Парламентът даде зелена светлина на помощта от Брюксел заради кризата

Целта е смекчаване на рисковете от безработица
36
Парламентът даде зелена светлина на помощта от Брюксел заради кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът ратифицира на две четения в едно заседание Доброволното споразумение за гаранция към Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE)  вследствие на избухването на COVID-19.

В документа се регламентира необходимостта от издаването на държавни гаранции във връзка с ангажиментите, които възникват за нашата страна.

Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава-членка ще бъде пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход (БНД) в този на ЕС, съответно максималният размер на ангажиментa от България е приблизително 107,5 млн. евро, които отговарят на 0,4% от БНД на ЕС.

Предвижда се държавите-членки да предоставят гаранциите по силата на гаранционно споразумение, сключено между Комисията и всяка отделна държава-членка.
В одобреното Споразумение се регламентира необходимостта от издаването на държавни гаранции във връзка с ангажиментите, които възникват за нашата страна, в резултат на създадения на ниво Европейски съюз инструмент SURE.

ЕК ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предостави впоследствие на държавите членки, като за целта е необходим ангажимент от държавите членки за предоставяне на гаранции за риска, поет от ЕС, който е в общ размер 25 млрд. евро.

Инструментът SURE е създаден в отговор на проблемите, възникнали на трудовия пазар след разпространението на коронавируса. Чрез него ще се облекчи въздействието на пандемията върху заетостта на населението и най-засегнатите икономически отрасли, смекчавайки преките ефекти от тези извънредни обстоятелства върху публичните разходи на държавите членки.

Инструментът ще допълва националните мерки, като предоставя финансова подкрепа на държави членки за покриване на внезапните увеличения в публичните разходи за запазване на заетостта.

Той ще финансира и някои здравни мерки на работното място, целящи намаляване на рисковете за здравето и осигуряване на безопасни условия на труд.

Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем.

Инструментът е с ограничен срок на действие - до края на 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Заем, не субсидии преди 3 години
ЕК ще отпуска заеми. Четете:"Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем".А това само ще удължи агонията на Бойковото правителство. Ако си беше подал оставката преди месец можеше и пак да спечели следващите избори. Сега вече е късно. Ще раздава пари на поразия и ще взема заеми (не от чекмеджето, а държавни), за да се спаси, но няма да го бъде.
31
0
 
0
 
! Отговори
Георги Гергов? преди 3 години
До Анонимен 33: Недей така за Гергов - той е от мафията на ГЕРБ, макар че се пише социалист.Гергов получи от Бойко 43 милиона за една дупка в центъра на Варна, която не струва и една десета от това. И то за какво? За да мъти водата в БСП.А дупката така си и стои - никой няма намерение поне градинка да направи на нейно място. Каскета ще разследва ли аферата с 43-те милиона, с които е ощетена държавата? Не ми се вярва. Е, къде е мафията?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДалайЛама- Я ДА ВИДИМ НА КОГО СПРЯХА ЕВРОСУБСИДИИ НАД 500 000 000 ЕВРО ПО ПРОГРАМИ ФАР, САПАРД, ИСПА НА 17 ЮЛИ 2008Г УПРАВЛЯВАТ БСП И СТАНИШЕВ ЗА КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ, Я ДА ВИДИМ КОЙ ПОСТРОИ КЪЩИЧКИ ЗА ГОСТИ БЕЗ ГОСТИ С ЕВРОПАРИ- А ЕЛЕНКА ЙОНЧЕВА- А СЕГА РАЗКАЗВА В ЗАХЛАС В БРЮКСЕЛ КОЛКО МНОГО КРАДАТ ГЕРБ И КАК Е ВЪЗМУТЕНА ОТ ВЕБЕР И ЕНП КОИТО ПОЗДРАВЯВАТ Б БОРИСОВ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ СПРАВЯ ДОБРЕ- КРАДЯЛИ ВСИЧКИ, А ТЯ ВЪРНА ЛИ 500 000ЛВ ОТ КТБ- НЕ ЗНАЕЛА ЧЕ ЩЕ ФАЛИРА...
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24- ИМАШ ПРЕДВИД ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И ГЕОРГИ ГЕРГОВ И НЕГОВИЯТ РОЛС- КОЙ КРАДЕ ЛИ- АМИ ОТ СВИНАР- ЕДЪР ЧЕРВЕН МИЛИОНЕР- КАСКЕТА ТРЯБВА ДА ПОЧУКА И НА НЕГОВАТА ВРАТА И ДА СЕ ИЗЯСНЯТ ПРОИЗХОД НА МИЛИОНИ- ДАЛИ НЕ ТРЪГНА ОТ ТРАГЕДИЯТА НА ЧЕРВЕНИЯТ ГЛАДОМОР НАЛОЖЕН НА БЪЛГАРИЯ 1995/1997Г КОГА УПРАВЛЯВАХА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ И ФАЛИРАХА 16 БАНКИ.....
28
4
 
4
 
! Отговори
50 -ТИ НАБОР преди 3 години
ЦЯЛАТА ДАНДАНИЯ Е ЗА ТЕЗИ ЕВРА ! НЕУДАЧНИКА РЕЗИДЕНТ НАЛИ ЗАТОВА СЕ ПЪНЕ ДА СВАЛЯ Б.Б. И ГЕШЕВ ЧЕ ТО МАЛКО МУ ОСТАНА ! А ЗАЩО ДЪЩЕРЯТА НА РАДЕФ ПОКАЗВА СРЕДЕН ПРЪСТ -ЧАКА И ТЯ ЕВРА ЛИ ААА???
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тези пари ли блокирахте всичко с голямата помощ на една несъществуваща пандемия? Вижте историята и ще разберете какво е пандемия! Каква пандемия е това ????
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УТРЕ - ЧЕТВЪРТЪК НА ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ВИДИМ ДЕСЕТКИ ЕРЕКТИРАЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ- ИЗПУСКАТ ЛИ СЕ ТОЛКОВА МИЛИОНИ- А БСП ОБИЧАТ ЧУЖДИ ПАРИ- 17 ЮЛИ 2008Г ЕВРОКОМИСИЯТА СПИРА ЗА БЪЛГАРИЯ НАД 500 000 000 ЕВРО ПО ПРОГРАМИ ФАР, ИСПА И САПАРД ЗА БРУТАЛНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ, ОТНЕМАТ АКРЕДИТАЦИИТЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ АГЕНЦИИ- УПРАВЛЯВАТ ЧЕРВИТЕ К Р А Д Ц И- СПРАВКА САЙТА НА ЕК.
25
0
 
0
 
! Отговори
а стига бе преди 3 години
до христо : ице , кажи , ти мъж ли си , или си то ? нямам други въпроси .
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече протестите ще се засилят и ще станат стръвнишки. Изпускат ли се толкова пари?
23
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До а стига безащото и те, също като герб и дпс, са партия, споделяща брюкселските ценности "повече еврос"Други въпроси?.
22
1
 
3
 
! Отговори
а стига бе преди 3 години
е бсп що не беше против ?!
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се накраде, мазна дeбeла cвиня! Унищожи всякакви малки бизнеси, разчисти пътя само негови хора да лапат пари, а сега и това! Аз ще им плащам данъците, а те лапат помощи и ще се возят в ролс ройси! Дано ви се върне всичко!
20
6
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Заради тия пари МУТРАТА се е запънал като магаре на мост...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано тази програма стигне до българските граждани и те я почувстват в което силно се съмнявам
18
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-20 ,а твоята тиква,като ги вземе,мляко ще пикае,може да отидеш и ти да се наредиш на опашката,за да бозаеш,и ти от млякото му.
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова сега газ п-кае, че не ги взе тя тия 30 милиарда.В сравнение с тях Техноимпекс е капка в морето.
16
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Разбрах, че внасяме 107 милиона. Не разбрах, какво може да получим срещу тях.Защо се крие?!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ държава, сраснала се с мафиотския бизнес, трябва да се чисти до кокъл, иначе нищо няма да се промени.
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС дава зелена светлина на местната колониална администрация, да открадне едни 100 млн, изписани като маски за уста и дезинфектанти, на които не може да се хване дирята 60-70 млн ще заминат директно в чекмеджето на Бокаса. А вие после се пробвайте да го свалите с кзбори...
13
4
 
5
 
! Отговори
за партията от народ преди 3 години
В касата на коя ли партия ще отидат европейските помощи?