Прокуратурата е политически неудобна, затова я реформират

Не се чувствам толкова властен, призна Цацаров
13 дек 2015 12:01,
67
Прокуратурата е политически неудобна, затова я реформират
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е основната цел на съдебната реформа, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Коментарът бе във връзка с гласуването на конституционните промени от сряда. Именно те доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Още по темата
"Виждаме, че основната цел в съдебната реформа е именно прокуратурата. Прекалено неудобна е на част от политическия спектър", заяви Цацаров. По думите му именно този политически спектър се опитва да я преформатира според своите разбирания. "Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине", категоричен бе той.

По повод обвиненията от изминалата седмица Цацаров беше категоричен, че не се чувства толкова властен човек в държавата. Главният прокурор коментира, че фигурата на властния човек в момента е нужна на дискусията за съдебната реформа, тъй като тя в момента се води тихо и задкулисно.

"Необходимо е да има виновник. Необходимо им е оправдание за всичко онова, което се случва", заяви той и отсече, че правомощията на главния прокурор и прокуратурата са ясни.

Той обясни, че има политици или големи фигури, които са предадени на съд, но въпросът е има ли осъден. "Трябва да го зададете някъде другаде. Прокуратурата е този държавен орган, който предава на съд. Дали има, или няма осъден - решението е на съда. Не отричам възможните и съществуващи грешки и на моите колеги по отношение на начина на формулиране на едно или друго обвинение", заяви той.

На въпрос защо е тази разделителна линия между прокуратурата и съда, Цацаров отговори, че това е схемата, която най-общо се насажда в политическия сценарий. "Тя е общо взето такава, че е свързана в борба за независимост в съда. Прокуратурата е страна в наказателния процес. Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща", заяви Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Бах преди 8 години
Цацаров има големия "грях" да нарушава правилото на Майер Ротшилд "до ръководни постове да не се допускат не-евреи" затова е страшно неудобен на деформаторския блок повечето от които са евреи. Те естествено от своя страна трябва да "реформират" това и да сложат свой човек не е необходимо да пояснявам какъв. Затова Цацаров е прав че е неудобен на една "част от политическия спектър".
44
0
 
1
 
! Отговори
ех преди 8 години
Прокуратурата е този държавен орган, който предава на съд-Да само този ,който не си плати за становище от разследването по " съвест". Крайно време е официално да се оповести ценоразписа на прокурорите и съдиите в зависимост от разследването и вида на делото , относно решение по "СЪВЕСТ".Това ще бъде голям скок в реформата на съдебната система. Така за всеки вид ще бъде ясно колко трябва да дадем, за да отидат на за 15 дни до Карибите, до Япония за Коледа и Нова одина.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ошиленият комформист Пиранов се прави на независим и политически неудобен. А е ясно, че едно още по-холестеролно от него момче му казва й каква клозетна хартия да ползва...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо заговорниците, които подготвят държавен преврат, Радан Кънев и ДСБ, Корнелия Нинова и БСП не са интересни на прокуратурата?
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ НАГЛЕЦ КАКТО И ДРУГИЯТ ДЕБЕЛАНКА МАЙ СЕ ХРАНЯТ С НАРОДНАТА ЗЛОБА.........ОЩЕ КИЛОГРАМИ ЩЕ НАТРУПАШ ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛКОТО ЗАСЛУЖАВАШ НАГЛЕЦО !
40
1
 
2
 
! Отговори
да преди 8 години
две думи, един линк:http ://legalworld.bg/28564.represiraniiat-maksim-savov-iska-prokuraturata-da-zapochne-da-tyrsi-istinata.htmlмахни шпацията след http.Това дело урони престижа на Бойко Борисов, Цацаров, правителството (държавната власт) като цяло, съдебната система като цяло. Знам за обезщететнието, но това е твърде малко твърде късно. Такива "грешки" трябва да са с наказателни последици за хората, които "случайно" ги извършват. Това е.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мазна,противна мукра
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е неудобна а е негодна. вижте си делата по христо бисеров,батко и братко,килърите,октопод,сапард,тефтерчето или което и да било. прокуратурата е върхът на мафията
37
0
 
2
 
! Отговори
Tamantaman преди 8 години
Bat Sali prezident na meshereto...andjela bei:-):-)
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неудобните да си ходят , обикновен Комунистически ТРИК
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грешката е единствено наша...не се сърдете и не обиждайте никой...ние им позволихме със страхливите си душици да съсипват държавата ...свобода демокрация морал чест достойнство...това са измерения за съответстващи им умове..така че решете какви сте..
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти вече трябваше да си зандара заради КТБ ! И имаш очи още да говориш ! когато и да те вкарат в зандана все ще е късно ,ама трябва с теб да е и другият шишко да се топлите !
33
0
 
6
 
! Отговори
Swnk7o преди 8 години
Да не стане като в Румъния 1989 г ., и да замирише на пъжена цаца през зимата
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ЛЪЖИ БЕ НАГЛЕЦ . ТИ СИ НАЙ У-ДОБНИЯТ !
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Прокуратурата действаше като тази в Румъния,Ако Прокуратурата си вършеше работата,Ако Законът и Моралът бяха водещи,То затворите щяха да бъдат пълни с политициТотална промяна е необходима. Сегашната система обслужва ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.
30
1
 
6
 
! Отговори
AZ22 преди 8 години
Цацата е нагъл като комунист! Нищо чудно да има някой дядо партизанин!Охранено прасе...
29
3
 
18
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Кратка история за КТБ /Доган, Пеевски, Внешторговбанк -разбирай КГБ/1. Създаваме една банка2. Помпим я с държавни пари и пари на алчници за високи лихви.3. С част от парите правим една медия и един "проект"- ТВ-7 и Дудуков4. Медията, Дудуков и пресата на Пеевски подготвят Костинброд щото иначе идване на власт няма5. Малко пари на Цацаров и Сидеров6. Идваме на власт и крадем каквото е останало7. Крадем и изчезваме8. Руската банка съди БГ и си прибира парите9. Овцете блеят и....плащат...
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси,даже няма един роднина да влезе да напише коментар с 1 добра дума за него..освен сайтовете на свинян-там цацата е бог.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анти-мутра преди 8 години
ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
26
0
 
5
 
! Отговори
Цацаров преди 8 години
До Анонимен 34Е как къде?! Там където нареди Дилян! Е, и за мен остана една хапка ляП.