България дължи над 180 млн. на ЕС за лечение на българи

160 млн. лева повече са планирани в бюджета на НЗОК за 2017-а
24 окт 2016 10:52, Екип на Bloomberg
4
България дължи над 180 млн. на ЕС за лечение на българи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозите към момента са, че бюджетът на НЗОК за 2017 ще е със 160 млн. лв. по-голям от този за настоящата година. Здравната система е във финансов дефицит, включително има задължения към други здравни каси на територията на ЕС. Задълженията на болниците са над половин милиард лева. Това заяви Боян Бойчев от АИКБ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"България има задължения към ЕС за 180 млн. лв. и това създава невъзможност на пациентите от страната да се лекуват на територията на ЕС. Тези пари трябва да се разплатят и да дойдат по линия на бюджета", коментира Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите

"Както всяка година, Министерство на финансите ни спуска някакъв бюджет и рамка, която ние трябва да поемаме. Практиката да залагаме още преди да е започнала годината е порочна. Един път завинаги трябва да се разчистят задълженията на определени субекти", допълни той.

Бойчев обяви, че е гласувал против при приемането напроектобюджета на НЗОК, като сред причините за това са методологията на изчисляването му, увеличаването на минималната работна заплата и липсата на контрол върху разходите. 

Според него за по-ефективно разходване на средствата трябва финансирането на дейностите да е обвързано със сложността и типа дейност и обратната връзка от пациентите. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това лекарите в Европа лекуват като не се лишават от никакви диагностични изследвания-за разлика у нас има лимити и гадаене тука има тука нема и как да ти сложат по евтиния болтВ ЕС ако паднеш и си удариш главата ти правят скенер задължително а не ти казват наблюдавай се утре при личния лекар или ако почнеш да повръщаш се върни пак не те питат гипс ли да ти сложим или по мадерната имабилизираща мека лонгета там не се занимават да изчисляват кое ще излезе на ЗК по евтино а работят медицина
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големците се лекуват в Европа *** в България им плащат.
2
0
 
9
 
! Отговори
Ала-Бала преди 7 години
Болниците дадоха хиляди левове за сканиране на пръстовите отпечатъци и те са незаконни. Въведени са с устна заповед на Москов и Шарков. Като осъдят България, Москов да плати от рушветите. От едно апаратче за снемане на пръстовите отпечатцчи печелят около 130 лв. За софтуера отделно.
1
0
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ = дългове преди 7 години
Уникално! Държавата била предвидила 160 млн. лева повече за 2017-та в сравнение с 2016, но сме имали да плащаме още 180 млн. лева, т.е. тези 180 млн. ще станат примерно 300 млн. лева през 2017-та и ще ги плащат следващите управляващи след ГЕРБ. ГЕРБ освен разруха и огромни дългове, нещо друго ще остави след себе си?