С рамо от АБВ и ДПС: Новият дълг от 16 млрд. лв. мина в НС

Социалистите скандираха "Оставка" след гласуването
Обновена: 25 фев 2015 14:48 | 25 фев 2015 14:22, Камелия Цветанова
854
С рамо от АБВ и ДПС: Новият дълг от 16 млрд. лв. мина в НС
Снимка: БТА

Парламентът ратифицира на първо четене договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година.

Още по темата
Това стана със 161 гласа „за“, 50 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, макар 1 да беше „против“, 12 от БДЦ и 10 от АБВ.

36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха.

Веднага след гласуването социалистите скандираха „Оставка!“.

Взимането на заема висеше на косъм, защото ДПС, БСП, „Атака“ и АБВ първоначално бяха заявили категорично, че няма да го подкрепят, а позицията на Патриотичния фронт не беше ясна до днес, когато съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обяви, че са против дълга.

Изненадващо обаче днес депутатите от ДПС и АБВ рязко смениха мнението си, след като финансовият министър Владислав Горанов им обеща, че най-малко 2 милиарда лева от заема няма да бъдат харчени.

Основният мотив на правителство да иска нов дълг е нуждата от погасяването на стари задължения.

ДПС и АБВ нямаха възражения срещу този аргумент, но не бяха съгласни с размера на заема, защото по разчети на техни експерти старите задължения на страната са по-малко от исканите 16 милиарда лева.

РБ бяха заявили категоричната си подкрепа за искането на правителството още в началото на процедурата.

Според тях той е абсолютно необходим и на практика не става дума за нов заем, защото той ще бъде харчен за стари задължения.

БСП и „Атака“ също не промениха принципната си позиция против вземането на заема.

Двете партии дори организираха протест пред парламента, докато в пленарна зала се провеждаха дебатите по ратификацията.

Националистите предупредиха, че този дълг заедно с лихвите ще е 27 милиарда лева, а социалистите заподозряха, че част от средствата ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


854
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
558
7
 
7
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 9 години
хахаха няма водни огледала , няма гьолове , няма варадеро , баце си осигури победи в следващите избори докато реши да се пенсионира Досега другарите теглиха и крадяха , а други им плащаха сметките , дето се заиграваха с великденски и коледни за пенсионерите , ама нещата се обърнаха БАЦЕ ги ***..
557
3
 
3
 
! Отговори
648 преди 9 години
До АнонименИ как ги сметна тия 27 млрд. с лихвите? Ако е за първия транш към момента може и да е така, обаче този заем ще се взема във времето. Сега лихвите са ниски, но след година може и да станат двойни и тройни. Още повече, че всяка следваща емисия ще е по-скъпа, защото едно е да даваш на някой с малки дългове, а съвсем друго на същия, но вече при значително по-нараснали. Всъщност като знам какво е в Бг ти гарантирам, че щом е заложена лихва от 10% значи заема ще е на такава лихва :)
556
6
 
3
 
! Отговори
ААааааааааааа преди 9 години
Аааа другарите умреха , с техните камъни по техните глави ...Баце ги разби , сега ще даде великденски , ще даде пак коледни , пак великденски , ще си разделят с Рамадан и Местан останалото , а другарите ще видат отново власт през 2087 година , като спрат да дават заеми на внука на Баце , а ще си искат парите
555
1
 
7
 
! Отговори
до 638 преди 9 години
Тези резултати в Референдума бяха интересни. Дори повечето от привържениците на РБ не бяха оптимисти за ползите от заема. Само герберастите показаха дисциплина. ДПС бяха 20 % ,,за'' и 80 против. Обаче парламентарната им група се оказа цялата от тези 20 %.
554
0
 
15
 
! Отговори
641 преди 9 години
До БисерПич ми то на ниво държава нещата са и като на ниво семейство. Да теглиш дълг не е голям проблем. Въпросът е дали с този дълг ще идеш на море и ще го профукаш в кръчмата и после ще се чудиш как да го връщаш или ще теглиш кредит, ще купиш машина и ще почнеш да правиш нещо и с печалбата да си връщаш дълга. Ние като държава сме в първия вариант - ще се вземе, ще се профука и после ще се реже от пенсии, образование, здравеопазване и т.н. за да се връща.
553
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До "не искаме дсъщото се отнася и до вас
552
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След случката с Гърция, нас ще ни гонят до дупка да си платим и последния цент по тоя кредит барабар с лихвите, комисионните, застраховките и таксите за обслужване. Сборно около 27 милиарда лева. Но тая последната сума нема да ви я кажат, въпреки че и да ви утепат, гък нема да се чуе.
551
0
 
11
 
! Отговори
кражби и разпродажби преди 9 години
Ако нещо е добро за ДПС, то то задължително е вредно за България!!!
550
2
 
13
 
! Отговори
До "не искаме д преди 9 години
"Само едно мога да кажа - ако БСП бяха изтеглили такава колосална сума, правителството щеше да бъде съборено до няколко дни, държавата щеше да се тресе от протести и трябваше да бъдат организирани нови избори.Но сега нещата ще се разминат спокойно като че ли."Да, лошо е когато не мерим различните подтъпки с един аршин. Затова всичко в България е обърнато с главата надолу - защото винаги "нашите" са прави и винаги "другите" са виновни.
549
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това ли са на президента реформаторите....пфуууууууу ,кучета ги яли !
548
3
 
2
 
! Отговори
Re Anonimen преди 9 години
До АнонименБих казал, че има и по добри в харченето на готови пари от ГЕРБ. Просто варнете лентата малко по на зад във времето.....
547
0
 
5
 
! Отговори
конспиратор преди 9 години
#КОЙ удря една банка. Държавата тегли заем и плаща. Парите отиват в едни банки. После тези банки трябва да спечелят и ги дават като нов дълг. #КОЙ прибира комисионни, а после си има и парички за харчене :). После тия с чиито пари е осигурен заема почват да плащат лихви върху тях :) И комисионни разбира се.А някои се чудят и се маят защо са бедни като работят.
546
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все се справят и всеки ден по телевизията показват болни самотни майки, които се нуждаят от скъпо лечение в чужбина и ни призовават да изпратим СМС. Спрете да се подигравате с този измъчен народ. Един човек да има без лекарства, няма да санираш за 1 милиард, а за половин, четвърт или 100 милиона. Детето болно - сменяй дограмата!
545
1
 
7
 
! Отговори
Бисер преди 9 години
Аз не съм против дълг, мо съм против ако тои е за партиини центтрали за псевдо ршфорни , за оръжие ( старо пък изобщо не) , за магистрали за стадиони за правителствен самолет за зелена енергия за саниране на частни домове. Хаиде докажете че няма да е за това за да повпрваме.
544
1
 
11
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Честит заем , братя ! Със здраве да си го плащате !
543
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименти сега кажи за кво са ви 16 000 000 000 лева пък после питай за квото и да е
542
2
 
6
 
! Отговори
Пушечното месо преди 9 години
Интересно, при допитването на РЕФЕРНДУМ на Чешмеджиева, резултатът бе: над 62 процента - против; над 33 процента - за, над 4 процента - неорентирани. Тоест: Патриотарите - това им бе парламентарното участие; ГЕРБ ще загуби 40 процента от електората си; БДЦ - чао парламент; ДПС - там гласуват сляпо турци и продажни Българи като Цонев; Повтори се 1943 год. - гласуване за Символичната война. Всички гласували ЗА и Въздържали се, чакайте нова 1944 год септември месец.Войната може да започне
541
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарим на всички серсеми гласували за герб!
540
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарите много са отворени , да обяснят първо , къде изчезнаха 3 млрд от КТБ по тяхното управление 2013 година , за което бе теглен заем за да се върнат парите на хората
539
0
 
4
 
! Отговори
621 преди 9 години
До АнонименТова, че условията на теб не са ти ясни не значи, че #КОЙ не знае какви са условията. Просто му е неудобно да ти ги кажат :). Обаче вие не се вълнувайте толкова. Ако не беше на власт коалиция #БОСТАН, а беше на власт коалиция Хасан пак щяха да изтеглят такъв заем. #КОЙ трябва да папка и да се размножава. А и бая пари свободни в световен мащаб има - трябва да се джирнат някъде, че да носят приходи :).