностика: Добре защо се бавят? Каква е причината да се бавят? Ако това се бави, какво още друго се бави в тази съдебна система (лични дела, бракоразводни дела, фирмени дела...)? Можем ли да усъвършенстваме съдебната система? Решението ще повлияели добре и на другите случаи? С един куршум много зайци?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
G-n Borisov, pravete magistralite s osvetlenie! Aziatci li sme ? Poglednata ot samolet noshtem Balgaria izglejda kakto edna cherna dupka.
11
2
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До адвокат,Май твоя девиз е "... като нямат хляб, да ядат пасти". Ти имаш ли си идея, че този половин декър за някои хора е прехранта до живот ??? Колко според теб струва един такъв имот?
10
0
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
Аз дори бих ви дал друга идея.... Като толкова ви пречи съда и само спира икономическото и социалното развитие на тази страна, ами хването го махнете. Ще станем като страната на Моугли, ще действа само закона на джунглата. И ще има да колим и бесим за глупости. (Което и сега така и така се случва и явно на там вървят нещата)!!!ПС: За онези депутати, с купени дипломи да уточня ... това отгоре се нарича сърказъм. Потърсете в интернет какво означава сарказъм, ако не сте били в час по Литература
9
0
 
7
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
Дори правителството страда от бавнита и тромава работа на съда. И какво решава, вместо да излекува тумора - наречен съдебна система и да сработи това звенно ... ще го заобиколим. Като имаш спукана гума, взимаш и я сменяш, защото нищо не върви гладко, а не си казваш, голяма работа имам още 3 ще карам с тях. За гладка работа в една система трябва да рабоятат всички зъбни колела, иначе ще си създадете още проблеми. Покажете, че сте различни и решавате проблемите, а не ги заобикаляте!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
до 10 анонимен - до адвокат. Като човек, който участва в изготвянето на инвестиционните проекти точно за инфраструктурни обекти леко ми е писнало вече да чувам от кой ли не" а не можеше ли да мине от еди си къде пътя или да бъде еди си каква магистралата". Повярвайте никой не си решава просто ей така от къде да мине даден път или магистрала има мнго фактори които болшинството от населението не знае. Визирам геология, екология, собственост дадености на релефа хидрология, хидравлика и какво ли не.