МВР проверява къде са 10-те млн. лв., предназначени за детска болница

Рашков: Най-вероятно се касае за схема за пране на пари при "Барселонагейт"
2 фев 2022 19:50, Анисия Иванова
183
МВР проверява къде са 10-те млн. лв., предназначени за детска болница
Снимка: Bulgaria ON AIR

МВР проверява изявлението на бившия здравен министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров, че не е ясно къде са отишли 10 млн. лв., предназначени за детска болница, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Пред медиите министърът уточни, че данните се проверяват от около една седмица и когато се събере достатъчно информация, ще бъде съобщено.

Той обясни още, че в МВР са пристигнали папки с материали от испанските служби за така наречената "къща в Барселона". От две години Испания разследва пране на пари, свързано с определени политически и бизнес кръгове в България.

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник "Ел Периодико" през 2020 г. Според публикацията в схемата участва и Бойко Борисов, по онова време премиер на България. Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби, припомня Bulgaria ON AIR.

"Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни извършено престъпление "пране на пари", посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори: "Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо. След като "Ел Периодико" осветява къщата в Барселона, настъпват промени.

"Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават "изкуствено" едно след друго събития, така, че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата", обясни Рашков.

Според него най-вероятно става дума за международна схема за пране на пари. "Най-неприятното е, че се споменава името на бившия министър-председател Бойко Борисов", изтъкна вътрешният министър.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби.

По повод досъдебното производство във връзка с "Булгаргаз" вътрешният министър посочи, че в КЕВР се правят проверки от няколко дни, включително са били извършвани процесуално-следствени действия и днес. Рашков уточни, че по разследването за "Булгаргаз" наблюдаващият прокурор съдейства на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
7
 
! Отговори
Пияния боклук преди 2 години
да даде доказателства.
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не вкарат тези крадци от ГЕРБ в затвора народа ще продължава де е беден докато тези ,които вече и Испанците знаят как крадът ще стават все по-богати.
92
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всичко това е от сферата "една жена казала".Рашков,по-добре кажи как успяхте с жена ти да придобиете 19 имота.Обикновените хора за да купят един теглят ипотека и я изплащат десетилетия.Не бъди скрънза,сподели опита си.Също така чакаме доказателства за това,че ББ е човекоядец и че притежава банка.А къде са "доказателствата" за кюлчетата и пачки ??Клоун си,Рашков,да знаеш,от лошите.Дори вече не успяваш да ни разсмееш.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАШКОВ ЧЕ ПЛАЩА НА ПОЛИЦАИТЕ С КАРТИ ЗА ФИТНЕС ОТ ВЕРИГАТА ФИТНЕСИ НА ДАНИЕЛ ЛОРЕР.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП - ПРОСТИ ПИЯНДЕТА.
89
2
 
6
 
! Отговори
АБЕ ДАМАДЖАН-БАБАИТ преди 2 години
Много пиеш, никаква работа не вършиш, дрънкаш глупости и ...никакви доказателства до днес не си дал на Правосъдието! --Щоте държи мин. Петков , просто не знам ...сигурно само за ДГД....
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултати от Рашков, като от умрял писмо......Ето един: тримата арестувани гербаджии от община Кирково осъдиха МВР за неправомерното им задържане. Решението не подлежи на обжалване, МВР ще плати разноските по делото, а тримата тепърва ще заведат искове срещу МВР за неимуществени вреди. Големият юрист......
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден депутат беше питал Рашков къде са едни конфискувани биткойни на стойност няколко милиарда. Отговор няма. Но за някакви 10 милиона се вдига шум до небето. Кажи за биткойните Рашко. Не си трайкай.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още чакаме от рашкоф доказателствата за подслушванията. Изчака ни се чакалото? рашкоф- гнусен лъжец!
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от къде са 19-те луксозни имота и 12-те кензефа?
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЛИЦАИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОДАЖНИЯ АЛКОХОЛИК
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя само проверява и накрая едно голямо нищо. Фигурант. Както Бойко му каза лятото: С гол г** таралеж ши мачкаш. И се оказа прав за съжаление
82
2
 
20
 
! Отговори
АБЕ ДАМАДЖАН-БАБАИТ преди 2 години
ЩО НЕ КАЖЕШ , КОЛКО ПАРИ ТИ СТРУВАТ 19-те ИМОТА У СОФЕТО ,БЕ.......У ТАЙНА ЛИ ГО ДЪРЖИШ...??!
81
3
 
12
 
! Отговори
Живко от Аспарухово преди 2 години
Г-н Министър! Има хора, които не желаят да живея добре, да имам приятелка и да бъда щастлив. Вярвам, че Вие не сте от тях и ще ми позволите да прекарам живота си в един от черноморските Ви имоти. Срещу моята безкрайна и истинска благодарност.
80
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Кюлчето дебне от храстите във всяка новина, и в коментарите под нея от платените *** на Севи приятелката на Каскета
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛКОХОЛИКА ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ШИШЕ РАКИЯ
78
2
 
17
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А за 19- имота у София .....КОЛКО МИЛИОНА И ШКАФЧЕТА СА ДАДЕНИ...??!
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ще са? В някой тих кът, разбира се . Само Рашков ли има златни отходни места.
76
16
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ето къде са парите за "Хемус".Вместо магистрала,луксозна къща в Барселона.
75
2
 
11
 
! Отговори
хаха преди 2 години
дамаджан кюпека освен ,ЩЕ.ще изкара ли документ който да важи пред съда,червен *** скоро ще издеш ритниците