Алтернативата на дълга е печатането на пари, обяви Горанов

Финансовият министър заля депутатите с цифри в 45-минутна реч
Обновена: 25 фев 2015 14:31 | 25 фев 2015 11:57,
110
Алтернативата на дълга е печатането на пари, обяви Горанов
Владислав Горанов Снимка: архив, БТА

Алтернативата на новия заем от 16 млрд. лв. е печатането на пари, но това само Мая Манолова го може. Без поемането на дълга, няма да успеем да си платим сметките и светът ще ни се смее. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите по заема, които започнаха в парламента.

Още по темата
Той заля депутатите с факти и цифри в 45-минутна реч, а на ропота от страна на залата отвърна: „Упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам“.

В края на изказването си Горанов се обърна към соцдепутатката Манолова, която преди седмица разпространи банкнота от 10 000 лева с лика на министъра. „Аз не мога да печатам пари, това само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение“, каза Горанов.

Манолова пък предупреди всички от ГЕРБ, че на обратната страна на банкнотата от 10 000 лева ще са ликовете на всички, които подкрепят дълга.

Пред депутатите финансовият министър призна, че към 19 февруари тази година оперативните средства, с които правителството разполага, са 547,9 милиона лева. „Държава с 31 милиарда бюджет се оказва с половин милиард ресурс. Това е проблем“, каза още Горанов.

Наличните средства в резерва по неговите данни към февруари тази година са общо 5,8 милиарда лева. Но в тях влизат и средствата от Сребърния фонд, ядрените фондове и целевия ресурс.

„Ако мислите, че трябва да изхарчим валутните резерви на БНБ, средствата, трупани за ядрените мощности, решението за това може да се вземе в тази зала“, каза Горанов и допълни: „Ако не искаме, трябва да се подготвим, че трябва да връщаме пари в следващите години“. Министърът беше категоричен, че 12-те милиарда лева натрупани задължения са изхарчени от всички – и тези, които са били в управлението, и тези, които са били в опозиция.

„И аз не искам да има дефицит, обаче има дефицит“, каза още Горанов. Той допълни, че дефицитът трябва да бъде финансиран. „И ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че дебатът по дълга се води вече 20 дни и благодари на всички за това. „Не го структурирахме добре, но вината е на финансовия министър“, каза Горанов. Той все пак допълни, че никоя партия не си е позволявала да води дебата по този начин – от парламентарната трибуна.

Финансовият министър обясни и че ГЕРБ са критикували мнозинството на БСП и ДПС и кабинета „Орешарски“ при тегленето на предишния дълг от 1 млрд. лв., но не заради самия дълг, а заради политиката, която е водела до дефицит.

Горанов използва момента и да се оплаче от неблагодарната си позиция. „Не може земеделският министър да се хвали, че е дал пари на краставичарите, а финансовият министър да се хвали, че е дал 16 милиарда дълг. Не може все финансовият министър да е лош“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Печатането на пари всъщност е прекрасна алтернатива, особено като сме изкуствено прикрепени към еврото (днес 1 евро реално, ако няма валутен борд, вероятно е над 4-5 лв, или повече). Стига, разбира се, да има как интелигентно да се прокара - т.е. хем да си стоим в борда, хем някак да се понапечатат банкноти.Това го практикуват всички силни икономики - САЩ и тн. Разбира се, печатането на пари е лошо АКО сме извън борда, но ако сега можем - екстра, би било 100 пъти по-добре от заеми.
81
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
Държавата е ограбена !!! Хубаво беше да имаме собствени закони и собствена икономика !!!!
80
2
 
4
 
! Отговори
Срам за нацията сте! преди 9 години
Има и други алтернативи, недоносче- да си подадете оставката или да ви изгони народът с камъни!
79
1
 
3
 
! Отговори
въй преди 9 години
Горанов да сезира прокуратурата за разпространение на неистински парични знаци.
78
0
 
3
 
! Отговори
Кон преди 9 години
До ИнфлацияХиперинфлацията по определение не може да бъде контролирана. Поради това не трябва да бъде допускана. Тя е средство за ограбване на народа от политиците, които я предизвикват.
77
3
 
5
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
АЛТЕРНАТИВАТА Е ПОВИШАВАНА НА СЪБИРАЕМОСТТА ИЛИ ДА СЕ ОМОТАТЕ ОТ ВЛАСТТА ПОРАДИ ЗЛОВРЕДНОСТ ЗА НАЦИЯТА
76
4
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДОБРЕ ЗАМИСЛЕН СЦЕНАРИЙ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. БОЙКО СЕ БЕ ПРОВЪЗГАСИЛ ПРЕДИ ДА ГО ИЗБЕРАТ, ТЪЙ КАТО Е ЗНАЕЛ КАКВИ ПАРИ ЩЕ ОСТАВИ ОРЕШАРСКИ В ХАЗНАТА. И ЕТО ТИ ХИТЪР ХОД - КАТУРНАХА КТБ И ИЗЛАПАХА РЕЗЕРВА ОСТАВЕН ОТ ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТОВА ГО МОЖЕ САМО ЕДИН ДОБРЕ ОБИГРАН МАФИОТ. И СЕГА НОВ ЗАЕМ И ПАК ЩЕ КРАДЕМ. А НАРОДА ДА ПЛАЩА КУЧЕТА ГО ЯЛИ. НАЛИ ТЕ ЩЕ СА ДОБРЕ ГОРЕ, НЯМА ДА МИСЛЯТ И ЗА НАРОДА СЕГА.
75
1
 
9
 
! Отговори
алтернативата преди 9 години
Алгернативата на дълга е конфискация на имуществото на незаконно забогателите, надникване в банките на крадците на парите от разбойниците, независимо какъв цвят има оперението им. Защо досега не е направено следствие, кой обра КТБ, а направо се взе заем, за да се дадат парите на вложителите. Докато са такива партии като ГЕРБ и Реформаторите, такова следствие няма да има.
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някои бута валутния борд но да видим кои, преди упрекваха че били бсп но маи ще излезе че е герб , или пък са заедно
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трупането на дълг води пак до печатане на пари, само че се отлага в бъдеще. 50-60 милиарда евро външен дълг на държавата означава на практика фалит при условие че няма икономика.
72
5
 
23
 
! Отговори
Shark преди 9 години
"Без поемането на дълга, няма да успеем да си платим сметките и светът ще ни се смее". Че той света отдавна ни се смее бе ***! По-зле сме и от някои африкански страни.
71
12
 
3
 
! Отговори
Видимо Доволен преди 9 години
НАТО-вски миротворци трябват в България.
70
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде са ранобудните, смелите и красивите??? за 1 млрд ореваха орталъка, сега са се скрили като мишки.
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2-3 години теглят заеми, а нашите деца после ще връщат. Техните отдавна са по елитните западни университети, уредени луксозни коли и апартамен. Стига!!!
68
1
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Стига глупости!Печатане на пари значи да падне валутния борд. Падането на валутния бард ще значи и крах на икономиката, защото инфлацията е полезна, когато имаш производство! Когато нямаш развито производство инфлацията ще доведе до стагнация, спад в икономиката и криза. А и тези дето са зели заеми да не се радват. Заемите ще им се обезценят, но активите им ще се обезценят повече!! Най-просто казано, апартамента който сега струва 40-50 хил. Евро ще струва вече 20-25 хил., че и по-малко.
67
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов, трябваше да попълвате резерва, а не да го харчите, вие сте си виновни, сега се оправяйтв!
66
4
 
16
 
! Отговори
555 преди 9 години
ГЕРБЕРСКА РАБОТА. Всеки път като са на власт само глупости се правят в тази държава. да пукнат дано всички гръм да удари и тях и тези които гласуват за тези тикви
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов, за 2014 година издръжката на държавната администрация в т.ч заплати и осигуровки е струвала около 5,5 млрд лева, за 2015 сте прдвидили към 5,7 млрд, а същата тая цифра през 2008 година е била 4,7 млрд, та питането ми е, с какво администрацията ни е подобрила работата си та трябва за нея да дадем близо 1 млрд повече в сравнение с 2008 година ....Значи не е нужно да печатиш пари, напъни си малко мозъка и направете първо балансиран бюджет, от 2010 година всичките Ви бюджети са с дефицит
64
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алтерантивата е да си ходите незабавно!!!!!!!!!! Друга няма!!!!
63
8
 
6
 
! Отговори
Инфлация преди 9 години
Хиперинфлацията е едно добро средство за лекуване, но когато е контролирана. Чрез хиперинфлацията бизнеса ще изчисти дълговете си и ще може да тръгне от нула. Между фирмената задлъжнялост в момента се изчислява на 220 млрд. лева, което е 700% от бюджета на държавата. Когато пазара се успокои малкия и средния бизнес ще тръгнат на чисто. А не като сега всички приходи да отиват за погасяване на стари задължения. А после търсите ре-инвестиции. Така, че хиперинфлация. Не виждам нищо лошо.