75-те лева за ваксиниран пенсионер - интелигентен подход

Симидчиев: Мярката има икономическа логика – спестени пари от хоспитализации
23 дек 2021 22:22, Красимир Ангелов
147

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания, заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Мярката има икономическа логика, защото може да спести на България пари от хоспитализации, но въпросът според д-р Симидчиев е дали има социална логика – дали пенсионерите ще бъдат стимулирани достатъчно да се ваксинират.

"Ако тя работи и предизвика поне 20-30% увеличаване на ваксинираността, парите, които ще се спестят от хоспитализации, ще бъдат повече от тези, които ще се изхарчат за хоспитализации. Но причината никога не е била финансова – нужна е информационна кампания, за да могат хората да бъдат убедени, че това, което се прави с тях, е в полза и на тях, и на обществото", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

"Първо, трябва да се направи социологическо проучване, за да се видят нагласите – кои са объркани, кои са уплашени, кои са свободолюбиви. След това се дава на най-добрите креативни агенции в България да направят кампания, която да отговаря на тези въпроси по най-достъпния възможен начин. Чак тогава се пуска тази кампания по и по класическите, и по алтернативните медии, за да стигне до хората, до които трябва", обясни той.

Относно навлизащите лекарства срещу Ковид-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар, но те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница. Според клиничните проучвания ремдесивирът дава ефект, но новите таблетки дават по-добър ефект", обясни пулмологът.

По думите му, не всеки българин ще може да си позволи тези медикаменти – един пакет за 5 дни струва до 500 евро.

"Държавата обаче е предвидила сума за такива медикаменти и те на практика ще бъдат безплатни. Истинско голямото предизвикателство е те да достигнат до най-рисковите групи",  изтъкна д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
38
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Набеденият за" интелигентен подход" си е гнусна долнопробна гавра с възрастните хора! Оставени да измират от глад и мизерия през последните тридесет години и подложени на чудовищен геноцид,сега са принудени да изтърпят и нечовешко унижение! Управниците милионери решиха,че като ѝм подадат моркова, всички пенсионери ще се избият да ги набоцкат с отровите на Гейтс!!! Това е доказателство,колко малко познават народа ни!Пенсионерите не са амеби,нито чехълчета,господа неадекватници! Позор за автора!!
15
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми напомня подхода на Борисов и това е една многоооо *** идея защото е подигравка с пенсионерите получаващи ниските пенсии а работили по 40 години за държавата
14
2
 
46
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Всяка глупост на новото правителство се представя като интелект.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми си оправи кариес - ще има ли поне 20 лв добавка, като са се загрижили да поощряват здравето на пенсионерите...
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само на пенсионерите ще дават по 75 лева. И аз съм над 65 години, но нямам пенсия още защото дълги години съм бил безработен. Сега трябва да работя каквото и да е , зада си сопълня стажа. Какво прече на Киро канадеца да даде на всички по 75 лева стига да имат навършени 65 години , без значение дали са пенсионери или не.
11
4
 
23
 
! Отговори
Креативист преди 2 години
Идея за креативна реклама - българи в традиционнни носии ходят по улиците на различни европейски градове - без маски на лицата. Освен тях, улиците са празни. От прозорците на сградите се показват местните жители - германци, датчани, белгийци - с добре поставени маски - и размахват телефони със зелени сертификати. Чува се на различни езици "ваксинирай се и се прибирай локдаун" В далечината блесва светлина и се разтварят златните порти на ваксинационен пункт. Българите тичат към него.
10
50
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
премиера все повече ми допада. Умен подход. Да се намали натиска към болниците.
9
4
 
52
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
Как да ме убедиш мен в България да се набода за пръв път в момент когато в най-"ваксинираните" европейски държави имат рекорди по заболяемост и ги напъват за трета и четвърта инжекция? Как креативно ще ми го рекламираш? Как?
8
4
 
56
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
"Това е вече тотална комедия, страната с най-пропаднало здравеопазване в ЕС се е загрижила за хората и ги агитира да се ваксинират с нещо, което не предпазва"=/=/То нещото ако само не предпазваше нямаше да е никакъв проблем. Проблемът е, че то УБИВА. Не веднага на момента,а малко разсрочено във времето за да не се усещат балъците.
7
3
 
39
 
! Отговори
Тюх, язък преди 2 години
Възраст имам, пенсия нямам.Иначе щях да се наредя още в 4 сутринта да съм първа на опашката. Зер такъв келепир изтърва ли се. Кога друг път ще ми се падне да се продам за 37.5 евро.Или може би сребърника.
6
2
 
50
 
! Отговори
Продължава Подмяната преди 2 години
На дискриминацията по здравословен признак вече й казват интелигентен подход. Значи така ще работи Кирчо Лъжливото - чрез подмяна на понятията.
5
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе тва не е ли дискриминация по здравословно състояние? Де спи комисията по дискриминация?
4
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е вече тотална комедия, страната с най-пропаднало здравеопазване в ЕС се е загрижила за хората и ги агитира да се ваксинират с нещо, което не предпазва :)
3
5
 
37
 
! Отговори
Batman преди 2 години
И АЗ БИХ КАЗАЛ МНОГО ДОБЪР ПОДХОД, ЕТО ЗАЩО ГО КАЗВАМ НА ТЯХ ИМ ПРЕДЛАГАТ ПАРИ НА ВЪЗРАСТНИ ПОНЕЖЕ ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ СЛЕД ВАКСИНА НЯМА МНОГО ДА ОЖИВЕАТ ШЕ ИМА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ТОВА ЧЕ ЩЕ Е С ФАТАЛЕН КРАИ СЛЕД ВАКСИНА.. А ЗА ЖАЛОСТ МНОГО СТАРИ ЩЕ ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНЕТО ЕДНИ 75ЛВ.. МНОГО СТАРИ ХОРА ЦА ТЯХ Е ДОСТА ДА ПРЕЖИВЕЯТ С ТИЯ ДОБАВКИ 75ЛВ.. НО ТИЯ ДЕТО ГИ ПРЕДЛАГАТ В АДА ЩЕ ГОРЯТ. ИМА БОГ ДА ЗНАЕТЕ ТОВА..
2
29
 
11
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Много добър и тарикатски подход. Антиваксърите без пенЦии, без право да фъркат със самальоти и без шанс да пазаруват из шопинг центровете. На ви Нова Година с новата коалиция.
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нещо имам да кажа. ТРИ-БУ-НАЛ!