5% по-евтин газ от 2020 г., входната точка за внос се променя

Руският газ ще влиза у нас през пункт "Странджа"
30 дек 2019 18:20,
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка „Странджа“. До сега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД г-н Жаклен Коен, на "Булгаргаз" ЕАД г-н Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" ЕАД г-н Владимир Малинов, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Още по темата

“В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.
Русия ще търси компромис за "Северен поток-2" заедно с ЕС
 

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
17
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да успокоя всички руски ***-атакисти. Тръбата до Сърбия няма да стане в близките 50-60 години :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), както и Белене :)))))))))))))То ще са едни археологии, мотане и всички Бг екстри :)))))))))))))))
25
10
 
14
 
! Отговори
Овчи Мозъци преди 4 години
До АнонименБългарски .....!!!"пари за финансиране на правителствен самолет"този самолет струва 55 милиона Американския Окупатор ви издруса 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА за 8, 40 годишни бръкми, дето и 2-рука не са, някой от тези бръкми са 5-та или 6-та ръка ...не ревахте за 2 МИЛАРДА ДОЛАРА а се разревахте за 55 милиона !?*** мозъци !!!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после излиза онзи от КЕВР и ни съобщава на всяко шестмесечие с колко вдигат цените на основните суровини, за да оправдаят вечните увеличения на ток, газ, вода, парно и т.н. От 30г. само този филм ни прожектират....
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, ще има пари за финансиране на правителствен самолет, за издръжка на НСО и правителствена болница, за стари норвежки подводници, дето им остават три години живот след доставката, за самолети модел виетнамската война, за командировки на депутатите до Мадагаскар и за други важни държавни дела.
22
4
 
12
 
! Отговори
до №19 преди 4 години
До ДО 17"Глупости. Нема сега ще бомбандират Германия"за сега и наложиха "санкций"Германия е окупирана Държава - Американския окупатор има 115 000 армия тамняма да се изненадам ако я бомбардират - САЩ са редки гадини !!!
21
12
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До до 8Ай сиктир с този ЮП!!! Най - корупционният проект след Цанков камък. Кремълската хунта искаше земята под тръбите. Сега *** ревът на умрело. Бяха се приготвили да крадът като за последно. Само за инфо Цанков камък ще се изплаща 200 години :))))))))))))))))))))))))))
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Те крадяха от руснаците за да си пълнят техните хранилища, обаче те си затваряха очите за да върви търговията и експорта към Европа. Отделно получаваха газ от Русия на по-ниски цени. Спомни си газовата криза 2008-2009. Затва сега искат да ги заобиколят и да си решат проблемите.
19
1
 
8
 
! Отговори
ДО 17 преди 4 години
Глупости. Нема сега ще бомбандират Германия, като има два потока с газови тръби. Просто ее-комунистите не трябваше да извършават безобразието, и да спират южен поток.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като влиза 5 % по-евтино газа и като го плащате 20 % по-скъпо като крайни потребители, тъкмо ще съберат пари за нов правителствен самолет.
17
7
 
8
 
! Отговори
до №11 преди 4 години
До "Отговорът е на 8 юни 2014 когато правителството тогава спря Южен поток"на 300 км от границата ни, до Прищина се намира 2-рата по големина база на САЩ в Европа - 270 бомбардировача !!!преди да "спрем" Южен Поток в България дойдоха 4 Американски сенатора един от който бепе гига гадината Джон Маккеин ако не бяхме спрели Южен Поток щеха да ни бомбардират !!!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А реки, потоци и езера като имаме наши, да не би да имаме качествена и евтина вода?! Не. Дали ще внасяме или не дадени суровини, цените ни са най-високи спрямо европейските, а сме с най-ниски доходи. Политика на грабеж от народа по всички възможни начини, това е истината.....
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, като влиза газа 5 % по-евтино, да не мислите, че на вас ще ви е по-евтино. Просто политиците за компенсация ще са с 15 % по-алчни и ще ви вдигат и цени, и такси, и данъци. Спомняте ли си как допреди изборите се кълняха, че няма да вдигат данъци, а какво се случва сега... Здравомислещия човек на политик не вярва, особено пък на български политик.
14
2
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Да, и имаше вариант да има директна тръба-до България-нито през Украйна, нито през турция. ПРОТЕСТАРИАТЪТ НЕДОВОЛСТВАШЕ ОТ ДИРЕКТНАТА ТРЪБА, Е СЕГА ЩЕ КУПУВАМЕ РУСКА ГАЗ ПРЕЗ ТУРЦИЯ. нЕ Е ЛИ АБСУРД?!
13
3
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Можеше да се случи, ако беше изграден Южен поток с директна тръба до Варна. Тогава държавата щеше да печели и от транзита до поне десетина други държави. Всичко това е подарено на Турция. *** и протестариат сигурно са много дсоволни. Те не искаха директна тръба до България а такава вече има до Турция.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Украйна е източвала огромни суми от Булгаргаз.
11
4
 
14
 
! Отговори
преди 4 години
А защо тръбата не е до Варна? Защо внасяме руска газ през турция, като можеше тръбата да е директна. Отговорът е на 8 юни 2014 когато правителството тогава спря Южен поток.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А реално всичко, което е свързано с газ, ще се оскъпи, защото у нас освен спекула и инфлация друго не сме видели.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мед, мед им капе от устата. Още 2-3 подобни новини и ще забравим за боковата пустиня.Като отшуми кризата, ще се окаже, че всъщност става въпрос за 10% увеличение
8
5
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ако бяхме братски народи то защо тогава не ни продават газ на половин цена?5% ли ?? тази май се базика плащаме двойно по скъп газ от много други страни а тази забеляза че булгаргаз е направил херколесово усилие да постигне невероятните почти 5% намалениепълни глупости
7
5
 
13
 
! Отговори
Отговор до №4 преди 4 години
До АнонименАко Американския окупатор не ни беше принудил да спрем Южен Поток,газта за България щеше да е 280$ за 1000 къбика и щехме да правим около 200 милиона долара на година от транзитни таксиЮжен Потощ щеше да създаде 15 000 работни места и щеше да донесе 9 милиарда долара инвестиций обаче Американските гадове ни извиха ръцете !!!