ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии в следващия парламент

Сред тях е неучредената политически сила на шоумена Слави Трифонов
456
ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии  в следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Това отчита февруарското представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния “бонус” на победителя от вота, но този ефект вече е консумира.

Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Това са ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), която все още не е регистрирана, ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%).

ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Красимир Каракачанов в следващия парламент.

Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%), сочат още данните от проучването.

В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа.

Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад на положителните оценки има за работата на омбудсмана. Дължи се на това, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишното. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана, нараства с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки намаляват от 65 на 40%.

При армията, полицията, Българската народна банка и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
417- БЪЛГАРИТЕ СА НАИСТИНА ЛИЦЕМЕРИ- ОБИЧАТ РУСИЯ, ВЯРВАТ В ПУТИН, А СМЕНЯТ МИЛИАРДИ В ЕВРО ВМЕСТО В РУБЛИ- НАЙ СТАБИЛНАТА ИКОНОМИКА И ВАЛУТА СПОРЕД БЛУМБЪРГ ПРЕДИ СЕДМИЦА Е ТАЯ НА РУСИЯ И ПУТИН, ЗАЩО НЕ СМЕНЯТЕ В РУБЛИ А В ЕВРО- ЛИЦЕМЕРИ СА БЪЛГАРИТЕ.
400
2
 
3
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Като българите са лицемери - едно говорят и се оплакват, а пак си ги избират същите, от които се оплакват !Лицемери не само на на работат, НО и в живота като цяло !!!
399
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква изненада !!! Направо се учудих, защото досега не са били първа сила сума ти години...
398
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРАБ е първа сила ама друг път , така ви се иска българоубийци
397
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
412- МНОГО СИ ПРАВ, ЧЕ СЕГАШНИТЕ НЕ ГИ ЕНЯ ЗА БГ НАРОД, НО УТРЕШНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ГОРЕЩО ЗАИНТЕРЕСУВАНИ- ВИЖ КАКВО КАЗА ПО СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ/НА БКП/БСП- ЕДРИ МИЛИОНЕРИ/МИХАИЛ ХАЗИН- БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ 2923Г- ТАКА, ЧЕ НЕ СМЕНЯЙТЕ В ЕВРО, СМЕНЯЙТЕ В РУБЛИ. В ЕВРАЗИЯ Е НАШЕТО УТРЕ, РУСИЯ ВЕЧЕ НИ Е СПРЕТНАЛА СЦЕНАРИЙ КАК ДА БЪДЕМ БОГАТИ И УСПЕЛИ В- САМО В БОГАТА ЕВРАЗИЯ.
396
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко трябва да е ограничен народа за да смята, че сегашните ги еня за тях.
395
3
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Интересна информация за политическите партии и техните лидери. Между другото, от кога Бойко Борисов е шофьор на Влади Горанов? Нали беше министър председател.
394
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Б.Борисов пуска чужди башибозуци- араби и китайци да ЗАВЗЕМАТ България, да ОТКРАДНАТ бизнеса и работата на българските фирми и работници.. Б.Б давал и БГ паспорти на чужденците да гласуват за него. Ако не го у.т.р.е.п.я.т, пак ще сме под Ислямско- турско робство.. Все едно ако бяхме пуснали Ислямистите- Османци да гласуват на българските избори след Освобождението на БЪлгария- 1878 г.
393
13
 
6
 
! Отговори
филибелията преди 4 години
До истинатаПловдив - столица на Румелията да си остане във сила! Стига са ни яли софиянци!
392
19
 
3
 
! Отговори
истината преди 4 години
До мижи да те лъжеСамо майка Турция ще ни спаси като си върнем Румелията и спазим Берлинския договор
391
10
 
20
 
! Отговори
българин преди 4 години
ГЕРБ е пак първа сила--вече 11 г. а България все по-зле икономически, социално, демографски---победа казвате, но за кого---явно не и за българският народ, а за кликата от СИК, ДПС, агентите на бившите ДС и КГБ.
390
6
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ.= БКП-ДС преди 4 години
До Хм!Не партия а сбирщина от комунисти!!
389
4
 
18
 
! Отговори
мижи да те лъже преди 4 години
До Я1934г ненапразно са отменени всякакви партии!! Те са параван за мошеннизи и лъжци!И нищо друго!
388
5
 
10
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Наредили на софрата и нероден Петко на Трифонов!
387
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАВИ СТЕ, ЧЕ ТОВА СА ПЛАТЕНИ ЛЪЖИ- ДА СТЕ ВИДЕЛИ РЕГИСТРАЦИЯ В СЪДА НА ПАРТИЯТА НА СЛАВИ, ПАРТИЙНА ПРОГРАМА, ПОЛИТИЧЕСКИ НАМЕРЕНИЯ, КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПАРТИЕН ЛИДЕР, КОЙ ФИНАНСИРА ПАРТИЯТА И КАКЪВ Е ПРОИЗХОД НА ПАРИ- КАК БГ ИЗБИРАТЕЛ ТАКА ЗАОБИЧА ТАЯ ПАРТИЯ ФАНТОМ- ТОВА СА ФЕЙК НОВИНИ.
386
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИНТочно военните ще ни помогнат да разкараме ГЕРБ,не ги подценявай!Не виждаш ли,че Бойко трепери от военните,те ще му разкажат играта!
385
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички партии,без значение на цвета и принадлежността трябва да се обединят срещу герберите на следващите избори - БСП,АБВ,ДПС,Възраждане,ДСБ и който още е против тяхното управление,дори и Атака,защото те са лицемери,те смазаха гласовете на Атака,а се преструват че са коалиция с тях.
384
7
 
19
 
! Отговори
Съвет към ГЕРБ преди 4 години
Нито парите, които сте откраднали, нито вашите годподари, на които се отчитате ще ви спасят един ден. Продължавайте да натискате. То се нагнетява повече.
383
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът е отвратен от ГЕРБ - от тяхното безхаберие, наглост, корупция и безочие. То си личи навсякъде. Откъде ги изкараха тия данни ?
382
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамувам се от Бойко Борисов.Той твърди,че е прочел само една книга през живота си.Аз и на това не му вярвам.Прочел е само заглавието,а и него е забравил.