Президентът дава кураж: 2015-а да е година на реформи!

Плевнелиев с надежда: Кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас
Обновена: 21 яну 2015 11:44 | 21 яну 2015 11:43, Веселина Йорданова
69
Президентът дава кураж: 2015-а да е година на реформи!
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев декларира, че ще работи 2015-а да бъде година на реформи. Държавният глава отчете три години от мандата си заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

Президентът подчерта, че работи за това националните приоритети да бъдат изведени извън политическото противопоставяне и окуражи правителството и парламента да предприемат реформи.

В последните 2 месеца видяхме нов подход от страна на политическите сили – на диалог и търсене на съгласие след принципни споразумения. Важно е този конструктивен подход да не бъде загърбен. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне от последните пет години е зад нас, първите симптоми са вече налице, смята той.

Плевнелиев заяви, че като президент посочва проблемите и действа прагматично въпреки атаките срещу него, противопоставяйки се на олигархията. Той определи като „висш акт на задкулисие“ ситуацията около предложението „медиен олигарх“ да стане шеф ДАНС.

Без да спомене името на Делян Пеевски, президентът каза, че по този повод е снел доверието си от правителството (на Пламен Орешарски – бел. Ред.).

По думите му решително и ефективно е било действието за подкрепа на банковата стабилност у нас. Моделът на КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново, подчерта Плевнелиев, като посочи, че над милиард лева държавни пари са били спасени „от фалита на специалната банка“, след като служебният кабинет на Марин Райков прие решение не повече от 25% от парите на едно дружество да са в една банка.

Държавният глава отчете и активна външнополитическа програма, в която са били включени 28 посещения. По думите му днес се прави опит върховенството на закона в Европа да бъде заменено от върховенство на интересите и това е крайно опасно. Анексирането на Крим беше немислимо, но се случи, посочи държавният глава. Той обяви, че се противопоставя на лансираната от Русия политика на велики сили и периферия.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да стои безмълвно в ъгъла и да играе ролята на нечий троянски кон, подчерта той.

Плевнелиев подчерта, че повече отвсякога ЕС се нуждае от подкрепа и доверие, за да отговори на надигащия се популизъм и национализъм. Президентът беше категоричен, че сме длъжни да бъдем активни и да извоюваме достойното си място в региона.

Той се спря и на ситуацията у нас и посочи, че 2014 година е била на политическа нестабилност и противопоставяне, свръхдефицит, спрени еврофондове. Президентът оцени, че назначените от него две служебни правителства са свършили достойно работата си и са успокоили обществото.

В президентството коалиционни формули и задкулисни договорки не са правени и няма да се правят, подчерта Плевнелиев и допълни, че не влиза в спиралата на политическо противопоставяне. Той заяви, че разбира ролята си на обединител като търсене на диалог и че не критикува и не налага вето без аргументи.

Според президента, който е и върховен главнокомандващ, най-голямата опасност за въоръжените сили е системното недофинансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците поне имат барак, а ние си имаме булонка!
21
0
 
13
 
! Отговори
Видимо Доволен преди 9 години
Абе каво да бързаме .. нека 2020-та е година на реформите.. до тогава да го бичим 'айляк'
20
0
 
7
 
! Отговори
плевник тъпанарлиев преди 9 години
До гербист от класаот много години насам все работя усилено,плащам си редовно данъците и осигуровките,като така допринасям към това управляващите да имат ресурс да правят реформи и това ,забележи го правя от около 26 години насам...не забелязвам нищо ново в това,което се опитваш да ми кажеш...така е и с думите на този мегаум Росен Плевналиев...тоест,от народа и 19 кожи да съдерете пак няма да се наяедете!
19
6
 
1
 
! Отговори
гербист от класа преди 9 години
До плевник росенлиевРазбира се, че това което казвам е истината. Това е пътя напред за всички нас: реформи и преход. С ускорени крачки да вървим по пътя на прехода, защото той сам няма да стане, труд трябва. Нека да не седим и да чакаме, а да работим усилено, да плащаме повече данъци и осигуровки, за да може управляващите да имат ресурс за да правят реформите. Така става, а не с чакане и маене.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврика ами то 25 години не слушахте ли само за реформи и какво получихтеразбито образование с хиляда учебнициразбито здравеопазване с избягали лекариразбита икономика с разпродадени заводиразбито селско стопанство застроена зем земя с хотели *** и наркотициразбити пътища и 2нови магистрали за мерцедесите и метреситеразпродадено морско крайбрежие и застроено с бетонмога още да избраявам но ще спра дотук но те няма да спрат да крадат
16
1
 
13
 
! Отговори
maza преди 9 години
Абсолютен демамгог
15
2
 
22
 
! Отговори
Позор ! преди 9 години
Този отвращава дори заклетите гербери. Пълен позор !
14
0
 
13
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Да бутнем президенството и парламента! Радикална реформа на управленческия модел! Власт на площада! Народна съпротива срещу мутренското правителство!
13
0
 
4
 
! Отговори
плевник росенлиев преди 9 години
До гербист от класати наистина ли ги мислиш тия щуротии или само кабелите ти са разбъркани ?!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да,ще бъде година на реформи.на някои ще им набъбнат портфейлете,а народа пак ще пляска с ръчички и ще гледа пицата.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е до сега ко прай,че едва 2015 ще се започваш реформи ?! хи хи хи
10
0
 
10
 
! Отговори
info. преди 9 години
Тоест реформа = закриване.Това означава реформата за този ***!
9
0
 
8
 
! Отговори
ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТ преди 9 години
"Рокси" и днес ни дава надежди.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога са президенските избори да изберем нов прзидент да се отрвем от това недоразумение
7
14
 
1
 
! Отговори
гербист от класа преди 9 години
Право казва президента ни, уважаемият г-н Плевнелиев. Да не чакаме, а да работим 2015г. да е година на усилени реформи, за да можем да вървим с ускорени крачки по пътя на прехода у нас. За 25г. преход успяхме да стигнем до средата, остават ни още толкова за да успеем да приключим успешно с него.Нека г-н Плевнелиев да ни води и ние да го следваме. И да работим усилено, да даваме на държавата за да има, а не само да искаме.
6
13
 
3
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
Г-н Президентът на Републиката , отново показва държавническо поведение и това отново ще разлая различните групи русофило-левичари и професионални предатели , но да видим.
5
0
 
17
 
! Отговори
юлиянчето преди 9 години
Ти какво си се разприказвал, Росе. Купи ли олио дето снощи ти казах от магазина? Простря ли, а оглади ли? Децата днес пак са били с негладени дънки на училище!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На английския текст в оригинал думите на българския президент звучат много по добре отколкото в превода му на български.
3
0
 
16
 
! Отговори
Расим Плевналиев преди 9 години
25 години реформи...Човек ще рече, че сме държава с размерите на Русия и населението на Китай...