Манолова: Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е редът на гражданите

Това беше последната консултация за съставяне на кабинет при президента Радев
23 юли 2021 16:37, Нели Христова
107
Манолова: Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е редът на гражданите
Снимка: БГНЕС

Ръководството на парламентарната група на "Изправи се БГ!Ние идваме!", начело с председателя Мая Манолова, потвърди пред президента Румен Радев, че ще подкрепи кабинет на промяната, но не и ако зад него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.

Това бе и последната консултация за съставяне на редовно правителство при държавния глава за деня.

"Формиране на кабинет не като коалиция, а около съгласие с приоритети - тази формула няма аналог парламентарната ни практика. Най-важно е намиране формулата за съставяне на правителство. Това е първата най-важната задача пред парламента. Всички граждани очакват тя да бъде решена в техен интерес. Новата формула за съставяне на управление, която се предлага, няма аналог в парламентарната ни практика. Формиране на кабинет не като коалиция, с разпределение на министерски кресла, а около съгласие с цели, приоритети и ценности. Важно е да се намери верният диалог, конструктивният дух на разговорите, които предстоят", обърна се към Мая Манолова държавният глава.

По думите му, важното и положителното е, че предлаганата формула позволява на всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната, икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, с бедността и неравенствата.

"Вашата Парламентарна група, макар и най-малобройна, е важен и ценен партньор в този диалог. В Народното събрание е мястото да се търси консенсус и да се намери решението на това трудно уравнение", добави Румен Радев.

Извели сме на преден план важните теми за гражданите, свързани с техните доходи, обясни Мая Манолова. И напомни, че от коалицията искат преизчисляване на пенсиите, компенсации за бизнеса, особено за малките и средните фирми, за подкрепа на децата и семействата, за майките на деца с увреждания, подкрепа на гражданите срещу монополите, както и ревизия на управлението на ГЕРБ.

Имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната за истинска и дълбока съдебна реформа, включително за преустановяване на порочния модел на еднолична власт на главния прокурор, каза още Манолова.

Около тези политики, които са важни за гражданите, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една партия. Това очакват хората, заяви Манолова.

Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, би била неприемлива за тях, категорична бе лидерката на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Манолова посочи, че от формацията биха подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста. "При първия сигнал, че се правят тънки партийни сметки и политически инженеринг, нямаме никакво съмнение да се върнем там, откъдето дойдохме - на площадите.

Не искаме постове, не сме кандидати за такива, като гражданска формация призоваме партиите да загърбят своите партийни интереси и сметки, за да бъде сформиран кабинет, каза още Манолова. Няма да допуснем извиване на ръце и шантажиране на участниците в следващия кабинет чрез конструкцията на "златния пръст". Ще настояваме всички решения в парламента да се вземат публично и прозрачно, а всяка партия да обяснява защо подкрепя или не закони, които са в интерес на гражданите, категорична бе Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново клишета! Хайде напънете се или помолете за помощ подчинените си. Колкото до Майчето, тя си знае едно: от хей на хей и така по стълбицата нагоре. Жалко за Ангел Найденов, но...той си е виновен.
82
1
 
8
 
! Отговори
Тина преди 2 години
Лайкучка !
81
1
 
10
 
! Отговори
байхей преди 2 години
Тези двамата може и да се вземат. Имат опит в разваляне на семейства.
80
2
 
7
 
! Отговори
мегз карбовски преди 2 години
мая общата дали е ходила на гости на фигуранта във вилата ?
79
2
 
5
 
! Отговори
Майче преди 2 години
Ами ние селяните шо ша праиме?И ние сме от Кюстендилско море!Хайде кога ще дойдете и при нас?Съвет-почвай моме да печаташ Паре,оти като гледам ша дигаш пенциите!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28 Няма ви, там са само отбрани граждани.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64 ДПС вече е във властта, задкулисно. Не само че аферата "Росенец" няма да бъде решена, но обръчите от фирми ще претърпят възход.
76
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Манолова: Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е да ни даде пари.
75
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 84 преди 2 години
Човеко , къде живееш сигурно в облаците!Фантазьор ! По добре си стой на високо и не се връщай!
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84 Затова ли, даде това име на партийката си:***?
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС ли отново, те по добре да беха поканили Нинчето :)
72
1
 
20
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Уж Пеевски беше виновен, пък пак до ДПС опряха.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде избирайте Министър-председател та да има с кого да спи мая.
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 Ти не разбра ли? Четвъртата коалиционна партия е ДПС, повтарям ДПС....
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 39 Какво като жената на рошко дамаджанов е нотариус? Да не е мало-умна да му остави имоти за милиони при развода, ако са купени с нейни пари???? Тоя като оня с апартаментите на тъщата.... Ама на оня тъща му имаше 6 апартамента, а тоя след развода има 19 имота, единия с 12 ***, другия е поччивна станция на 3 етажа в Несебър. И, всичко това е "спестил" от закуските, след като цял живот е работил държавна работа? Аз и съпруга ми за 43 години работа спестихме само за 1 ***....
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майчето голямо шило :)) Хубаво че са се разбрали трите "протестни" партии, ама коя е четвъртата, нали требва да имат мнозинство у парламенто :)
67
3
 
19
 
! Отговори
Кичка Божурова преди 2 години
Оказа се, че една стара чанта може да влезе в парламента само защото вдига шум. Присламчи се към протеста на хората, самообяви се, че била партия на протеста. Някой да е протестирал под ръководството на Мая и Татяна или да е протестирал, защото е искал тези двете да управляват?
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ИТН е функция на ДПС. На 04.04. доган наля на ИТН 100 000 гласа; на 11.07. го уредиха чрез машините. 10 дни преди изборите една от агенциите писа, че разликата между ИТН и Герб-СДС ще е в рамките на половин % в полза на ИТН. Как го знаеха предварително? Сега вече официално ИТН, ДБ, *** и ДПС ще се коалират за правителство, под юмрука на Радев. ДПС и ДБ заедно? ИТН в коалиция с ДПС? Явно доган е уредил обръчите от фирми, и е обещал постове: гл. прокурор, конст. съдия, президент...
65
3
 
13
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ти наистина ли вярваш, че другите ще бъдат честни? Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Арман Бабикян- ЧЕСТНИ!!!!
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама сестро я по-сериозно,ти ужким се взе на сериозно пак!НИЩОПРАВЕЩИЯТ и той доволен от всичко това,пълни смешни клоуни.....