Политолози: БСП се е обезличила като лява партия

Само БСП спечели от решението за Украйна
5 май 2022 12:01, Йоана Цонева
23

С изменението на текстовете за помощта, която страна ни ще предостави на Украйна, от "Продължаваме промяната" успяха да задържат БСП в коалицията. Това коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".
 
По думите ѝ решението е било очаквано, тъй като почти два месеца се обсъждаше.

"Гласовете стигаха и без тези на БСП. Стигна се до ситуация, в която дори на избирателите на БСП им беше все едно какво решение ще се вземе. Но не е нормално едни политици да се изказват толкова горещо и крайно и в следващия да се извъртят", заяви тя.

Доц. Буруджиева е убедена, че коалицията няма да работи в комфорт, докато не започне да произвежда конкретни политики.

"Предложенията от ляво и от дясно са крайни, по средата виждаме партии, които нямат политики, но нещо все пак движи техните действия. Те дойдоха да управляват с обещания да махнат ГЕРБ от властта и с общи послания, които обаче искат конкретни действия. Докато тази коалиция не започне да произвежда политики, ще се чувстват зле в нея, но и ние ще се чувстваме зле", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога Цветанка Андреева, формулировката на предложението, което депутатите гласуваха, изцяло е в интерес на БСП.

"Решението излезе изцяло в интерес на БСП и БСП е спокойна, но коалицията не е спокойна. Виждаме, че привържениците и дори партийните апарати от "Демократична България" вчера бяха на улицата. Те не могат да преглътнат липсата на яснота на това решение, хибридната мъгла, в която се облече това решение и очевидния отказ да изпратим оръжие на Украйна", заяви Андреева.

И уточни, че от ДБ може да прибегнат към крайни действия като излизане от коалицията, за да запазят електората си.

"Хората на ДБ, които организираха протеста в подкрепа на даване на оръжие на Украйна, бяха и от областните структури на партията. Това са партии с ясна евроатлантическа ценностна система. Ако трябва да направят компромис, ще излязат от властта. Рискуват да загубят електората си, да се обезличат идеологически и да не минат бариерата при следващи избори", прогнозира Цветанка Андреева.

Тя изрази мнение, че коалицията вероятно ще са запази на цената на много компромиси.

"Настроенията в цялото политическо пространство са, че не е време за избори. Колкото повече отслабва коалицията, става по-удобна за Радев и за опозицията във и извън парламента. Всяко несправяне с кризите предполага търсене на алтернатива. Но никой не иска избори в момента", заяви Андреева.

Буруджиева призова Радев да обясни "смяната на позицията си по отношение на хората, които преди година сам вкара в политиката, а сега активно критикува".

"Радев е доста рязък. Скандален е самият начин, по който се развиват нещата. Това, което правят, е да слагат етикети, това е манипулация. Всеки се опитва да покаже, че е добрият като принизява и унижава другия. Това, което казаха от управлението, че няма да си отидат, беше заплаха към хората. В политиката нито идваш, нито си отиваш, когато ти си решил. Като граждани ще платим цената, когато не могат да взимат решения", добави доц. Буруджиева.

И двете разкритикуваха позицията на БСП за липсата на действия, които да са насочени към кризите.

Цветанка Андреева коментира, че Нинова е проявила политически цинизъм - тя гарантира комфорта с оръжейния бизнес в България, а лишава България от възможността и политическия комфорт да заяви ясна позиция, забаламосвайки ни с някакъв неутралитет.

"Балансът няма да го намерим в неутралитета, разумът е да бъдем в силния полюс, в силната страна. Жизненият стандарт, инфлацията, цените - това тревожи хората. Кризите са много болезнени."

Според Андреева БСП вече се е обезличила като лява партия. А доц. Буруджиева добави, че политиките на левицата не работят за хората и доходите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
бсп приключи при нинова при едни нови избори няма да влезе в нс така чес украина и без нея края на бсп е дошъл
18
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 16: Това е спекулация, стара като света. Кметовете от БСП не били бедни, следователно БСП се е обезличила като лява партия. И защо? Важно е каква политика провежда партията, а не кой кмет или депутат е беден и кой не. Но за това е нужно малко повече дори и от политолози, най-лесно е да се повтаря простата, многократно тиражирана спекулация. .......................... А колкото до помощта за Украйна накрая правителството прие това, за което настояваше БСП - ремонт да, оръжие - не
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия социолози не забелязаха ли че от 89г комунистите станаха най големите капиталисти а как са се кръстили е друг въпрос
16
1
 
5
 
! Отговори
Мел преди 2 години
ДБ ще излязат от коалицията през крив макарон. Знаят си, че това е единственият им шанс да участват в управлението и ще си седят на д-тата до последно ...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия двете ли са политоложки? ми че те са политически конформистки и представителки на най - древната женска професия...
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП отдавна се е обезличила като лява партия, че там от бивши кметове на БСП, бивши и сегашни депутати и министри нема нито един беден, кой в държавни бордове *** парички, кой си има ВЕЦ- ве и слънчеви батерийки, кой е вечен депутат на хранилка.Вчерашното гласуване приключи окончателно БСП и Нинова се скри.
13
6
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 13: Точно БСП няма да получи отлив на гласове след вчерашното гласуване. Корнелия Нинова сложи на масата ултиматум - "оръжие за Украйна значи излизане на БСП от коалицията". И Киро даде заден ход. Ако бяха обективни, тези политоложки трябваше да го споменат (поне). Но те разсъждават по опорната точка "Всичко срещу БСП". Затова им се вижда "обезличаване" и други спекулации от този ред.
12
10
 
2
 
! Отговори
Най-стабилна преди 2 години
БСП се оказа най-стабилната партия в коалицията. И само тя запазва електоралната си подкрепа.
11
8
 
3
 
! Отговори
Успех за БСП преди 2 години
Корнелия Нинова накара коалицията да се завърти на 180 градуса. Ремонт на военна техника - да, но доставка на оръжие за Украйна - не.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП не знам какво са спечелили освен отлив на гласоподаватели след вчерашното гласуване. Справка профина на бсп и *** във фейсбук
9
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
И комунистите и итн затова им намалява електората,защото са безпринципни и жалки само гръмки изказвания.Такива шумове докараха и партии като копейкит,защото отвратително хората.
8
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами това е целта на занятието да се съсипе бсп а след тях и потоп затова сглобяватизречения само да не падне правителството защото след това няма вече нсвидяхте ли за какво сте гласували чужди знамена се развяват украинци бият българипод погледа на полицията а ние ги хрантутим без пари на курорт шведска маса
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво и пука на импексова за бсп? Нали е във властта- министър на икономиката. Жалко, че не може да направи разлика между производство и износ, но това е друга тема. Впрочем тя какво ли може? Каква държава сме, щом нинова- импексова е министър? Бог да ни пази!
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност точно руснаците действат с фашистки методи, а в самата русия има много признаци за прояви на тоталитаризъм и фашизъм. Така че определено можем да използваме понятието "руски фашизъм" и няма да сгрешим.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП приключи като партия. Корнелия е ликвидира. Бах ти лакомата за власт жена
4
1
 
21
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Според Андреева БСП вече се е обезличила като лява партия... Хахаха, че кога е била? :)
3
1
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Другарката брои пачки и пълни буркани, след като по стара традиция предаде избирателите си и групово гласуваха за "ремонт" на украински оръжия с части които трябва да бъдат доставени от Русия! С други думи , естествено Русия няма да достави части за да ремонтираме украинските фашисти, а ние ще подменим нашите здрави с украинските за ремонт! БСП на следващите избори отива при мутрите на мая!
2
1
 
13
 
! Отговори
БСП преди 2 години
никога не е била лява партия
1
0
 
18
 
! Отговори
бсптв преди 2 години
извинете , къде е другарката нинова , два дена в няма никаква ?