Да преговаряме с Русия за проекта "Белене"!

Кирил Цочев видя два варианта да се разберем с "Росатом"
Обновена: 17 юни 2016 12:12 | 17 юни 2016 12:11, Веселина Йорданова
67
Да преговаряме с Русия за проекта "Белене"!
Снимка: архив, БулФото

Българското правителство трябва да потърси незабавни преговори с руската страна за компромис след арбитражното решение, с което страната ни бе осъдена да заплати на "Атомстройекспорт" 550 милиона евро. Това смята Кирил Цочев, депутат от АБВ и член на парламентарната комисия по енергетика.

Пред БНР Цочев посочи две възможности за споразумение.

Още по темата
Има вариант "Росатом" да инвестира в проекта като частен такъв, да го продаде българската страна, с всички лицензии по него, като на частен инвеститор, който да го реализира на свой риск и да търси друг стратегически партньор, както беше в началото на проекта с германската RWЕ, която в последствие се отказа.

Друг вариант, според мен, е това оборудване да бъде преговаряно пак с "Росатом", които имат обекти в Индия, Иран, Йордания, но тази препродажба няма да бъде на цена 550 милиона евро, а най-вероятно двойно по-ниска, коментира той.

Първо имаше изненада, а след това – ентусиазъм от решението, което получихме от арбитража за "Белене".

Искът на руснаците започва с малка сума, обаче постепенно стига до диапазона от 1,05 милиарда до 1,25 милиард. В момента сме осъдени за 550 млн. евро. Разходите по делото най-вероятно ще достигнат сумата от 70 милиона и ще достигне 620 милиона искът по това дело, посочи той.

Според Цочев са необходими "много активни действия в момента" и да се търси диалог с руската страна, както и да се отиде на място, за да се установи какво е произведено и какво ще приемем.

По повод предложенията оборудването да се монтира в "Козлодуй", Цочев коментира, че е абсурдно мисленето, че това може да стане. По думите му инфраструктурата не позволява такова оборудване да отиде там, трябва да минем и през целия цикъл на разрешителни.

В момента отново се водят разговори за инсталиране на реактори на "Уестингхаус" на площадката в Козлодуй, обяви Цочев и определи технологията като "компрометирана" заради проблеми в хидравличната помпа за охлаждане на реактора.

Цочев каза още, че има разработена визия за развитието на ядрената енергетика у нас и призова да се спре с политическото говорене и да има повече професионални действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО ПРОДАДЕМ ОБОРУДВАНЕТО ТОВА ЩЕ Е ЦЕНАТА НА ЦАРСКОБОЙКОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!...?
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма страшно! Теглим още един-два милиарда заем и оправяе нещата!
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арбитражния съд го нататрузи на Боко - сух, сух, целия, вътре, вътре. Пак да се пробва да спира проекти и договори, все едно му е бащиния. Сега простия материал да плаща. Хем скъп ток, хем пари за непостроен АЕЦ.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 тояги на голо на онзи нещастен ***, който говореше за локвата в Белене. Той затвори АЕЦ-а. Той е виновен, че България загуби 1,2 млрд лева само по делото с Росатом.
58
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Сега трябва да питаме новия голям брат отвъд океана какво да правим. Но от американците пари не може да се очакват, а и защо да ги дават след като и без пари им играем по свирката. Достатъчно им е да купят някой и друг политик, а те у нас не струват скъпо.
57
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ядрена енергетика бе, света преминава на възобновяеми източници ние *** тепърва ще харчим за АЕЦ.
56
3
 
9
 
! Отговори
бай Гюнтер преди 7 години
Оставка! Всички са за в Дунав ..!мир вампс. Калашника си искам аз
55
5
 
6
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
Оборудване няма да видим, защото то замина за Турция, Иран или Индия! Тези пари ще си ги приберат фирмите попечителствани от Станишев, Първанов и Ахмед Доган, за уж неустойка на сключени договори като подизпълнители на "Атомстройекспорт", които се нагушиха от разрушителните дейности и трябваше уж да строят новата централа. Така, че за нищо неизпълнено по новото строителство, ще си гушнат без никакви разходи още 1.2 милярда български лева! Да ви е честито данъкоплатци! И двете страни знаеха това!
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даваме си сметка, че всички управляващи от 1981 до сега не могат с един проект да се оправят пъл бил и той за АЕЦ. Това означева, че те не са способни да управялват държавата и всичко е оставено на автопило
53
1
 
15
 
! Отговори
7777777 преди 7 години
Ей хора давате ли си сметка че елита които ни управлява не може да вземе едно елементарно решение като АЕЦ а какво ни учаква ако се наложи да вземат решение относно сигурността на България
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей не се накрадоха тези. Барем да измислят някакъв друг номер за гепене, този с АЕЦ-а много се изтърка
51
1
 
13
 
! Отговори
do @@@@ преди 7 години
Инвеститорите не са виновни за това че законите им разрешават да ни експоатират.Дори в наи развите държави не всичко е приватизирано.Мисля че проблема с АЕЦ идва от зелените лобисти
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де чисто теоретически, ако беше построенна тая централа, какво щехте да правите тока от нея??? договорената цена за изкупуване беше 75 евро на мегават))) къде щяхте да продавате тоя ток, при положение че на свободния пазар е по 70 лева на мегават
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви преговори, нали ще ги нападаме?
48
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво има да преговаряме, руснаците трябва да доставят реактор, и да им платим 550 млн евро, това, ще вземат парите като доставят реактора, плаща ме им и повече с тия не се разправяме, а реактора го шпаркирайте у селото на Гоце :) България има достатъчно инсталирани мощности почти 2 пъти над най-пиковото потребление, за какво ни е тая АЕЦ
47
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че броя на атомните реактори в света намалява през последните 10 години. За чий ни е да заравяме толкова млрд. в един остарял и ненужен проект
46
4
 
21
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Как дойде демокрацията и в частност капитализмът: След 1997 година условие за влизане в ЕС бе да приватизираме всички държавни предприятия...До онзи момент, печалбата от онези държавни предприятия отиваше в държавната хазна и от там се разпределяше за благото на българите.След като ги нарязахме на скрап, дойдоха ЗАПАДНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ. Построиха заводи, малко, но вече уж по техен стандарт и вече печалбата отива при тях, а ние сме просто работници... И това не ми било робство.... хахахаххаха
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тементужка каза, че ще си вземем всичко което сме поръчали. И реактора. И ще си го сложим в триъгълника на властта.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛУКОЙЛ ОБЯВЯВА БУРГАСКАТА РАФИНЕРИЯ ЗА ПРОДАЖБА. НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ Я КУПИ, НО СЛЕД ТОВА СЪС СИГУРНОСТ ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА ЩЕ РУХНЕ НАЙ-МАЛКО С 50 %Доно не е съмо съащата фирма, която купи двете марици, че те вдигат цената с 300 %.
43
1
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Не прекалявайте с дрогата....