Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна

Тя ще доведе до разломни линии в образованието
Обновена: 4 окт 2021 12:10 | 4 окт 2021 09:21, Петя Славова
521
Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна
Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата на президентските избори. Според образователния министър проф. Николай Денков неговата кандидатура е притеснителна.

Първата причина за това според него е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Втората е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Още по темата

Министър Денков коментира и ситуацията с разпространението на COVID-19 в училищата. Той обясни пред БНТ, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът. Това са: как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той.

 Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Леко се увеличава броят на карантинираните учители и деца

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

 Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители. Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът.

Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Радев откри Игрите на глада
408
0
 
1
 
! Отговори
Charger преди 2 години
***.
407
10
 
2
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До Анонимен 427 ....Много срам сте спестили на ГЕРП. Паметта е къса, но да напомним "отличниците": Лилито Павлова, Н.Ненчев, Теменужка Петкова, Ангелкова, Влади Горанов, Р.Бъчварова , Румяна Желева, Дани Кирилов, Ц.Цачева ....
406
6
 
34
 
! Отговори
Тоа па преди 2 години
По неговата логика,армията е ангажирана с кандидатурата на Радев? Какво по-нормално от това президент да стане човек от научните среди-професор (истински за разлика от Минеков)ръководител на най-престижния университет в Бг. И как стана кандидат на ГЕРБ ИЛИ ДПС? Значи Радев е от ИК и не е на БСП,а професора,който също е от ИК бил на ГЕРБ не бил не зависим,че даже бил и на ДПС,които,ще си имат свой кандидат,но и този бил техен. Червени *** нещастни,смешнисте с вашите интриги и лъжи.
405
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименк.428: Хората ги раздели на гербаджии и останалите машата на премиера Борисов, завършил като него Висшата милиционерска школа, курсантът от факултет "Държавна сигурност", сетне преименован в "Национална полиция" Иван Гешев, учил Право въе ВМШ. Него ББ и Цацаров си го харесаха за гл.прокурор при наличие на стотици юристи, завършили ЮФ на СУ. Той организира нахлуване на служители от отряда за защита на свидетели и спецпрокурори в Президентството. Резултатът бяха едногодишни протести
404
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сега е ДПС или герба )
403
2
 
11
 
! Отговори
МКС преди 2 години
Нямате срама руски ***!!! забравихте кои са българите!!!
402
13
 
37
 
! Отговори
Мъж на жена си ! преди 2 години
По-притеснителна е кандидатурата на некадърния и провален обитател на Президентството - по-известен като съпругът на Десислава Радева !
401
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юмрукът на Радев раздели българите! Платените медии гърмяха, че 99% от хората протестират. Одобряваше се хвърляне на павета и горяща слама срещу полицаите.
400
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Прав е, # 422. ГЕРБ е партия с ниско ниво на своите ръководни кадри.Примери: лидерът-пожарникар, Цвета К., Главчев, Д.Добрев,Захариева, бившият министър на МВР, тръгнал от участъков старшина М.Маринов, икономистите- министри на МЗ, МЕ, МЗХГ, МОН и т.н И изведнаж ББ извади от ръкава си за канд.президент ректора на СУ проф.Герджиков! Това с избора на професора от ИК го оставете за наивниците - питайте посредника Вълчев. Основните маси, които ще го избират, е електоратът на ГЕРБ+ДПС. Смях!
399
10
 
30
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
"....Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна..." ------ Прав е, особено за такива като него!
398
15
 
32
 
! Отговори
чоко преди 2 години
Кандидатурата на проф.Герджиков за президент е унищожителна за говедата от измислените протестъри на Радев.Дори и ДБ са против Радев с кандидатурата на Лозан Панов.Страх тресе лъжливите овчарчета.
397
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това издигане на ректора на най-стария и реномиран университет на БГ - СУ за кандидатпрезидент е навлизане на науката в политиката - на страната на една партия ГЕРБ и една коалиция: ГЕРБ+ДПС . Г-да журналисти от ДНЕС, на няколко пъти ви беше зададен въпроса, но отговор не последва: кандидат-вицепрезидентката Митева на проф.Герджиков действащ офицер от армията ли е или полковник от запаса? Можете ли да отговорите или не желаете да сторите това?
396
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Ха-ха Луна може да пее некви чалги. Може да прави концерти на жълтете павета.
395
12
 
35
 
! Отговори
Прав е преди 2 години
Кандидатурата на професор Герджиков е притеснителна за проваления търтей в Президентството - Румен Радев !
394
3
 
9
 
! Отговори
гост преди 2 години
Мене ми мяза на еврейн, като тези от правителството на СДС с изключение на министър председателя И.Костов, който не е еврейн и не е ром. От СДС разправяха, че само бащата на Костов е бил ром преди времето, ама е било за малко.
393
6
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
За президент се кандидатират общо казано "безполезници" . Като почнеш с Радев и стигнеш до Луна. Ама тя и службата е такава - безполезна. И далаверата е слаба.Големите айдуци се гласят за Народното събрание. Дано пак са само за 2-3 месеца. Че да може служебното на Радев да ни довърши
392
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е чувал за некорумпиран университетски ректор през последните 30 години?
391
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Професор за какво? 404 По-*** съждение едва ли може да има.Професор по филология с нищо не се различава от такъв по медицина или физика.А без преводачи и учители по чужди езици хептен ще закъсаме.Вари от само себе си научи суахили или унгарски.
390
4
 
14
 
! Отговори
Професор Денков, преди 2 години
Излагате се, много хора въпреки участието ви в служебното правителство на Радев ви харесваха досега!