Пишат поправка "Слави Бинев" в правилника на депутатите

Идея от РБ: Шефовете на комисии да се избират отделно , не ан блок
Обновена: 9 дек 2014 14:43 | 9 дек 2014 14:43,
5
Пишат поправка "Слави Бинев" в правилника на депутатите
Слави Бинев Снимка: архив, БТА

Реформаторският блок написа поправка в правилника, която да избегне нови скандали като този със Слави Бинев. Депутатите от десния съюз почти са събрали подписите за внасяне на изменението.

Още по темата
„Промяната ни засяга начина на формиране на комисиите към парламента. Идеята ни е заместник-председателите и председателите да бъдат избирани отделно като личности“, обясни пред Dnes.bg съпредседателят на групата на Реформаторите Найден Зеленогорски.

Идеята е шефовете на комисии и техните заместници вече да се избират по подобие на другите висши държавни длъжности, избирани от парламента. Такива са шефът на ЦИК, на БНБ, членове на Конституционния съд, на Сметната палата и много други. В момента председателите и заместниците им в комисиите се избират ан блок с всички членове на комисията.

Според идеята на Реформаторите кандидатите за шефските места в комисиите трябва да се изслушват. „Това би било разумно и логично. Макар и да отнеме известно време, все пак мисля, че народът ни заслужава да чуе хората, които ще заемат тези постове“, каза още Зеленогорски.

Той обясни, че поправката не е стикована с ГЕРБ. Според него обаче няма причина депутатите на Борисов да не я подкрепят, защото в неформални разговори подобна идея е коментирана.

„Правим това предложение, за да не се допуска втори път подобен казус и подобна драма“, каза още Зеленогорски. Той обясни, че председателят на комисия законодателства в цяла определена сфера и е редно да бъде избиран отделно след изслушване.

Слави Бинев беше избран за председател на комисията по култура и медии в парламента преди две седмици. След протести на творческите гилдии обаче се оттегли от поста.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"не ан блок" - спиндерман, ти ли си
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***