Президентът иска до 2018 г. да сме в чакалнята на Еврозоната

Плевнелиев: Никой не принуждава политиците да бъдат популисти
Обновена: 18 дек 2015 19:21 | 18 дек 2015 19:20, Красимир Ангелов
45
Президентът иска до 2018 г. да сме в чакалнята на Еврозоната
Снимка: Президентство

Надявам се до втората половина на 2018 г., когато България за първи път ще бъде председател на Европейския съвет, да можем да обявим присъединяването си към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута. Тази цел трябва да влезе в дневния ред на институциите и дотогава се надявам България да е приключила процеса, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със студенти и докторанти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Членството на България в еврозоната ще гарантира на страната ни устойчивост в процеса на европейска интеграция, посочи президентът.

Още по темата
Младите хора гостуваха на държавния глава, за да обменят с българския президент мнения по въпроси от европейския и международен дневен ред, както и по икономическото развитие на България и възможностите на младите българи зад граница да се реализират в родината.

"Правосъдието е една от най-критичните сфери, която е свързана с усещането на гражданите за справедливост", посочи президентът. Той изрази надежда, че с новия министър на правосъдието ще има по-осезаем напредък на реформата в сектора.

Като други критични сектори Росен Плевнелиев открои енергетиката и здравеопазването, където високата задлъжнялост остава сериозен проблем. Президентът предупреди още, че глобалната икономическа криза все още не е приключила, а бедността остава сериозно предизвикателство.

Кризата от 2008 г. задълбочи неравенствата и все още не сме постигнали социално отговорна икономика, коментира Росен Плевнелиев и продължи: „Никой не принуждава политиците да бъдат популисти, това е техен съзнателен избор и популистите ще се увеличават!“

По време на разговора президентът изрази задоволство от резултатите от последния за 2015 г. Европейския съвет в Брюксел и определи българската позиция като силна. "България е един от инициаторите на европейската позиция за ограничаване на бежанския натиск. Европа трябва да е способна да пази външните си граници и да прави разлика между бежанци и икономически имигранти", подчерта държавният глава.

"Европа е най-обширното пространство на мир, човешки права и свободи, а правилата са гаранция за стабилност. Именно затова трябва да ги имаме и да ги отстояваме“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
до Жан Габен преди 8 години
Жан Габен, къде тук има хляб 50 цента , но 1 килограм.50 цента или 1-1,20 са хлябовете по 500-600 грама.В чужбина хляб 1 кг е 1,20 евро, т.е. 2,40лв. А тук е 1,20лв, но 500 грама. Ти сметни колко излиза 1кг хубав хляб тук .
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента цените по магазините са по-скъпи отколкото в Германия.В заведенията- в Макдоналдс тук 1 кафе е 1,40лв ,а в германия - 0.99евро. Ако се въведе ту еврото и кафето стане 1,40 евра при 220евро заплата какво правим ?
21
0
 
0
 
! Отговори
Nekrolog преди 8 години
Vinetki 2016 godina umriaha.
20
0
 
1
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен37Ти освен че си неграмотен, ами си и упорит. На теб кой ти каза че ще вземаш 1470 евро минимална заплата? Във Франция е е 1320 евро минималната, на теб ще ти дадат 1470 в България. Как го изчисли бе мозък? И кой ти е казал че минималната заплата в България ще бъде 1470 евро. Отговори ми на тези два въпроса. Колкото до Франция, знам защото толкова вземах като бях там. Това беше преди година и още си е така.Колегите ми останаха да работят и вземат същите пари.
19
1
 
3
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
И тук ще стане така - 1 хляб сега е левче, после обаче няма да стане 50 цента а ще стане 1 евро =2 лева. Всичките цени ще се образуват в евро. 1:1, не си мисли че цените ще си останат в левовата равностойност. Нали виждаш как сравняват цените. Не може в тук 1 хляб да е 50 цента а в Европата да е 1 евро. Хлебарите веднага ще скочат че продават евтино хляба. Евтино, ама досега като го даваха за толкова не беше евтино. Всички ще ревнат а сметката ще я плаща народа. Сещаш ли се?
18
1
 
1
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен34Нещо си неинформиран или ако си, си зле информиран. Всички които въведоха еврото живота им се оскъпи с 200% процента. В Испания примерно 1 кафе преди еврото е струвало 60 песос. 1 евро се е разменяло за 2000 песос. След въвеждане на еврото, 1 кафе става 1 евро, което значи че става 2000 песос (2 песети) - 3 пъти и повече за едно кафе. Така че не ми говори че си щял да вземаш 1470 евро. Ше ги вземеш, ама не и в България. Има много примери за цените, чети. Ти май вземаш пари, не аз
17
1
 
1
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Всички политици - от 89-та до сега, само съсипваха тази държава. Нищо друго не правеха. Съсипваха и умишлено гониха младите навън. Тези хора явно не знаят че когато Европа е ходила под масата, България е била империя. Управляващите да се радват че лъва (народа) спи. Събуди ли се тоя лъв, жална им майка на всичките политици + тези в Европа и цялата им Европа. Не ни трябва Европа на нас, ние имаме прекрасна страна, можем да си я направим такава каквато искаме да бъде. Само да се събудим...
16
0
 
2
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Те големи държави се натискат да излязат а ние се натискаме да влезем. Сега само ни използват в ЕС, защо сме там като не сме равноправни членове на ЕС. Защо заплатите умишлено се държат на ниво - 200 евро минимална? И тоя за какво се натиска да влиза - влезем ли, въведе ли се врото и държавата умира заедно с народа в нея. Държавата умира защото няма икономика, всички заводи са закрити а народа умира от глад 100%. Никой не може да преживее с 200 евро на месец, дори и просяците...Веднага вън от ЕС
15
0
 
4
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Аз пък искам тоя президент да си ходи.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво евро бе, какви пет лева!? Еврото е също като долара, без никакво покритие. Просто големите играчи си обръщат в долари и евро парите, така, както им е удобно. Еврото е създадено с цел да се германизира цяла Европа. Преди да влезе в Гърция еврото,една малка мин.вода струваше 50 драхми, след ? - 50 цента, курса беше 1 ?-340.75 драхми,значи в момента една малка мин.вода струва 170 драхми. Да не говорим за всички други продукти. Ако България въведе еврото, това ще бъде довършването на народа
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен23 Нещо същото,за златото и редките метали , говори и Сидеров .
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха -ха-ха!!
11
4
 
4
 
! Отговори
eadarbiznesmen преди 8 години
Умните и можещите българи като мен отдавна са в еврозоната. Плащам на бачкаторите в бг по минимална заплата, а аз си пътувам из Европа. Жената пазарува в Милано, аз карам ски в Австрия и Швейцария. Децата завършват в Англия. Моите работници в бг за 300 лв месечно в огъня влизат за мен.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако един хляб стане едно евроКолко евро ще е салама
9
0
 
11
 
! Отговори
а преди 8 години
Много е важно да се погледне и от друга гледна точка. Затова прочетете "Ведомости: България е държава на мафията" във pariteni.bg
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ме хрее мене шенген?. Аз бачксм в Германия и тук си плащам данъците, да не би като влезем в шенген няма да плащам вече дснъци.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато сме в чакалнята всички цени нагооореТака коментираните цени на имотите дали ще останат каквито са сега ....риторичен въпрос
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преуспял в ГерманияПо-добре е да чакаме на паркинЗи. Може би там ще се намери и някоя пейчица, да подвием уморените ни нозе?
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо този ....не попита ние дали искаме !?
4
0
 
20
 
! Отговори
мутра преди 8 години
тогава нема да има евро съюз бе