Алтернативата на дълга е печатането на пари, обяви Горанов

Финансовият министър заля депутатите с цифри в 45-минутна реч
Обновена: 25 фев 2015 14:31 | 25 фев 2015 11:57,
110
Алтернативата на дълга е печатането на пари, обяви Горанов
Владислав Горанов Снимка: архив, БТА

Алтернативата на новия заем от 16 млрд. лв. е печатането на пари, но това само Мая Манолова го може. Без поемането на дълга, няма да успеем да си платим сметките и светът ще ни се смее. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите по заема, които започнаха в парламента.

Още по темата
Той заля депутатите с факти и цифри в 45-минутна реч, а на ропота от страна на залата отвърна: „Упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам“.

В края на изказването си Горанов се обърна към соцдепутатката Манолова, която преди седмица разпространи банкнота от 10 000 лева с лика на министъра. „Аз не мога да печатам пари, това само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение“, каза Горанов.

Манолова пък предупреди всички от ГЕРБ, че на обратната страна на банкнотата от 10 000 лева ще са ликовете на всички, които подкрепят дълга.

Пред депутатите финансовият министър призна, че към 19 февруари тази година оперативните средства, с които правителството разполага, са 547,9 милиона лева. „Държава с 31 милиарда бюджет се оказва с половин милиард ресурс. Това е проблем“, каза още Горанов.

Наличните средства в резерва по неговите данни към февруари тази година са общо 5,8 милиарда лева. Но в тях влизат и средствата от Сребърния фонд, ядрените фондове и целевия ресурс.

„Ако мислите, че трябва да изхарчим валутните резерви на БНБ, средствата, трупани за ядрените мощности, решението за това може да се вземе в тази зала“, каза Горанов и допълни: „Ако не искаме, трябва да се подготвим, че трябва да връщаме пари в следващите години“. Министърът беше категоричен, че 12-те милиарда лева натрупани задължения са изхарчени от всички – и тези, които са били в управлението, и тези, които са били в опозиция.

„И аз не искам да има дефицит, обаче има дефицит“, каза още Горанов. Той допълни, че дефицитът трябва да бъде финансиран. „И ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че дебатът по дълга се води вече 20 дни и благодари на всички за това. „Не го структурирахме добре, но вината е на финансовия министър“, каза Горанов. Той все пак допълни, че никоя партия не си е позволявала да води дебата по този начин – от парламентарната трибуна.

Финансовият министър обясни и че ГЕРБ са критикували мнозинството на БСП и ДПС и кабинета „Орешарски“ при тегленето на предишния дълг от 1 млрд. лв., но не заради самия дълг, а заради политиката, която е водела до дефицит.

Горанов използва момента и да се оплаче от неблагодарната си позиция. „Не може земеделският министър да се хвали, че е дал пари на краставичарите, а финансовият министър да се хвали, че е дал 16 милиарда дълг. Не може все финансовият министър да е лош“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
9
 
! Отговори
големи сметки преди 9 години
Колко ще плащаме, не може да си платиме сметките. Какви са тези разходи които сме правили в Бьлгария че сега да ги плаща трудовия народ
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комениращите тук, па да бяхте заделили време да гледате изказването му на живо по телевизия и Интернет. И тогава да коментирате. Все още може да видите изказването на другите партии по дълга и разберете колко са зле с фактите.
40
4
 
14
 
! Отговори
**** преди 9 години
Хора,тези гербаджии ни вземат хляба от ръцете за години напред,за това на масови протести,и изритването им от власт,настояване за велико нородно събрание което да гласува,намаляване на народните представителе, на половина.Намаляване на субсидията 10-тократно.Забрана на депутати да участват в разните му комисии,за тази цел си има разследващи органи.И забрана да членуват в разните му бордове,тъй като за провал,никой не носи отговорност,а те за тази цел лапат само пари.
39
3
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Връщаме се във Виденовата и Лукановата криза с дълговете и хиперинфлацията.
38
2
 
12
 
! Отговори
край преди 9 години
Апропо това момче с облата глава също беше на хранилката КТБ. Него го снимаха в едно кафе с Пеевски. Видели се "случайно" според Горанов и дълго си хортували в кафето в работния ден на тогава зам. министър Горанов. Едва ли са обсъждали сервитьорката. така че гответе се да плащате дълг по-голям от този дето остави бай Тошо. Но ще се дадат пък великденски добавки към пенсиите.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геноцидът в момента е поетапен - има 20 % крайно бедни, които са обречени. След още 2 години ще има следващи 20 % за затриване. Не всички наведнъж, защото ще стане революция. Обществото нали е разделено и равнодушно: сегашните, които са добре не предвкусват своята бъдеща съдба - че ще свършат като тези най-мизерните, които сега се правят, че не забелязват.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сън не ги хваща за тези пари.голяма лакомия.не ги интересува,че народа ще страда много.нали няма да ги вадят от техния джоб?
35
1
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
А неокастрени колове, как ви изглеждат като алтернатива!???
34
2
 
7
 
! Отговори
ако го е казал това преди 9 години
... моля да го изритате ..... печатане на пари във валутен борд не означава ли да имаме и тези пари в ЕВРО ??? !!!! ако може да печатаме и евро . - съм съгласен :) ако ли не - тоя да си ходи !!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия ядрени фондове? Някои от форума може ли да ми каже?
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държава с 31 милиарда бюджет се оказва с половин милиард ресурс. Това е проблем, каза още Горанов._________________И ся какво искаш да ни кажеш, че 31 млрд не ти стигат, та искаш още 16 млрд ??? и ти като оня путински агент вДянков, ще направиш мазиляците и после ще бегаш в Масква
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз доколкото разбирам има споразумение между банките и правителството за заема .... защото в края на миналата са им дали заем ......... това не е ли корупция ... не е ли за прокурор
30
0
 
5
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
Търсете парите от престъпната приватизация,и кой ги открадна,и стига сте ревали,че няма пари.А къде са парите от продажбата на половин българия,намерете ги и пари ще има дори да си изплатим целият външен дълг и пари ще останат пак.
29
0
 
3
 
! Отговори
Мануел преди 9 години
Аргументите са важни за взимането или невзимането на такъв заем. Когато имаш да покриваш дупки или да погасиш заем с по-висока лихва е разбираемо.Трябва и да се инвестира в някакво производство, да се отворят постоянни работни места,а не за 1 година и после пак същото.Опозицията, която винаги е против, трябва с аргументи да се обоснове, защо не е хубаво, от къде могат да се вземат тези пари без да се тегли кредит.Вместо да се организират и да си свършат работата в парламента ние им гледаме сеира
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 години ни ръководеше една партия, хлябът струваше 30 стотинки, билетът за градския транспорт 6 стотинки, киселото мляко 23 стотинки, олиото 1 лев.Минаха над 20 години и сега има много партии, но хлябът струва над един лев, билетът за градския транспорт 1 лев, олиото 3 лв.Извод: по-евтино е да издържаш един ***, отколкото да храниш десетки...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 32.Умник, държавните ценни книжа са заем ! Точно по този начи се взимат заемите от държавите.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен17 DOLU VALUTNIAT BORD SPIRACKA NA PROGRESA.
25
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 9 години
братя българи политиците от всички партии чрез КТБ ви откраднаха парите. Гаранциония фонд вече е с 0 лева в него. Отделно от това там бяха откраднати парите на държавните търговски дружества а на общините които имаха пари там се дадоха допълнителни бюджетни субсидии. Много ми се иска всеки българин да знае че партииците /Борисов, Станишев, Доган и кой ли още не бъркаха в меда на КТБ. Телевизиите също бяха в заверата и случая КТБ просто ще бъде забравен.
24
0
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Точно това е правилно....да се търсят откраднатите пари от Чекистите от 89 г. насам , говори се за много дестки милирди долари .Ако добавим и крадливата приватизация в медийте на запад се говори за няколко пъти по големи цифри.
23
0
 
6
 
! Отговори
крадци, отново крадц преди 9 години
Всичките като доидат само крадат, задлъжняват хората. Това е геноцид и за младите, и за старите и за работещите.