Кремъл ни извести: "Турски поток" и през България

"Газпром" започва доставки за България в началото на 2020 г.
Обновена: 30 ное 2018 14:25 | 30 ное 2018 14:15, Камелия Цветанова
179
Кремъл ни извести: "Турски поток" и през България
pixabay

"Турски поток" ще минава през България. "Газпром" официално е заявила намерението си за това. Новината съобщи в НС енергийният министър Теменужка Петкова.

Официалната информация от руска страна идва само няколко часа, след като парламентът промени Енергийната стратегия и реши "Булгартрансгаз" да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток".

Още по темата

"Газпром" пусна официално съобщение, че проявява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който "Булгарстрансгаз" ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България", каза Петкова на извънреден брифинг.

По думите й европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ, като според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост.

Според нея сега всичко зависи от условията, които ще обяви "Булгарстрансгаз".

"От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години", заяви Петкова.

"В случай че "Газпром" спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите", смята тя.

На 22 ноември руското издание "Комерсант" написа, че "Газпром" е решил за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия, но на 19-и в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Това е добро решение - може всичко да е, но ние родолюбците ще го одобрим.
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без илюзии.Турски поток ще е инструмент за изнудване на страните по трасето,предимно от ЕС,не само от Русия,но най-вече от Турция.
159
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
И ДА НЕ ВИ Е ЯСНО ЩЕ ВИ ГО ИЗЯСНИМ БЕЗ ДА ВИ ПИТАТ
158
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГАЗОПРОВОДА ЩЕ МИНЕ ОТ ТУК. ЯСНО ЛИ Е
157
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
С това правителство в момента,както с всички предходни правителства на Борисов ,ако България се намираше в Антарктида щеше да внася лед,а ако беше в Сахара щеше внася пясък.От направеното изявление на симпатичната женичка с не особено високи когнтивни възможности оставам с впечатление,че пАток най-вероятно няма да има,а освен това Големият брат още не се е изказал по въпроса.Крайно време е да се разбер,че България е зависима държава и нейните решения не се вземат от колониалната администрация
156
3
 
6
 
! Отговори
Викинга преди 5 години
Кот сте вие бе тролчета к.р...ни ,че да решавате от името на всички българи, и откъде ви е самочувствието,че сте голяма работа !? Какво ще става в света решават великите държави, които могат да си позволят независимост, а те великите можеш да ги поброиш с пръстите на едната си ръка !!! Русия е една от тях и винаги ще бъди велика, защото няма робски манталитет за разлика от българите !!!!
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша внася втечнен газ ат щатите по-евтино отколкото Украйна купува от Русия. Затова част от газта се реекспортира за Украйна. Когато се построи терминалът в Хърватия ще се окаже че рашките мога да продават газта много по-евтино.
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерси рашки знаем и без това нямате друг път Друг въпрос е че нито северен 2 нито турски няма да направите
153
0
 
10
 
! Отговори
Мазен турчин преди 5 години
И така той си помисли, че ще прецака България. Обаче Гърция и Италия го отсвириха за продължението на потока от Турция и малкия голям вожд се наведе с гръб към Борисов да му върже връзките. И те така....
152
0
 
11
 
! Отговори
Мазен турчин преди 5 години
Историята е много кратка. Пупи късото искаше руската газ да не минава през Украйна, за да им прави сечено. Изборите са два: Север и Юг. На север е Германия, а на юг най краткия път е през България - колония на руския цар от 140 години. Бат пупи гнома е хитър шахматист и знае, че има 170% влияние в руската си колония България и реши да направи южен поток без да влага пари, но забрави, че ЕС гледа отвисоко и също влияе. Така дребния се пре.ба да прави потока през страната дето му свали самальота
151
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците одавна са ни отсвирили.Забравете за договори с Русия за газ.С продажници никой не иска да си има работа.Суджука ни прецака,след като го хвана страх да вземе собствено решение за Южен поток.
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лъжете народа .Мандалото хлопна одавна.Сега ревете,ама е късно.Може да купувате руска газ от Турция.
149
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "до 147": Не си много убедителен. Имаш големи проблеми с правописа.А по темата: Една добра новина. Дано не о'плескаме и тая възможност.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цепелина от тука мина ,о боже мой.
147
7
 
6
 
! Отговори
до 147 преди 5 години
ако БГ беще задоканска губерния , 2-та милиона българи нямаше да избягат на запад .И понеже е васална на император путинчо - затова продължават и малкото останали да се катерят на замолета в западна посока (а не североизточна)
146
6
 
18
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Американската империика ни заповяда няма да строите тръбопроводи и няма да купувате руска газ ще купувате нашият втечнен газ който ние купуваме от Ямал -Русия защото той е по скъп и по този начин ще подпомагате нашата фалирала икономика
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България решаваНе ставай смешен.
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тея ахти,мяхти,гуардий,муардий нашите инжинери от Четвърти километър с Цвъ начело,изработиха проект за нов Южен Поток,туряме една тръба до Мароко и давай към Европа ,а защо не към цял свят ,на страната и отива да е ХЪБ и не и пука ,че я управлява РЪБ .
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 136Не можем да пишем писмо до сибирското императорче за задунайска губернийка. Късно е, вие ни изпреварихте. Вече сме задокеанска губернийка.
142
7
 
10
 
! Отговори
до ким чен-а преди 5 години
България оцеля 12 века и половина без да е комунистичека.И накрая 45 години комунизъм и 2-те "освобождения" от сибирската империя я ликвидираха