Ветото на Радев за F-16 - преодоляно! Сделката остава в сила, купуваме ги

Опозицията vs. властта: Къде ще отидат парите, има ли скрити разходи...
Обновена: 26 юли 2019 15:11 | 26 юли 2019 11:43, Веселина Йорданова
450

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху договорите за покупка на изтребителите F-16 от САЩ.

Народните представители ратифицираха отново четирите договора със 128 гласа „за“, 73 против и трима въздържали се.

Още по темата
Преди да приключат дебатите зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че е погрешно да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите.

По думите му не е редно и да бъдат разкривани отстъпките, които са направени от САЩ, но и сега чакаме конгресът да одобри 60 млн. долара намаляване на общата цена.

Той изтъкна и това, че САЩ нямат ратификация и следват своето законодателство при сключване на договорите.

По време на дебата за ветото спорът между управляващите и опозицията се концентрира върху въпросите в коя икономика инвестираме с покупката на изтребителите F-16 от САЩ, има ли скрити разходи, колко рисково е да изберем именно тях.

Управляващи и опозиция се сблъскаха и за това дали мотивите на държавния глава за ветото имат реално основание.  Румен Гечев от социалистите отново повтори възраженията на БСП срещу условията на договорите и настоя, че инвестираме в рисков и скъп проект. Той припомни и отменения конкурс за "Грипен".

Да стискаме палци шведската страна да не заведе дело за спечелен и отменен конкурс, ако се отиде на международен арбитраж, нашите разходи ще нараснат. Правителството на ГЕРБ отмени законен международен конкурс и вкарва нашата държава в приключение, заяви той.

Гечев даде пример с Финландия, като посочи, че там преговорите за подобна покупка ще завършат в края на втората година с конкурс за обществена поръчка, докато тук "препускаме за няколко седмици".

Финландците не искат да купуват модел, който не го купуват и американците. Не сключвайте унизителни договори на безусловна капитулация, призова социалистът управляващите.

Той заяви и че от американска страна договорите били подписани от началник на отдел.

С шофьора на рейса на Пентагона ли е подписан договор, попита Гечев.

Милен Михов от ВМРО репликира, че разходите за въоръжение са инвестиции в националната сигурност. Според него дебатът по темата е бил много широк и публично отразен, а в мотивите на президента личи "почти назидание към НС". "В тези мотиви няма нито един аргумент за връщането, има оценки, опасения, наставления, но нямаме аргумент и така не е изпълнено конституционното условие връщането да бъде мотивирано", настоя той.

Според Тома Биков от ГЕРБ с ветото си президентът е решил да спъне модернизацията на Българската армия.

По думите му по време на назначеното от държавния глава служебно правителство с премиер Огнян Герджиков е било направено най-непрозрачното нещо, като е взето решение без парламент в полза на самолетите "Грипен".

Биков коментира и че Радев е говорил, че авицацията ще бъде приземена, че няма самолети, а когато има решение за покупка на такива, пречи. Той каза още, че "толкова смешно вето не е имало", затова опозицията повтаряла едно и също.

ДПС ще подкрепи Закона за ратификация на международните договори. Според Йордан Цонев за покупка на такава военна техника, касаеща националната сигурност, става въпрос не само за пари и условия, а за сигурност, партньорство и какъв е нашият стратегически избор.

Според "Воля" покупката на самолети е излишен разход при сегашното положение на българите. С тези 3 млрд. лева няма да се сложи точка на разходите, напротив, те ще продължават да се увеличават. Искаме проверка на работата на преговорния екип, защото смятаме, че е действал некомпетентно и в ущърб на България, каза Слави Нецов.

НФСБ няма да подкрепи ветото, но ще гласуваме против закона, заяви Валери Симеонов.

По думите му мотвите на президента са лишени от същество, популистки и представляват намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие с принципа за разделение на властите.

Г-н президентът е наложил това вето неискрено и лицемерно, за да спечели публични дивиденти, заподозря Симеонов.

Той посочи обаче, че законът за покупката няма да бъде подкрепен, защото българското НС било унизено от правителството, което му прехвърлило отговорността, вместо да вземе директно решение, унизени били още Италия и Швеция с промяна на условията на поръчката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
1
 
2
 
! Отговори
Ще има обесени преди 4 години
за тези тенекии. Купуват ги на инат, но народа няма да им прости, а и историята също! Най долните същества са продажниците, каквито са в ГЕРБ!
328
4
 
1
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Тоя фа-,т-мак защо ходи да учи в САЩ - в натовска школа. Какво се прави на натовец , като си е скрита кремълска лимонка.
327
1
 
7
 
! Отговори
Ибрик преди 4 години
***! Ще ни излезе на носа тая сделка!!!Нещастни ***!
326
1
 
7
 
! Отговори
мЪтна матика преди 4 години
на народа се казва не всичкокъм цената 2.3 милиарда иам още ДДС 460 млн или стават 2,7 млрдоще ...гориво- специално , ТО след всеки полет - ракети боекомплекти ...30 год / колкото е срока им на живот / писти , хангари ... калобрани течност за чистачки.....и какви ли не оше глупости един самолет ще дойде милиард ! И какво толкоз имаме 8 ... / ОСЕМ / ..кутии с крила!!Ловя се на бас за буре вино,че след 5 год като ги вземем половината няма да летят!!
325
3
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
долни предатели за толкова пари щяхме да направим нова атомна централа а сега ще потънат за 8 тенекиени играчки които са безполезни
324
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много пари за военни играчки, но щом трябва да се плаща 2% от БВП, значи трябва да се плаща.
323
5
 
4
 
! Отговори
hokum преди 4 години
Ето едно скорошно видео на "качествния" Ф-16, как се троши във въздуха: https://youtube/watch?v=0Smfl3m58yE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR15-hMSglNKpSV6ovgWSwx8u85lGUN3Lmrf-AQ978Owwalr4bMrjNGbhwAПрепоръчвам да изгледате и този филм:https://en.wikipedia.org/wiki/Afterburn_(film)С тази сделка удължихме зависимостта си от Русия с още 4-5, а може би и по-вече години, ако въобще дойде нещо до тогава.Мислете хора, някой беше написал по-рано, че с един наш Ф-16 им подготвяме два Ф-35. БЕЗ ДУМИ
322
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светкавичен гешефт със самолети и 21 адвоката в САЩ има причинно-следствена връзка.
321
4
 
7
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
По колко се пада на човек?Ако сме 3 000 000 работещите и си разделим 2 милиарда то май се пада по 666 лв. на калпак. Малко сатанинско число се получава.
320
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
На гол тумбак чифте пищови! екога сме си били послушковци и легенджии.
319
3
 
17
 
! Отговори
Затишие пред буря... преди 4 години
Български политици синоним на пълна некомпетентност и марионетки на конци ...
318
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 години
Не ги купуваМЕ а ги купуВАТ с нашите пари. Както си купиХА и къщички и машинки за заводчетата си.Сега трябва и да им ги пазИМ.
317
1
 
16
 
! Отговори
Алистър преди 4 години
Както се вижда Българския народ не одобрява сделката - счита я за неправилна. Също и президента. И тъй - на всички които са се натиснали да осъществяват тази нагла корупционна схема, на тези които ще приберат парите в джобовете си ви пожелавам всичко с лихва да заплатите и да съжалите по 1000 пъти за всяка една открадната стотинка. Краят на наглостта е близо - всеки ще приеме възнаграждение.Приберете си паричките и вижте дали думите ми ще се окажат верни.
316
2
 
13
 
! Отговори
koko преди 4 години
браво , техника от 1970та година
315
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път хората на г-н Бойко Методиев Борисов в Народното събрание действат под диктовката на хората на г-н Ахмед Демир Доган.
314
18
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Според Чехите и Словаците, покупката на Грипен е било неразумно.Така че най-подходящата оферта е за F-16.Този който ни съветва да вземем Грипен не ни мисли доброто.
313
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за справка - нови ф-35 са по 130 млн. долара...Ние им купуваме употребяваните ф-15 в пъти по-скипи.
312
12
 
1
 
! Отговори
Иван Иванич преди 4 години
Хвала на тез люде ваи накрая да покажем че мразим русия
311
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният русофилски рубеж пред Ф16 падна безславно. От тук нататък за да се изпълни руската заръка ще трябва другарката Нинова да предприеме курс на въоръжена борба срещу Ф16 и Америка.
310
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ . ВЪПРЕКИ ЧЕ Е 100% ГРЕШКА КУПУВАНЕТО НА САМОЛЕТИ - ЩЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМЕ НА ПРЕЗИДЕНТА....