В хармония с природата - втори лифт на Банско

Министрите на туризма и на спорта защитиха идеята
Обновена: 4 фев 2015 14:44 | 4 фев 2015 14:44,
61
В хармония с природата - втори лифт на Банско
Николина Ангелкова. Снимка: архив, БТА

Министерството на туризма подкрепя развитието на зимния туризъм и е твърдо за изграждането на втори лифт в Банско в хармония с природата, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет. България трябва да се възползва от потенциала си за ски туризъм, защото той привлича платежоспособни туристи, коментира за пореден път министърът.

Още по темата
Министърът на спорта Красен Кралев посочи, че много скоро кабинетът ще излезе с решение за втория кабинков лифт в Банско, което ще успокои страстите около темата. Становището на министерството на спорта е, че без втори лифт не може да има адекватни условия за ски туризъм и ски спорт в Банско, допълни той.

"Ако искаме да развиваме туристическа индустрия и ски спорт, трябва да се търси решение за увеличаване дължината на ски пистите и втори лифт. Ние сме на опашката на Европа по този показател. Казусът ще бъде решен в рамките на националното и европейското законодателство", подчерта Кралев.

Приходите от концесията на ски зона Банско през 2013 г. са 276,8 хиляди лева, стана ясно още днес от годишния доклад на комисията за текущ контрол за сключените концесионни договори през 2013 година от МОСВ, приет от правителството.

Кабинетът прие и наредбата за организация на Единната система за туристическа информация, каза пред журналисти Ангелкова.

Единната система реално ще започне да функционира през 2016 година, каза министърът на туризма. Бюджетът за нея е определен на 1,2 милиона лева.

Министърът на туризма поясни, че това е втората наредба, която се приема по Закона за туризма, който е в сила от март 2013 година. В момента наредбата, която съществува на база стария закон, е отменена.

Ангелкова посочи, че това е първата стъпка за изграждане на единната система за туристическа информация на едно гише, като подаване на електронна информация. Тя по защитени канали ще свързва всички териториални звена на местната власт и участници, които работят в сектора с МВР и НАП. За да може обаче това да се случи и системата да функционира напълно, трябва да бъдат направени промени в Закона за туризма, уточни Ангелкова. Те ще бъдат внесени за разглеждане през март, допълни тя.

В момента от единната система на практика съществува само туристическият регистър, а другите два компонента, свързани със статистическите данни, не се подават от кметовете, независимо че са длъжни по закон. В момента няма предвидени санкции в закона за изпълнение на това задължение, което ще се прекрати с промените в закона, които се готвят в момента, каза тя.

Другата част от новата система, която трябва да се осигури, е свързана с броя и вида на туристическите атракции към всяка община, тяхната собственост, налична инфраструктура, достъпността до атракциите. Тези данни също трябва да бъдат подавани и да съществуват в регистъра за туристическа информация, който е част от единната система, допълни тя.

В концепцията за реклама на туризма ни е отделено особено внимание на интернет каналите, увери още Ангелкова. Със сигурност единната система ще доведе до изсветляване на регистрацията на нощувките и ще подпомогне чрез събраната информация за туристическите атракции културните афиши и програми на общините, така че всеки лесно и бързо да организира своята почивка по интернет.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
3
 
! Отговори
zelen преди 9 години
За какво ни е свтовно известен курорт като Банско, благодарение на който половината свят ще впери поглед в България за цели 3 дни заради световната купа по ски. За какво ни е и Слънчев бряг и Златни пясъци? За какво са ни тези тумори, благодарение на които хиляди сезонни работници, а и не само, изкарват прехраната си? Защо въобще ни е туризъм, защо са ни свежи пари отвън? С тази природа нашия една шепа народ може да се издържа само от туризъм, стига да не беше тая пуста злоба, която ни души...
54
4
 
1
 
! Отговори
zelen преди 9 години
Важно е да се угоди на тези, според които нашите планини не трябва да се развиват, защото били национални паркове. Или на онези, за които е по-добре да няма какво да ядат, стига обаче това да попречи на развитието на туризма в у нас. Важно е да се плюе по всичко, което се направи за развитието на туризма в планината или по морето. По-добре е тези туристи да отидат да си изхарчат парите в Гърция, Сърбия, Хърватия... ние туризъм не щем, ние си искаме дърветата, на който да се бесим от глад!
53
2
 
1
 
! Отговори
zelen преди 9 години
Аз предлагам да се закрие туризма в България без значение зимен, летен или всесезонен. Важното е да се угоди на хората, за които е важно другите да са зле. Важно е да се угоди на хората, които когато гореше Пирин си бяха в къщи пред телевизорите и въобще не ги беше толкова грижа за дърветата, които горяха. Да се угоди на тези с прогресивното мислене, за които е най-добре като имаш 20000 хиляди туриста готови да си изхарчат парите ти да ги върнеш и да им кажеш, че само 7000 са добре дошли в Бълга
52
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Националният парк НЕ Е МЯСТО ЗА СПОРТ !!! Там се опазва ДИВАТА ПРИРОДА. Какво трябва да се направи, за да разберат това просто нещо политиците и т.нар. "бизнесмени" ?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... ми шА реши, я... инак за к'во Цецо и цецка бЕха на протеС там... Как само за три гОдин, един проект дет' разрушава планината и бе отхвърлен, станА проект за чудо и приказ... при същия Тиквун..
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва да се създава този чудовищен "тумор" Банско? Има и други селища с перспектива за ски, без да се пренаселва и преексплоатира територията. В самото Банско вече е неуютно, планината не може да поеме толкова скиори. Никъде в Алпите няма такива гиганти... Малките селца са си останали малки.... Идете вижте Венген, Шладминг, Кицбюели.... всичките!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо точна ски спорт трябва да се развива? Не може ли туристическо ориентиране, алпинизъм, парапланеризъм, делтапланеризъм и т.н. и т.н. Защо не се построят пътища и не се развие автомобилният спорт? Все пак ски сезона е само два месеца.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се чака много защо не построят на мястото на сегашния лифт, друг с по-големи кабинки. Това кюфте Кралев от километри се вижда за кой лобира, и със сигурност не го е толкова грижа за туриситите или спорта.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министрите Кралев и Ангелкова станаха някакви неподозирани привърженици на каузата на Цеко Минев за спешно дозастрояване на Пирин. Подозирам, че това не е никак случайно, особено след като вчера гледах "спонтанния протест" от Банско, на който всички местни бяха с чисто нови десетки знамена на ЕС, сякаш току-що поръчани и доставени от някой.... Та внимавайте с тия двамата - очевидно е за кого работят!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законите са за това, за да се нарушават! Когато това е в интерес на олигарсите, на преачите на пари, на бетониращите офшоркаджии! Защото сме демокрация! Искахте демокрация, на ви демокрация!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цеко Минев приготвил ли е парите?
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законите са за това, за да се нарушават! Когато това е в интерес на олигарсите, на преачите на пари, на бетониращите офшоркаджии! Защото сме демокрация! Искахте демокрация, на ви демокрация!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това изявление на Красен Кралев е извън разума и против природата и защитава локални интереси.Намирисва ми на корупция,облечена в държавна власт!
42
2
 
4
 
! Отговори
AZ преди 9 години
До Анонименe нали все разправяме как не произвеждаме достатъчно продукция, която да изнасяме. Зимният туризъм е една такава възможност. Да, но идва един такъв "анонимен", който пита защо сега ще идват не ги е срам 20 000 туристи като могат спокойно да са само 7500. Едвала
41
2
 
2
 
! Отговори
hhh преди 9 години
Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле! Повечето от коментарите са точно в този стил за съжаление!
40
2
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
И на мен ми става лошо като видя Е-регистрация, защото ако не е *** от Банско, то ще е абсолютен митничар от Кулата или Станке Лисичково. А пък како ми заговорят на "ке", направо да ми омилее. Макетата са второ качество хора. Особено макетата в БГ.
39
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Хайде на бас, че господина на който само от Е регистрацията му става лошо е най-големия комплексар и селянин в София!
38
0
 
4
 
! Отговори
колио преди 9 години
А бе тъпана за един лифт ще сочат 200-300 декара гара а една фабрика като модни *** двойно повече на ден и никои не казва гак толкова ли СТЕ топи или само се правите.
37
3
 
8
 
! Отговори
Един там преди 9 години
Е що само един ?Още 3 да направят.ВСЯКО дърво трябва да се ОТСЕЧЕ.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не трябва да се прави разлика между туристите в Пирин през зимата и лятото. Планината е на всички не само на лакомите хотелиерчета.