Без нов заем мандатът на Борисов е под въпрос

Менда Стоянова очаква подкрепата на БДЦ за външния дълг
Обновена: 24 фев 2015 14:41 | 22 фев 2015 12:02,
271
Без нов заем мандатът на Борисов е под въпрос
Снимка: Булфото, архив

Ако не изтеглим  външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг. Тогава това следва да направи този, който е против изтеглянето на този дълг. Това каза Менда Стоянова в предаването „Неделя 150” по БНР в коментар на намерението за теглене на заем от 8 милиарда евро и скандалният дебат по темата през изминалата седмица.

Още по темата
Освен от БДЦ подкрепа за тегленето на нов външен дълг не виждам откъде може да дойде. Ако има подкрепа, тя би могла да дойде от там, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента. Тя обясни, че през изминалата седмица е провела срещи с почти всички парламентарни партии без БСП, ДПС и „Атака” и всички са заявили, че разбират същността на въпроса, но политическият им интерес, им диктува друго.

Стоянова посочи, че съгласие за дълга ще има до сряда, защото по думите й „всички са разбрали, че изходът е само един – да се подкрепи този договор, защото това е отговорното поведение за държавата”. Тя отново повтори, че това е подкрепа не за дълг, а за споразумение с банките, които биха организирали този дълг в рамките на следващите години.

Всички разбраха, че нов дълг не се поема, а конкретният размер на новия дълг се определя с параметрите на държавния бюджет и в това споразумение с банките има изрични клаузи, които казват, че размерът на дадена емисия не може да бъде по-голям от определения със Закона за държавния бюджет за съответната година.
„Разумът ще надделее, убедена съм в това”, заяви Менда Стоянова.

Няма нищо противоконституционно в процедурата по тегленето на дълг. Тя е рутинна и отработена, каза още Стоянова. И поясни, че става въпрос за договор за посредничество с четири банки, а не за поемането на нов дълг.

По думите й някои партии са видели в това възможност да извлекат политически дивиденти, като визира БСП. А по-малките  коалиционни партньори също са се поддали, заради предстоящите местни избори.

Тя посочи, че всички партии знаят за какво ще се харчат парите от този дълг и уточни, че средства биха отишли във Фонд Пенсии, защото в момента 4,5 милиарда лева от данъци годишно отиват в този фонд, или за БДЖ и различни социални програми.

Целият дебат за дълга е лош сигнал за България в международен план, обобщи Менда Стоянова. Ако този скандал продължава, кредиторите може да се разколебаят, прогнозира тя. Ако парламентът отхвърли ратифицирането на договора по някаква причина, правителството трябва да започне нови преговори с нови банки, обясни тя.

Внушение е, че е надписана сумата за външния дълг. Това може да бъде опровергано, каза още Стоянова.
Досега събираемостта на приходите върви добре, но сме в началото на годината и трудно може да се прогнозира. Тя напомни, че бюджетът за тази година залага повишени приходи от 600 милиона лева, като премиерът е заложил и по-висока летва – от 1 милиард лева.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти да видиш ситуация ... Тоя заем дали не е за дечицата на Горанов дето не можел да ги изхранва с 2000 лв.? Ей, ама ящни деца, бре! А що си дигнаха заплатите в парламента като не стигат парите за социално слабите?
173
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Некой си...И кога ГЕРБ са печелили избори размазващо ? 2009 когато трябваше да пазаруват депутати ( и когато и аз гласувах за тях ) или 2014 когато направиха колалиция орел рак щука и съмишленици само и само боко да вземе 16 милиарда заем за саниране на блоковете в Люлин?
172
3
 
11
 
! Отговори
Сикаджията преди 9 години
На кого му дреме за мандата на сикаджията от Банкя. Той в предизборната си кампания каза ли, че ще тегли заем? Да става и да си заминава. Не мога да си представя как след 100 години сикаджията ще го пише в учебниците по история. Хора до къде стигнахме една обикновена мутра да го вкараме в учебниците, такова падение не е имало никога. Човек, който освен в криминалните хроники, няма място другаде ще го наредим с Левски, Стамболов, Борис и т.н ....
171
2
 
9
 
! Отговори
25г. преди 9 години
То хубаво ами ми е интересно откъде намериха пари за тия стари 20 американски танка? Да не би тези 16 милиарда да идат за тях + няколко стари F.
170
2
 
11
 
! Отговори
иван преди 9 години
Без нов заем, мандатът на Борисов е под въпрос Коментар: УРААААААААА
169
1
 
11
 
! Отговори
mitova преди 9 години
То на едно *** да му дадеш 5 пъти повече пари, отколкото му трябват, ще може да управлява....
168
1
 
13
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Тези продължават да ни правят на ***! Не ви ли прави впечатление, че НИКОЙ от тях не споменава цифрата на дълга?! Никой не споменава, че всъщност наследиха резерв от 9 млрд., който доколкото разбрах вече е намален до 7 млрд.?! Никой не споменава, че още 5 млрд лв. ще им върнат от *** и от фонда?!?Значи те могат да разчитат на 14 млрд., на които Орешарски не можеше да разчита, а искат заем от още 16 млрд.!!!! Да кажат ТОЧНО колко трябва да платят за дълга, а не да се правят на жертви!
167
1
 
14
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
КОГАТО ОРЕШАРСКИ ТЕГЛИ 1 МЛРД ЛЕВА ЗАЕМ,ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ПИТАХА КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА,А СЕГА ТОЗИ ОТ 16 МЛРД.ЛЕВА КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА????КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ И ПОПУЛИЗЪМ-ОТВРАТИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ!!!! ГЕРБ НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ВЛАСТ,ЗАЩОТО ТЕЗИ ОГРАБВАТ И УНИЩОЖАВАТ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ,ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ БАНДИТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ????ЕДНА ГОДИНА ПРАВИХА ГРОЗНИ И ОТВРАТИТЕЛНИ ПРОТЕСТИ,ЗА ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ И КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ТЕЗИ???ТОВА Е ПРЕСТЪПНО ПРПАВИТЕЛСТВО,А ХОРАТА НАНОВО ГО ИЗБИРАТ,ИНТЕРЕСНО ЗАЩО????
166
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ззаемът е военен, равнява се на целия държавен дълг до този момент и ще ни закопае. Ние нямаме армия, ще купуваме свръх скъпи играчки!! И няма нищо общо нито със старите заеми, нито с Орешарски, нито с държавния бюджет.
165
1
 
18
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 9 години
Менда голямата икономистка на века,мн.добре и е ясно ,като икономист,че това саниране е неподходящо в този момент.Знае,че този дълг се взема за ония изхарчени ненавреме пари за магистрали дето ги строяха.Павлова пък седнала да се обеснява как мислила за българина.Ако ти наистина мислише никога нямаше да си позволиш на опустошена икономика да харчиш излишни пари за саниране.Това си е жив грабеж.Да ти го обясни икономистката Менда защо е така ,а не са лъжете пак народа.Като триглави лами сте!!!
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мендо ТОВА да не ти е задна прашка та "Тиквата ако то пропада бардака" Тиквуна вече взе пари забрави ли?ОТ тия по големи крадци няма само в Украйна могат де се сравняват по тъпота и идиотизъм.
163
1
 
16
 
! Отговори
да си ходи преди 9 години
Като не може да управлява без заеми да си заминава. Поне няма да сме задлъжнели на избраните от него банки.
162
7
 
2
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Не трабва да се търси вина само в управляващи.Самото мислене на хората тук е такова че гледат да икономисат от труд,да забършат що може,и оправдания оправдания.......Така че за опоскана държава,без икономика,с унищожена природа и раздирана от политически противоречия и ежби лесно се намира купувач.Важното е кой ще я продаде за да си напълни гушата.
161
1
 
15
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
След масово крадене от всички/политици и избиратели от 1989-та до сега/друг резултат не може да има!Разликата е тази че до като едните са крали милиони,другите-ДДС,техника, до желязо и ламарини.В момента положението е безнадежно защото в България няма никаква икономика,няма и кой да я съживи защото умните хора и специалисти офейкаха навън за по-добро заплащане и вече им се родиха деца в чуждите страни.Предателите в момента гледат колкото могат да отмъкнат и да продадат страната.Народа чака.
160
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И днес има такава професия-"Продаващ Отечеството си България и унищожаващ собствения си народ". Това е основното занимание и задача на БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИК !От 1878г до 1989г БГ е с непрекъснато УВЕЛИЧАВАЩО се население- до 9 млн,независимо от обстоятелствата-Балкански и Световни кризи и войни,възстания,"фашистки" и "комунистически" режими,а след 1990г вече 25 г планомерно и постоянно НАМАЛЯВА със скорост 12 човека в час!ИЗВОД: управляват ни организирани ликвидатори - БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!
159
1
 
22
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Нашия льольо, тиквата де, сравнява енергетиката с крастава жаба.Икономиката с магаре.Спорта с не знам какво си животно.А бе ,ако ги събереш всички от МС и всичките им лафове ще излезнат крастави магарета.
158
1
 
19
 
! Отговори
Мазохисти преди 9 години
Некадърното управление на ГЕРБ ограбва държавата. По-предишното управление бе със сопата, настоящето е с кукичка, на което има стръв за ***. В махалата имаме двама изявени ГЕРЛери. Добри хора са, ама са простички. Единият лъже та се къса - на всяко гърне мерудия. Другият простоватичък, гледа кметовете Герберски в очите с благоволение. А че е бедняк и нищо не му дават за труда, каква заблуда, направо втрещява.
157
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да ходят и да си ипотекират имотите и да теглят на воля,колкото им дадат :)) !
156
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой може ли да обясни името Менда, какъв произход има, със сигурност не е българско, може би е еврейско или не знам и затова питам.-------------------------Земноводни влечуги -жаба!
155
12
 
5
 
! Отговори
Вес преди 9 години
Интересно племе , ако вземат заем защо вземат , ако не вземат защо не вземат?