Борисов увери Путин: Реализацията на „Балкански поток“ напредва!

Премиерът обсъди енергийното сътрудничество с Вучич
8 яну 2020 15:54, Елка Василева
191

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп  Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Още по темата

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.
 
Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в двустранната среща на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата също разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

Премиерът Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна.

Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница.

Борисов отбеляза, че реализацията на проекта "Балкански поток" ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта "Балкански поток".

"Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. "Единият лот до лятото ще е готов, по другия също текат процедурите", заяви Борисов, цитиран от МС.

През ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Саниране и газифициране на битовите потребители.Това е решението и за по евтино отопление и чист въздух. Говорим непрекъснато за газ,цени на газта,хъбове и т.н ,а имаме газифициране на битови потребители едва около 3%. Доста сме изостанали....Това е истинското решение на доста проблеми.
157
2
 
10
 
! Отговори
Георги преди 4 години
За разлика от тук, в Турция не са се вързали на думите му.А ето какво бил казал. "Премьер-министр Бойко Борисов поспешил заверить: работы идут полным ходом, по пять километров в день, и к концу 2020-го газопровод будет готов.", - стройтелството върви с 5 км на ден. А чуждите експерти са разделени на два лагера. Едните казват, че той лъже, а другите казват че е зле с математиката, защото при такава норма на изпълнение газопровода ще е готов за 95 дни?!?!
156
0
 
5
 
! Отговори
Борисофф преди 4 години
Казах на Путин че самолетите ф-16 още не са пристигнали и да не се притеснява ама като пристигнат да се притеснява
155
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
борисов се излага щял да му показва снимки на строежа ами гн путин от бюротоси вижда до къде е стигнал строежа
154
2
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Борисов увери Путин: Реализацията на Балкански поток напредва!"А Путин взе,че му повярва.В Русия има някакаъв вариант на приказката за лъжливото овчарче.
153
3
 
4
 
! Отговори
Хух преди 4 години
Борисов увери Путин: Реализацията на Балкански поток напредва! ! Маккейн нали пукна ?
152
2
 
20
 
! Отговори
Щяхме ... преди 4 години
Щяхме да станем Швейцария на Балканите с този проект !33 милярда кубични метра газ годишно . по 1 евро на кубик да взимахме това са 33 милярда евро ( не пенсии 1000 евро ... ами и всички българи от чужбина щяхада се върнат в България ... )
151
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко обяснява нещо на Путин???Ха-ха ха!!!
150
26
 
5
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 4 години
Тука големи разбирачи - анализатори обсъждат анонимно връзките на обувките на нашият Премиер. Това само подсилва ефекта от правилните му действия.
149
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Този човек не знае какво е срам. Изобщо не му пука какво мислим ние за наго,или Путин,Ердоган,и западните му съюзници защото предпологам,че сме на едно мнение.
148
3
 
20
 
! Отговори
men преди 4 години
а бе тиквата може и да го е искал тръбопровода, шото щеше да падне още по голяма кльопачка за него. американците са му скръцнали със зъби. швейварските компании дето строят северен поток 2 също клекнаха. а нашия не е нужно и да го заплащват - миналото му го знае всеки и кой знае с какви доказателства го държат.
147
2
 
35
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
Гледах *** по телевизията и умрях от срам. Подтичваше зад Путин и ако се опитваше да му каже - но Путин явно не разбира шопския му диалект и даже не се усмихна, а го гледаше като досадна муха. Поредната излагация на международния шут!
146
3
 
38
 
! Отговори
123 преди 4 години
Дали ББ изпитва срам на това събитие? Дали разбира какво извърши срещу своята държава, подарявайки на Турция този газопровод? Това тържество можеше да бъде на наша територия, ние можехме да бъдем европейски енергиен фактор. Можехме, ако имахме държавници начело на изпълнителната власт.
145
2
 
17
 
! Отговори
До чибурашката преди 4 години
Гледам пак си се правил на умен:) Сталин, че е сатрап сатрап е ама той спаси България от загуба на земи като страна загубила всв, виж претенциите на Гърция и Сърбия, те казват и че е антисемит, но той спечели войната и спаси евреите, либерастите от запада му плаща ха да води войната вместо тях, за такава война се иска мъж не либераст, чибурашке:))
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ко каза ко
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ко каза ако
142
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави се на шут нашия. Шут на Путин и Ердоган които се канят да смъмрят САЩ. Излагация в пълна степен.
141
2
 
2
 
! Отговори
хохолите капут! преди 4 години
До Чебурашкаот къде знаеш?
140
1
 
8
 
! Отговори
До чибурашката преди 4 години
Я чибурашката и като каже путлераст ха, ха, ами по добре от либераст:) като се има предвид примерно Макрон с 2те брачни халки на ръцете, женен за баба си за парлама, ха, ха другата халка е за мъж му:))знаме на либерастите:) по добре като тези на снимката до Путин и те ли са путлерасти, чебурашке:))
139
20
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До до анонименЗащо лъжеш бе путлераст? Ройтерс никога те е предавал за 80 американски жертви. Фалшива новина е от иранска телевизия, но на руските роби толкова ви хареса, че я приете за чиста истина. Ако имаше 80 убити американци досега камък върху камък нямаше да остане от Иран.