Вълна след вълна от COVID: Как ще спасим туризма?

Христо Проданов: Най-важният приоритет е обединение на бранша
11 яну 2022 16:45, Красимир Ангелов
34

Туризмът без съмнение е един от най-потърпевшите сектори от пандемията. Какви мерки ще се предприемат и как ще се разпределят отпуснатите средства?

"Основните проблеми са високите цени на тока и недостигът на работна ръка. Има разпределяне на 30 млн. лв. към представители на туристическия бизнес. Удължава се помощта с още 30 млн. плюс допълнително 6 млн. за туроператорите. Всички средства се разпределят равномерно като процент от оборота, който са регистрирали в годината преди коронакризата", заяви министърът на туризма Христо Проданов в "България сутрин".

Той добави, че са успели да договорят с Българската банка за развитие кредитна линия в рамките на 60 млн. лв., която е при добри условия, за да може затруднените в туристическия бранш да се възползват от кредитите.

Започнали са преговори с туроператорите по създаването на гаранционен фонд. Той ще има за цел да гарантира, че ако се случи нещо с български туристи или туроператори зад граница, те няма да стоят по летищата и ще се приберат нормално у нас.

"Най-важният приоритет е обединение на бранша, защото в момента имаме доста организации. Най-правилното е да взимаме заедно решенията. Много важни са електронните визи, за да имаме лесен достъп до България", подчерта министър Проданов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали ще бъде продължена мярката "35 евро на седалка", той отговори: "Да, предприели сме необходимите мерки. Законопроектът вече е в Народното събрание. Надявам се до края на януари тази мярка да бъде гласувана и държавата и туроператорите да изпълнят своите ангажименти".

Министърът на туризма посочи, че в момента действа мярката "60/40", но тя започва да става неприложима.

За него е безспорно, че ниският процент ваксинирани у нас влияе много негативно на визитката на страната ни. Каквато и реклама да направим, четейки тази статистика, хората се притесняват и ни приемат като несигурна дестинация, изтъкна Проданов.

Той подчерта, че има идея да се създадат работни групи между България и Северна Македония по различни политики, така че да се търси сближаване и взаимна изгода от общи туристически продукти.

"Зимният сезон върви доста добре като резервации и нощувки. Оправдават се очакванията. Опасявам се, че с въвеждането на мерки този темп може малко да спадне", отбеляза още министърът на туризма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Ковид няма,грип има.както всеки сезон, Стоп на този измислен Ковид,борба срещу Ковид измамата!
23
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
...ВЪЛНА , ...НЕ ВЪЛНА ---НАЙ-МНОГО ДА РАЗРОШИТЕ ВЪЛНАТА НА ХОТЕЛИЕРИТЕ.....
22
0
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
То пък един туризъм, с х. й да гл сочиш. Бетон, сграда до сграда, яденето малограмажно, но пък скъпо, обслужването -под нулата, кой вече прави туризъм, всеки гледа да прекара почиващите и да вземе за 2-3 месеца печалба, като за цяла година . Затова и хората избягаха по другите страни на почивка. Сега в добавка , нашите управници се нагъ зиха на бюрократите от Запада и ако има нещо , наречено туризъм, сега е посмешище. То страната затъва, те ревнали да спасяват туризма.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич и не ми дрeме за българския "туризъм"
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вълните ще са безкрайни както гледам и накрая една гнай голяма последна вълна за алпните как ще ди приберат парите дс видим
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризма в определени райони на България вече е приключил, а за по известните, те първа ги чакат фалити.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ви политическа власт, с изключение на К.К е ваксинирана 3 пъти! И се изтръшкаха позорно, за да докажат видимо и за пореден път цялата несъстоятелност на боцкането. На всичкото отгоре тази сутрин е починал и Сосоли, виден европейски ваксър. Съжалявам за болните и мъртвите, съжалявам всички живи, които са подложени 2-годишен системен терор - психически, здравен. Спрете се с лъжите...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризма баталяса ,много ,преди пандемията !С подпорни стени Туристи няма да дойдат !
16
1
 
12
 
! Отговори
НЕ ТРЯБВА преди 2 години
ТОВА Е ПАРАЗИТИРААЩ бизнес нищо полезно нищо произведено ДА ХОДЯ на полето по селата да произвеждат храна или да чистят улиците по градовете. НИКАКВИ ПАРИ да фалират това мутрениисти барони.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Препълнени хотели и ресторанти. Никакви Ковид мерки не се спазват. Цени до небесата, а порции и вкус на другия полюс. Защо да се наливат държавни пари в частния бизнес.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Каракольо мм, толкова ли ти стига мозъчето, да изчислиш че никой не ни кара да се инжектираме? Интересно тогава защо не мога да ходя на работа понеже не съм инжектиран.
13
14
 
6
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 2 години
Номер 12, ние с Занзибар и Танзания ли доживяхме да се мерим . Баси недъгавите антиваксъри ,ако бяхте вложили половината енергия от *** во антиваксърско *** в спазване на мерките ,а не фиркане на фалшиво уийски по чакараките щехме да сме забравили ,че е имало пандемия
12
4
 
14
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Отваряйте всичко, махайте мерките и това е! И без това е пълно с ваксинирани, които са болни. Ефекта от зелените сертификати е никакъв. Който е болен ще си стои в къщи. И преди е имало грипове.
11
8
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
То ние не разбираме ,що все грачите въпреки ,че никой не ви кара да се ваксинирате ,ама нормата от по 100 коментара на ден я преизпълнявате *** и мизерните ви антиваксъри руски
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като копираме Занзибар. Няма мерки, няма маски, няма болни. Ако изпълняваме заповедите от Сзо и Брюксел се самоубиваме бързо.
9
2
 
11
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Тва е кърлежна индустрия лежаща върху основите на мързела. Имаш керлива неизмазана триетажна постройка от крадени социалистически тухли,цимент и арматура и мислиш ,че можеш да лежиш и някой да ти дава мангиз за тоава . Супер неправилно , намери си истинска работа и престани да квичиш заедно с Ричард Алирезакбегов по медиите !
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте И туризма. Новата НЕнормалност не предвижда свободно време, пътувания и забавления за дигиталните роби. Инжектираните според възрастта им остава от 1 до 7 год живот / оптимистично/. Да се преориентира бизнеса към погребални услуги.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте мислили преди да наложите "мерките".
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавам да не разбирам защо ваксинираните срещу болест се страхуват от неваксинираните. Тоест напълно признаваме че ваксините не работят, но който не си ги сложи е проблем?
5
1
 
10
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Пандемия ще има заради туризма.Спрете туризма!