По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата

Мярката е за три месеца и важи за всички
Обновена: 27 юли 2020 11:46 | 27 юли 2020 11:31, Камелия Цветанова
898
По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В продължение на три месеца държавата отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Целта е да им се помогне в кризата заради коронавируса.

Увеличат се и помощите за безработица от 8 на 12 лева.

Отделно ще се увеличат делегираните бюджети на училищата, за домове за възрастни хора.

Отпускат се и допълнителни средства за културата.

Отделно ще бъде намалено ДДС на 9% за туроператорите, съобщи още премиерът Бойко Борисов.

Ставката ще падне и за виното и бирата на 9%, също по настояване на туризма.

Новите социално икономически мерки, които са за близо 2 милиарда лева, ще се осигурят от бюджета, към момента не се налага да се тегли заем, а ползваме мазнинките, които имаше в резерва, коментира Борисов.

За съжаление пандемията нараства, държавите затягат все повече мерките, призна той.

Извънредната епидемиологична обстановка и у нас се удължава с един месец.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни,че по молба на туристическия бранш в България ще могат да влизат хора от  Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония с отрицателен PCR тест.

ЕС отчете 8,6% миналата седмица спад на БВП на Европа като цяло, има държави и сектори, които са с минус 20%. Въпросът е да минимизираме тези щети, които следват във всички сектори, призна премиерът и допълни, че България към момента е втора по най-нисък дефицит.

Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе света и Европа, когато дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - политиката си е политика, но какво прави с другите неща. Има и зелена сделка и доста документи по върховенството на закона, които трябва да се приемат и те са свързани с новата финансова рамка на ЕС, обясни Борисов.

По отношение на протестите, които продължават вече 19-ти ден, той отсече, че те показват, че има демокрация.

А по отношение на върховенството на закона, има ВВС и ние не се изказваме по съдебната системата. Хората чакат да се се върши работа, да се помогне на летния туризъм, после на зимния,  каза министър-председателят.

Според него финансистите и икономистите вещаят най-тежката рецесия.

Тя е факт и вече се усеща, единственият шанс е с компромиси, но и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е на този, който е извън правителството в следващите месеци, защото може да критикува всичко и за всичко ще е по-лошо. Както животът е показал, след три месеца започваме да мислим по друг начин, трябва ли да си го причиним, коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


898
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
772
3
 
0
 
! Отговори
ВАСИЛ ТОДОРОВ преди 3 години
С КАКВО ЩЕ ПОДПОМОГНАТ 50ЛВ. ПЕНСИОНЕР С ПЕНСИЯ НА ТАВАНА?ОТРАНО ПОЧНА КУПУВАНЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИ. ТОВА Е ПОД НАТИСК НА ОП.НАЛИ ТЕ ОБЕЩАВАХА ГОЛЕМИТЕ ПЕНСИИ ЗА ДА ВИДЯТ И ТЕ ПАРЛАМЕНТА.
771
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А личния лекар ми каза, че това не е единственото лекарство, което поскъпва драстично а е МАСОВ ГЕРБЕСТ ГНУСЕН ТРИК...ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА СУТРИНТА И ОТ БИЗНЕСА КАЗАХА ЧЕ САМО 2 ПРОЦЕНТА ОТ АНКИТРИЗИСНИТЕ ПАРИ СА СТИГНАЛИ ПО ЕДНА ОТ МЕРКИТЕ ДО ФИРМИТЕ. АБЕ КАК НЕ ВИ Е СРАМ БРЕЕЕЕЕ
770
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ОТКЪДЕ НАМЕРИХТЕ ТЕЗИ ПАРИ, ДА НЕ БИ ДА ГИ ВЗЕХТЕ ОТ ВАШАТА ГЕРБЕСТА ОЛИГАРХИЯ - не, пак ги взехте от хората. Защо не се похвалите например, че лекорството Мадопар за паркинсон, което преди се плащаше изцяло от здравната каса и струваше за 25 дни 32 лева, чега струва 56 лева от които пенсионерите трябва да плащат не за три месеца а за постоянно по 28 лева. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ, ДРАГИ МИ ЛЪЖЛИВИ УПРАВНИЦИ!!!! уволнение на здравната каса за произвола!!!!!
769
2
 
2
 
! Отговори
Лош матр'ял преди 3 години
Айти специалист - паса овце...ще им дам 50-те лева на тях!
768
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подигравка с хората
767
8
 
4
 
! Отговори
Елвис преди 3 години
Бах колко много пари, чудя са кво да ги правя, ще стигнат за цигари за 1 седмица.
766
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да ни залъже с този милиард, който ще раздава!
765
2
 
8
 
! Отговори
No Name преди 3 години
по 1 кюлче е по- добре
764
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещи с ТЕЛК ще получат ли 50 лв и ако защо? се дават пари на хора с,, диагнози,, които видимо са в добро общо състояние, рабитоспособни, енергични да работят и втора работа, например - бракониери, земеделски производители, сервитьори и строители и др, които получава пари без граждански договори и не са декларирани.
763
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Комонягиииииииии, ревете ли, ревете ли??? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ами поревете си - облекчава. БСП върви към закриване и самоизяждане от глад :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Още 1 мандат на ГЕРБ и БСП ще изчезне!!!
762
5
 
10
 
! Отговори
хмм... преди 3 години
Нали беше популизъм раздаването на пари по тоя начин бре мутро!?
761
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искали оставката на Боко. То ако бяха позитанковците щяха да дадат по 5 хиляди на калпак.
760
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То са много пари това. Освен да си ги спестят пенсионерите в златен фонд за дълбоки старини. И гербави и бесепари,и псевдо патриоти-сите са от едно котило. Такова унижение и такова кожодерство и през турско време не е било, убеден съм!
759
5
 
14
 
! Отговори
подкуп преди 3 години
Нека да подкупим раята с малко огризки за да смучем както и преди.....
758
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега пък измислили да си сменяме задължително БУЛСТАТА на фирмите..с 1 цифра по-малко щял да бъде...защо..да пълним джоба на адвокатите?
757
6
 
14
 
! Отговори
нежелано управление преди 3 години
А за Вас колко ще си раздадете?
756
5
 
18
 
! Отговори
българан преди 3 години
До Докога г-н Борисов?Толкова ли ви се откъснаха от сърцето?? Мислех, че повече струваме!
755
5
 
17
 
! Отговори
УТЕШИТЕРНО преди 3 години
ПОДАЯНИЕ!
754
5
 
13
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
753
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо мълчите за затварянето на АЕЦ Козлодуй?Защо никой не протестира за това?