Радев предлага: България да е домакин на инициативата "Три морета"

Президентът се срещна с посланик Херо Мустафа и американска делегация
8 яну 2020 19:01, Анисия Иванова
24
Радев предлага: България да е домакин на инициативата "Три морета"
Снимка: Президенството

По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета“, която обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и подкрепяна активно от Съединените американски щати.

Българският държавен глава отправи покана за участие във форума към президента на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Лондон. Българското домакинство беше обсъдено днес на среща на Румен Радев с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещение у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от Прессекретариата на Президентството.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти. На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято идея и след консултации с останалите страни участници България ще бъде домакин на форума на високо равнище през следващата година.

Румен Радев и участниците в срещата бяха единодушни, че "Три морета" насърчава условията за икономическо и социално развитие в държавите от Източна Европа, засилва търговските контакти, подобрява енергийната, транспортна и дигитална инфраструктура. Българският президент подчерта и значението на образователната и научна свързаност за развитието на региона.

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности, заяви още президентът Румен Радев по време на срещата. В разговора беше обсъден целият спектър от въпроси от взаимен интерес, влизащи в обхвата на Стратегическия диалог между България и САЩ – сигурност, икономика, енергетика и образование.

Българският държавен глава подчерта, че за засилване на Стратегическия диалог между двете държави е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. Президентът призова за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности.

"Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ“, заяви президентът. Румен Радев подчерта, че за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване.

"Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии“, заяви Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
ЦК наБСП преди 4 години
Евалла Хвърчилков ,много важна среща с много важни решения.Да беше се оплакал на посланик Мустафа и от бате си Бойко.
19
5
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Какъв домакин ще е , като даже за роклите на Деса разчита на парите които ще му отпуснат от министерски съвет
18
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
И на нашите ,,другари " също са там-до един. Тук оставаттакива като този горкият *** и неудачник 15 ,да плюе и да злобее завистливо
17
3
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Да и за това всички тичат натам! Да си видял някой да се е запътил към Москва или Комсомолск на Амуре? А клавиатурата с която си се ,,изплюл" е също краварска и операционната система и интернет и Ейпъл и АйБи ЕМ и още и още.И 100% от децата на руските държавници на високи постове са ЗАПАДНИ ВЪЗПИТАНИЦИ уча тамт,имат къщи и имоти и след това живеят там. Уж патриоти като теб,а пращат децата си при ,,краварите".Интересна ,,омраза",а ???
16
2
 
8
 
! Отговори
Националист преди 4 години
А бе , тоя *** май си е помислил , че е Иван Асен ? Егати празноглавеца , кой го интересува какво мисли един *** ? Дали иаобщо мисли ?
15
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Посланичката останала възхитена чак след като зеления чорап направил "коремното" . През останалата част от разговора тя следяла колко шербет ще изпият другите чиновници в президентството.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Бъркаш се..........краварите ГИ МРАЗЯТ ВСИЧКИ!!!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин отан-ски генерал.................не обърквайте посоките на света!!!! Цар Борис направи същото и резултатите бяха национална катастрофа! Добре че, благодарение на руснаците, останахме в границите си! Но сега няма да бъде същото!
12
0
 
4
 
! Отговори
темата преди 4 години
Фолу Базите горе Нета?!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка!!! Света е пред война той ми говори за някви дигиталности на 3 морета.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпияндурите много мразят САЩ
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите са дошли за пари.В Авганистан за 100 човека даваме 1 млдМоже да договарят и пушечно месо евентуално ,ако нещо скръцме по сериозно с арабите.Никакви морета итем подобни.Искат да ни натресат цялаармия у нас ,която да храним безплатно.Истинско щастие е ,че тиквин избягаза сега .Ще накарат Мустафа достаяко да хапе.Задава се краварско тежкоиго.
8
5
 
23
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Мисля, че Президентската институция трябва да се закрие-само безсмислени инициативи генерира.То не бе Франкофония, Голям шлем-малък шлем, България център на Евразия, сега пък България на Три морета...утре междугалактически съюз с провинциите от Долна Саксония и т.н и т.нВъобще мандат да мине друг да дойде.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГИЯ ГОВОРИТЕЛ НА РЕШЕТНИКОВ Е НА СРЕЩА С ЕРДОГАН
6
2
 
6
 
! Отговори
Божидар Спасов преди 4 години
"Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии, заяви Румен Радев. *** Но във онзи, Варшавския договор, тове беше решено. Животът ни върна и ще ни връща назад, назад и назад
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ да помогне на България за изчистване на руското влияние.
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев и Борисов - двете лица на руската хибридна агресия в България
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ В НАТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ РУСКИТЕ ШПИОНИ И БКП ДРУГАРИТЕ.
2
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е руски агент.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНИЦИАТИВАТА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОТ ЗАПАДА ПОДКРЕПЯНА ОТ РУСИЯ И КИТАЙ.