Над 160 студенти ще преминат военна подготовка

Курсовете са доброволни, има и такива за граждани
33
Над 160 студенти ще преминат военна подготовка
Снимка: www.nvu.bg

Над 160 студенти ще се обучават в курсовете по начална и специална военна подготовка през 2016 г., съобщиха от Министерството на отбраната. 

Обучението им започва на 15 август и ще се проведе в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, във факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ "В. Левски" – Шумен и във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" – Варна.

За обучение по начална и специална военна подготовка във висшите военни училища през 2016 г. са записани 169 студенти от различни университети в страната - 82 жени и 87 мъже.

Броят на кандидатите за обучение в сравнение с предходни периоди е увеличен, като броят на студентките е почти изравнен с броя на студентите.

124 са студентите, избрали курсовете по начална военна подготовка, а 45 са заявили желание да се обучават в курсовете по специална военна подготовка.

Обучението осигурява на студентите придобиване на знания и практически умения, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност, както и военна подготовка за избрана от тях специалност.

Всички студенти, успешно завършили курсовете, ще получат свидетелство/удостоверение  Този документ ще позволи на студента да бъде вписан на военен отчет и да му бъде присвоено военно звание "редник 1-ви клас" ("матрос 1-ви клас").

Курсовете за начална и специална военна подготовка се обявяват ежегодно със заповед на министъра на отбраната. Участието на студенти – български граждани в тях е доброволно. Обучение в курсове по специална военна подготовка се провежда само със студенти, успешно завършили курс по начална военна подготовка.

Изключение се прави само за студентите, служили военна служба в редовете на въоръжените сили на Република България. Продължителността на курсовете по начална военна подготовка е до 90 академични часа годишно, а на курсовете по специална военна подготовка – не по-малко от 90 академични часа, в зависимост от избраната военна специалност.

От тази година в курсове по начална военна подготовка могат да се записват не само студенти, но и български граждани без военна подготовка. Първият курс по начална военна подготовка за български граждани се проведе през април 2016 г. в Единния център за начална военна подготовка – военно формирование 22 160 в гр. Плевен. Следващият курс ще се проведе през октомври 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
17
 
! Отговори
Hop преди 8 години
До ПехотинецКаква армия имаме ние?Искаш да кажеш,че БГ войниците са по-добре подготвени от Руските?хахаха :)))) ония вече използват пистолети Глок,а нашите нямат пари дори и за Макаров.затова ли изпращат на специални мисии руските спецчасти,а нашите си почиват и се занимават с арестите на някои дребни дилъри и крадци на Опел Корса?смях:))))
23
0
 
17
 
! Отговори
йо-хо-хо преди 8 години
Да обучаваме бойци за ИД.
22
0
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
В Русия наборната служба не е задължителна, но за да заемеш държавна длъжност/чиновник, прокурор , съдия и т.н./трябва да си отслужил. Тук защо не е така? И при една мобилизация как ще вземеш хора които не знаят да си заредят автомата? Пращаш ги направо на смърт!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23тиНе е точно така. България печели Сръбско-Българската война от 1885г.Тогава ние нямаме генерали, командват капитани и майори.
20
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Военна подготовка трябва за всички, най-вече за младите. Казармата въобще не трябваше да я махат, както и строителни войски.
19
6
 
18
 
! Отговори
Сима Артилерията преди 8 години
Ако по време на служба некоя войничка забременее 5000 лв дават...400 професионални военнослужещи жени са бременни. Такива са последните гинекологични данни, постъпили в Генералния щаб на Българската армия. Новината направо шокирала висшите чинове. Те изразили опасенията си, че няма кой да запълни временно овакантените щатове, тъй като армията ни и без това изпитвала остър дефицит на кадри. От 1600 400 бременни...:-D:-D:-D:-D
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На вниманието на новия главнокомандващ и Президент на страната!За депутати и държавни служители трябва да се въведе конституционно изискване -да са преминали задължително 2- годишно военно обучение- с подписване на военна клетва и ежеседмично лично участие в марш на скок от 10 км с противогаз и пълно бойно снаряжение!
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, България не е печелила война от 1256 г.
16
2
 
31
 
! Отговори
Сима Артилерията преди 8 години
Загубени войни на България1.Междусъюзническа война Втора Балканска2.Първа световна3.Втора световта.....Няма нито една изгубена битка Но всяка война я губим както и територия... Е за чий к..ц да мрем като губим войната заради лабави царе генерали офицери и т.н които по професия са трактористи социолози метеоролози пожарникари? Загубихме Беломорието Македония Западни Покрайнини Добруджа Одрин и т.н И защо? П..КИ управници...Една армия без генерали е ПОЗОР!!!
15
8
 
29
 
! Отговори
пехотинец преди 8 години
Всички Български мъже и жени между 12 и 85 годишна възраст трябва да са подготвени войници! Трябва да влядеят джудо, карате, стрелба с пушка и пистолет, ръкопашен бой с нож! Българската Армия е високо организирана структура с безупречени войници. Горди, с висок боен дух и жертвоготовност, изключителна физическа издържливост във всякакви метеорологични условия. Путин и Ердоган знаят това и затова са много предпазливи но щом Българската Армия ги е взела на мушка, даже господ не може да ги спаси!
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не 160, а 1 600 000 народно опълчение ни трябва. Иначе ще сме вечно роби на тези, които ни "пазят". Още в българските летописи отпреди няколко хиляди години са предупредили, че държавата почне ли да взима наемници за охрана, робията е сигурна.
13
1
 
40
 
! Отговори
Жабар преди 8 години
И срещу кого ще го пратиш да се бие? АКо утре *** ни пратят децата срещу турската армия? Също както и подлогата Порошенко изпраща голобради украйнски наборници да изядат дървото срещу бунтовниците.... и ти ще си толкова смел. Заради такива милитаризирани твърдоглавци, колко много младежи си заминаха!
12
2
 
34
 
! Отговори
Жабар преди 8 години
Доброволство - да! Никаква задължителна служба докато сме такива *** и чужди политици могат да решават съдбата на децата ни!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве не могат да хвърлят салфетки в диското на Коцето, с простотии тръгнали да се занимават... България не върви на добре, дано го правят за лично себедоказване, щото да се биеш за продажници не е оферта
10
0
 
29
 
! Отговори
Спомени преди 8 години
Двама старци си споделят:- Да знаеш, че от 2 вафли оная работа става камък.- Кой ти каза?- Един войник.
9
0
 
37
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
На сила хубаво не става! Ето защо трябва да приветстваме доброволната служба на всички граждани, студенти и професионални войници! Успех момчета и момичета, живи и здрави!
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БравУс!!!!!!Ама, не им давайте бойни патрони, само халостни, че инак не се знае за тези 90 дни колко от тези 160 студенти шъ доживеят до Уволнението!!!!!То навремето на таквизи като нас им трябваше ДВЕ Години, ама пък ние не бяхме нито студенти, нито ду...П...екрати!
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си случая с войник наряд се обажда на секретната линия и пита дали да застреля огромен див заек, който пасе по вишката. Щели да го изпекак после.
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бг.казармите не учат хората,там ги унизяват!
5
7
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
То ,ако ставаше с курсове нямаше да има редовни и професионални армии по света явно нашите управляващи смешници се чудят как да запълнят дупката във войската и белким някой се излъже ,че то много генерал ,а войска йок.