С рамо от АБВ и ДПС: Новият дълг от 16 млрд. лв. мина в НС

Социалистите скандираха "Оставка" след гласуването
Обновена: 25 фев 2015 14:48 | 25 фев 2015 14:22, Камелия Цветанова
854
С рамо от АБВ и ДПС: Новият дълг от 16 млрд. лв. мина в НС
Снимка: БТА

Парламентът ратифицира на първо четене договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година.

Още по темата
Това стана със 161 гласа „за“, 50 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, макар 1 да беше „против“, 12 от БДЦ и 10 от АБВ.

36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха.

Веднага след гласуването социалистите скандираха „Оставка!“.

Взимането на заема висеше на косъм, защото ДПС, БСП, „Атака“ и АБВ първоначално бяха заявили категорично, че няма да го подкрепят, а позицията на Патриотичния фронт не беше ясна до днес, когато съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обяви, че са против дълга.

Изненадващо обаче днес депутатите от ДПС и АБВ рязко смениха мнението си, след като финансовият министър Владислав Горанов им обеща, че най-малко 2 милиарда лева от заема няма да бъдат харчени.

Основният мотив на правителство да иска нов дълг е нуждата от погасяването на стари задължения.

ДПС и АБВ нямаха възражения срещу този аргумент, но не бяха съгласни с размера на заема, защото по разчети на техни експерти старите задължения на страната са по-малко от исканите 16 милиарда лева.

РБ бяха заявили категоричната си подкрепа за искането на правителството още в началото на процедурата.

Според тях той е абсолютно необходим и на практика не става дума за нов заем, защото той ще бъде харчен за стари задължения.

БСП и „Атака“ също не промениха принципната си позиция против вземането на заема.

Двете партии дори организираха протест пред парламента, докато в пленарна зала се провеждаха дебатите по ратификацията.

Националистите предупредиха, че този дълг заедно с лихвите ще е 27 милиарда лева, а социалистите заподозряха, че част от средствата ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


854
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
658
0
 
0
 
! Отговори
jane преди 7 години
Здравей,Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss***gmail)
657
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Защо в държавата ни има чужди етноси !!!
656
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Защи в страната ни която е българска живеят и имат права чуждестранните етноси от чуждите държави !!! Що за политика !!!! Ние сме българи а не турци !!!!
655
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанов е Българският Путин,по негово време бяха избити 149 ду6и показни разстрели.Хубаво го гледаите тои е по мръсен и от Доган.Братя Маргините са негови изпълнители.Всичко го знаят.
654
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
760.И ти си един , който ще види ли нещо от тези пари.Разбираме Да ги вложат в нови модерни производства и младите завършили хора да останат на работа , не да напускат страната . Така пари от таксите ще се върнат в бюджета . А не един *** управляващ да ви пита кажете ми от къде да намерим пари ? Всяка година заеми , за да съществуват !До никъде ..
653
1
 
2
 
! Отговори
от далеко преди 9 години
Аз нищо не съм вземал нито от държавата, нито от горепосочените банки - няма и да плащам. Оправяйте се.
652
0
 
14
 
! Отговори
АМИН! преди 9 години
БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ!ГРОБОКОПАЧИТЕ Й ЗАВЪРШИХА ПЪКЛЕНОТО СИ ДЕЛО!АМИН!
651
6
 
2
 
! Отговори
Поздрави от ГЕРБ преди 9 години
Факт , че пред парламента се бяха събрали роднините на БСП и АТАКА , факт е че само облъчват народа с глупости а най-жалкото е че са напълнили форума с *** !!!Пишете и плачете не напразно ви наричаха *** !!!
650
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедата отдавна се знае, агента БУДА. Но в основата са БСП които имаха възможността да направят много за хората начело със Станишев. Но тиквите в тази партия само си говореха и крадоха. Това отврати и електората реши да даде шанс на агента. Известен с тъпотата си но нагъл до безобразие агента при първия мандат подмени администрацията, открадна 4 милиарда, плати 80 милиона за протести, плати за изборите и плати на групите да гласуват за 16те милиарда. БСП трябва да се реформират иначе чао!!!
649
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теглихме заем. Сега ще фалираме 2017 вместо 2015. А мутрите от парламента ще се нагоят за последно.
648
6
 
7
 
! Отговори
Петко преди 9 години
***,***, *** ама ви.... докато ви довърши!
647
12
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Двете партии, които субсидира ПУТИН - БСП и АТАКА, днес бяха "изолирани" напълно от политическия живот в България! Те не са в състояние вече и един протест да организират.
646
1
 
17
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До тук беше славата на България. От 25/02/2015 тази държава рухна. Борисов казваше че ако не вземе заема, държавата ще фалира. Взехте заема. Ето сега държавата вече ще фалира.Ще се изхарчат парите и освен че пак както досега ще сме на червено, ами ще имаме и да връщаме милиарди... сигурен фалит на държавата до няколко месеца. Тогава к'во прайм, господа политици? Вие които подкрепихте заема. Тогава какво ще правим??? Ставаме безлична държава, която всеки ще гледа с презрение. До тук беше славата.
645
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхте ли сега в каква демокрация живеете...
644
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние си седиме и си лаеме.
643
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧеремухинДемек като не допускаме ***,требва да те намерим и да счупим компютъра...хахаИначе другото хич не е смешно,изгубихме единствената си надежда,ниския държавен дълг...сега и Кейнс не може да ни оправи.Надеждата е да се събудите и да не позволите да се емитира този дълг,дори с цената на неустойки по ратифицирания договор.Избора е ваш!
642
7
 
9
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
Дреме ми , вие ще плащате ....аз съм далеко ..
641
16
 
6
 
! Отговори
Черемухин преди 9 години
Искам да кажа на всички *** у форума,че БСП-то ги е ЯД,че нема да могат да крадът от тези милярди.Всички държави от бившия соц.лагер за взимали заеми и то по няколко милярда 10-15 милярда.Румъния 7 милярда евро,Чехия 11 милярда евро и т.н..,но те БСП ...на тях никой няма да им даде заем,даже и Русия не ги бръсне за нищо.Аз ако съм на Борисов фърлям им листята и ги пращам при ДОГАН да ки доклати колкото е необходимо.Българи,бъдете ОТГОВОРНИ,и не допускайте БСП или некви *** да ви управля
640
4
 
15
 
! Отговори
на тия преди 9 години
така наречени министри трябва да се напишат имената на една стена и всеки да минава и да ги плюе,а на тиквочев името с пръсти да задраскаме-спомнете си паметника в Оборище как за толкова години с човешки пръсти е заличено името на предателя,сега ще стане по-бързо защото мнооооооооооого народ ще те трие ... и да те изтрие от лицето на земята злодей
639
6
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Позор за всички депутати, които подкрепиха това ограбване на българския народ. Имената им - на публично място, да ги видят всички. И когато се окаже, че тези два милиарда, които уж няма да се всемат, също са изхарчени за дупки в бюджета - отново на стената. И да не се оправдават тогава с правителството - знаят пооворката за лудия и двата зелника.