Стаи, жилища в Airbnb, Booking... излизат на светло

Потребителите няма да бъдат засегнати, а домакините ще плащат данъци
160
Стаи, жилища в Airbnb, Booking... излизат на светло
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Онлайн платформите за временно отдаване под наем на стаи и жилища като Airbnb, Booking и др. няма да бъда закривани, нито собствениците на имоти, които работят с тях няма да бъдат натоварвани с допълнителна административна тежест. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и лидера на НФСБ Валери Симеонов, които са внесли промени между първо и второ четете на бюджета за следващата година, с които се изменя Закона за туризма.

Още по темата

И двамата увериха, че целта е да изсветли дейността на собствениците на въпросните жилища. По думите им няма да се въвежда категоризация, а по-скоро регистрационен режим за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи.

„Това не е цензура, а обхващане на голяма категория туристически обекти, които са изцяло в сивия сектор и не плащат и 1 стотинка данъци, за разлика от останалите“, обясни Симеонов.

Идеята била да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност. Симеонов припомни, че преди година е бил вносител на законопроект, който изисквал апартхотелите да плащат данък.

„Целта е всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи да оперират на българския пазар, а само да са вписани в националния регистър на местата за настаняване и да си плащат данъците за този свой бизнес“, каза Менда Стоянова.

Според нея, след като това е един нов бизнес за България и над 90% се осъществява онлайн, няма как да не се работи за регулирането му. Менда Стоянова увери, че промените в закона няма да засегнат потребителите на онлайн платформите.

„Хората, които се занимават с този бизнес да знаят, че целта не е да се натоварват административно, още повече, че по настоящия Закон за туризма те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и да се впишат в националния регистър на местата за настаняване, сега ще направим промяна, в която ще ги освободим от задължението им да се категоризират“, обясни още тя.

А Валери Симеонов увери, че той не е в конфликт на интереси относно промените в закона, на които е съвносител, защото не е собственик на нито един хотел.

„Фирмата, която управлявах, е собственик на два хотела - в Златоград и в Малко Търново, но там няма наплив на туристи. Тази туристическа услуга се предлага в големите градове, главно в София и Пловдив“, обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора вие сте много зле, едно е метод на плащане, друго е фискално отчитанв! Дали ще дадеш в кеш, чек, карта, менителница, джиро и както се сетите е метод чрез който давате дължимата цена! А касовият бон ви потвърждава от една страна сделката, а от друга плащането към държавния бюджет и съответно метода на плащане не влияе на издаването на касов бон или фактура! Банките не са данъчни служители и не ги вълнува дали си плащате данъците!
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менда - комунистката познавате ли я ... ако не вижте снимката по-горе
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде се пръкна тоя нес ганювски израз " ако трябва да сме честни"?Кое претенциозно недоразумение натвори тая нрскопосаност?! О, темпора...Ми нали уж трябва да сме честни по принцип бе! Или само от време на време, колкото да не е без хич? Е тая държава само Бойко Борисов не се излага с тоя израз. Нито веднъж не го е употребил. Никакви четки! Заслушайте се. Р, друга тема е ненужното "е" : мълчимЕ, пишемЕ, говоримЕ...По медиите един не говори правилно.С причастията на л, ла, ли еУЖАС! Защо?
59
2
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Едно е кликване с мишката друго е данъчна декларация! Ти изобщо не си наясно със законите в страната. Туристическите услуги имат ДДС-9%, което е за самата услуга и се плаща от потребителя! Отделно има общински туристически данък пак се плаща от потребителя! Отделно има 10% данък печалба, който се плаща от предоставящите туристическата услуга. Не декларирането и укриването на данъци е престъпление!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 54къв сив сектор като си плащаш онлайн през твоята карта??? или го запазваш с карта...
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой любим сайт, не се притеснявайти от това, че БСП си заминава. Аз също се притеснявах, но след като др. Нинова е мой водач приключих с БКП-БСП. Другари мои , няма такава корумпирана и проста жена. Анатема и край на БСП .
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия денонощно работят за някви лобисти, а реформа в здравеопазване образование и правораздавен са им през сапа !
55
4
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
В търговския закон и сега това е търговска дейност и са задължени да имат касов апарат! Помислете колко го правят? Аз не виждам проблем в това да се категоризират или проблема е в това, че много хора искат да са в сивия сектор?
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Че за какво да ги привикват в следствието бре ? и кой от всичките данъчни закони да съм чел. и да ще ти кажа повечето съм ги прочел, и тези доходи се облагат с 10 % данък, както всички останали доходи, след приспадане на необходимо присъщите разходи, и да те светна, едва ли има някои човек, отдаващ апартамент или стая през тези платформи, който да укрива доходи, поради една много проста причина 99 % от плащанията, резервациите и всичко останало може да се проследи с 2 кликания на мишката
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да увеличават данък смет, а контейнерите в Студентски град са препълнени, а гълъби, бездомници, кучета, котки разнасят *** по всички посоки!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбрах - хем ще се категоризират. хем били длъжни по закона, хем щяла да отпадне категоризацията. А с другите сайтове като olx.bg, alo.bg и т.н., където всичко е в сивата икономика какво правим ??? Да не говорим, че в booking си има опция за плащане кеш, която много хора използват. По тази логика, всичко трябва да се свърже с НАП. Следователно, всеки трябва да се оборудва с касов апарат. Както винаги хубава работа, ама българска...!!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доходите от наем се облагат с 10 % както всички останали, дали е краткосрочен или дългосрочен няма значение, а въпросните платформи са си един вид сайтове за обяви с малко по-разширени функции, а Менда говори абсолютни глупости, едва ли някой, който получава плащане за наем по банков път ще укрие дохода, трябва да е някой абсолютен глуп4о за да го направи )
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще си спомняме с умиление за десятъка от турско...След като...Дянков въведе и лихва върху лихвата в банките, след като ограби парите от здравната каса, държавата почти не плаща здравни осигуровки на държавните чиновници, а техният брой расте.
49
7
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Точно, че знам как функционира системата ти казвам, че ако имахме работеща прокуратура много тарикати дето пускат въшливите си стаи щяха да ги привикват в следствието. Редовното оправдание на зомбираните е, че нещо е модерно или технологично сложно, че не го разбират масата. Ама да те питам ти чел ли данъчния закон и изобщо имаш ли бегла представа, как се е оформил правния ред? Това, че някой прави кинти хубаво, но да плаща данък!
48
2
 
2
 
! Отговори
мери преди 4 години
Този път е правилно не може холандците да предлагат стока без да олащат данъци Всички имат лицензи и си плащат масрафа те не защо ? И сега в Бг законодателството го има това изискване . който дава стая за нощувки да си лицензира обекта и да продава Не са балмами всички останали . Че баба реститутка нямала да си изкарва парички да се Лицензира и да си изкарва не е толково скъпо
47
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Вместо да се чудите как да дерете още и още малкото останали данъкоплатци подберете едни 2 милиона "социално слаби" с доходи от по 4-5 хиляди лева на месец от просия, кражба и източване на ТЕЛК, НОИ и тн. за данъци! Запушете си пробойните в социалната система и спрете да пилеете публичен ресурс и изведнъж ще се окаже, че пари в тая държава има достатъчно, ама не ви стиска да закачате единствените си останали гласоподаватели, нали бе комунопитеци!!! Тях проверявайте, не нас дето плащаме за всичко
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктор хонорис хауса от Filibe muzikal academi /спецалист Кaval s mustaszi/ отново си навира селската гага у телевизора, за да отшуми гафа на тн работодатели с болничните!
45
1
 
11
 
! Отговори
мхм преди 4 години
пък фалити на банки покупки на самолети точене на фондове и други едри далавери са все на тъмно или с някаква фалшива отчетност за пред стадото, а малките келепирчета на стадото - наемчета по морето жик так продажба на семки и царевични кочанчета 2за 1 и продажба на домашна ракия - всичкото туй едва ли не големи икономически престъпления и престъпници дето товарят държавата тцтцтцтц срама нямате дано господ ви подреди горе както ви се полага
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредното угаждане на хотелиерското лоби, за тях има специално ДДС пт 9 %, за тях разрешиха внос на евтини работници, за тях ще измислят и някоя глупост за карткосрочните наеми
43
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Цялата ни екология е в колапс ама иначе се хвалите колко милиона Еко данък сте събрали! И как подобрихте екологията с тия пари или потънаха в глупости като програмата ви за развъждане на гласоподаватели в маалите? Що тях не подберете бе? Как една "самотна майка" с 10 деца живее сама в къща за 100 бона и се води социално слаба? Как всяка вечер имат пари за маанета и купони, а иначе "социално слаби" били? Я вкарайте полицията и НАП в махалите след 22 часа да видите какви купони правят "братята"!