Димитър Радев обеща: Стрес тестове и преглед на банковата система

Кандидатът на ГЕРБ: Приоритети са свързани с кризата с КТБ и проблемите в надзора
Обновена: 9 юли 2015 17:29 | 9 юли 2015 17:25,
4
Димитър Радев обеща: Стрес тестове и преглед на банковата система
Димитър Радев. Снимка БТА

Прегледът на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестовете на системата да приключат до края на юли 2016 г. Това обеща кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ Димитър Радев по време на изслушването на всички кандидати в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Кандидатурата на Димитър Радев бе представена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Той представи стратегията си, която е формирана в три основни направления – изпълнение на незабавни приоритети, на стратегически цели и предприемане на институционални мерки.

„Незабавните приоритети са свързани с кризата с КТБ и проблемите в банковия надзор“, коментира Радев и обобщи своите задачи, които по думите му са свързани с укрепване на банковия надзор, създаване на рамки за разрешаване на проблеми в банковия сектор и извършване на проверка на качеството на активите на търговските банки.

„Реформите в сферата на надзора ще бъдат направени с оглед и на все още непубликуваните независими оценки на МВФ и доклада на временната парламентарна комисия за КТБ“, поясни Радев.

„Кризата с КТБ показа, че липсват надеждни инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки. Първата стъпка в тази насока е приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който вече се обсъжда в НС“, заяви той.

Радев обеща, че ако бъде избран, ще създаде звеното за възстановяване, което законът предвижда да е част от БНБ, до края на годината.

Той посочи също, че ако бъде избран, до октомври 2015 г. ще инициира избор на консултанти и на независими оценители и одитори за прегледа на активите на банките, след което ще се извърши и самият анализ на качеството на банковите активи.

Кандидатът на ГЕРБ очаква заключителният доклад за качеството на активите и стрес тестовете да са готови до юли 2016 г.

„Стрес тестовете ще бъдат извършени на база резултатите от прегледа“, поясни той, като обяви по-подробно и своя 18-месечен план за действие. Той включва и оценка на стабилността на финансовия сектор, съпроводена с анализ на взаимосвързаността на банките, както и оценка на приноса на финансовия сектор за икономическия растеж. Анализът ще се фокусира върху качеството на законовата рамка и конкурентоспособността на сектора, разкри той.

18-месечният план за действие Радев раздели на четири етапа. До септември 2015 г. следва да се създаде подробен доклад за състоянието на банковия надзор и да бъде представен пакет от мерки за неговото развитие. До декември 2015 г. Радев предвижда въвеждане на основни елементи от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

До юли 2016 г. той смята да осъществи прегледа на качество на активите и стрес тестове за банките, а до края на декември 2016 г. да направи и финалната оценка на финансовия сектор.

„Присъединяването към еврозоната е изцяло политическо решение“, заяви Радев и коментира начините, по които може да се подходи при приемането на еврото. По негови думи БНБ ще отчита техническите аспекти на процеса и ще се съобразява със структурните промени на вътрешната, външната среда и средата на еврозоната.

Още за изслушването на кандидатите за управители на БНБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
щурец преди 8 години
радев бандитът на герб теслимен ни от МВФ ни говори небивалици защо кандидатите за гуверньор мълчат за срещата на БРИКС в уфа сигурно имат стомашно разстроиство
1
2
 
2
 
! Отговори
оognyanz преди 8 години
За кой ли път по верния път.