Депутатите нищят защо "Газпром" ни спря доставките и откъде идват нови

ГЕРБ: Още получаваме руски газ, но го плащаме по-скъпо
105
Депутатите нищят защо "Газпром" ни спря доставките и откъде идват нови
Снимка: БГНЕС

Мнозинството одобри искането на опозицията в НС да бъде създадена временна комисия, която да провери обстоятелствата довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД, както и да установи всички факти и обстоятелства относно действията и намеренията на Министерски съвет по отношение на доставките на природен газ.

Инициатори на създаването на комисията бяха ГЕРБ и "Възраждане".

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че опозицията иска да разбере защо България продължава да получава руски газ, но плаща за него по-скъпо с 30%.

Ивайло Мирчев от ДБ настоя, че цената на суровината през лятото ще е по-ниска след новината, че премиерът Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ от САЩ

"В ситуация на война е най-нормално при този форсмажор да се търсят контакти на високо ниво, когато говорите за това с кого се е срещал премиера", коментира той.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че това ще е безсмислена комисия, защото въпросите които поставят от опозицията, получиха отговор от министъра на енергетиката през миналата седмица. Въпреки това от ИТН подкрепиха създаването на комисията.

Рамадан Аталай настоя, че България трябва да си защити националния интерес и да поиска дерогация, когато се взимаше решението на ембаргото от страна на ЕС. Според него обаче няма как Петков да е договорил газ от САЩ на цена по-ниска от доставките на руския газ.

"Как си мислите, че втечненият газ ще е по-евтин от тръбния, защото има 20% отгоре при регазификация", риторично попита той. "Трябва да направите така, че газът да позволи на производителите да произведат конкурентоспособна на европейската продукция. Сега в производството на една баничка не се знае колко е компонентата на газа", обърна се той към мнозинството.

Според Аталай България може да получава газ от други места освен Русия, но е нужно време за това.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че не вярва, че правителството защитава българския национален интерес.

"Когато започна войната в Украйна премиерът и министрите казаха, че България е готова да посрещне спиране на доставките и че това няма да се отрази на българските потребители. Искаме да видим каква е кореспонденцията между „Булгаргаз“ и „Газпром“, защото сега излиза, че компанията „Булгаргаз“ като обществен доставчик не е била готова, а частни компании са били готови, още повече, ако беше готова нашата държава, газохранилището „Чирен“ нямаше да е пълно на 18%", каза той.

Драгомир Стойнев от БСП припомни, че през годините подобни анкетни комисии не са имали голям ефективност.

"Комисията ще е по-скоро чисто технически да разберем какво се е случило. Но тук вината се хвърля изцяло върху правителство, но на всичко е ясно, че когато има санкции, ще има и контрасанкции. В ЕС целта е да не се плаща в рубли, ако това е европейската политика, то тогава ние нямаме друг начин. Все още чакаме азерския газ, нямаме връзка с Гърция. Обвинява се премиера какво прави в САЩ, но ако си мислите, че газът стои и чака някъде купувач, това не е така, ако премиерът търси втечнен газ от САЩ, аз не виждам нищо лошо в това, но съм съгласен с опозицията, че министрите трябва да са по-умерени в приказките си", каза социалистът.

"Много добре звучи ЕС да купува газ заедно, но към момента това не е осъществимо и заради това всяка една страна се справя поотделно за решаване на проблема в краткосрочен план", призна Стойнев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
По-евтино преди 2 години
Всеки ден ни облъчватс по-евтино. Реклами бол: чухте ли , хей вместо 3.00 лв струва само 2.99 лв и така всеки ден.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без комисия това са първите данни, които правителството трябваше да посочи, преди да тръгне с голямата кошница насам-натам.
85
1
 
5
 
! Отговори
Да ви пишкам преди 2 години
На ЕС. Всеки поотделно се спасява . Този съюз се разпада, защото сащ така искат, това не го ли разбрахте, или се правят всички на клоуни....
84
5
 
1
 
! Отговори
profetey преди 2 години
Проблема с газта е същия както при всеки бизнес. Когато искаш да смениш някой доставчик, то първо се договаряш с новия и като видиш че при новия всичко е наред, то спираш стария и готово. Сега защо не плащат на Русия за газта - еми просто - ако трябва другите доставчици да се конкурират с руския, при пазарна икономика другите губят заради цената. Но ако се спре руския газ, то другите вече може да конкурират и да доставят продукта си, без да може да договаряме по изгодна цена.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не е приключила още. Днес казаха, че 3 метрови бетонни окопи са направили по цялата фронтава линия на Донбас укронацистите, преди войната. Тези мръсни изчадия са се готвили за война, защото им е било напълно осъзнато, че това, което вършат неименуемо ще провокира конфликт с Русия. 40 млрд долара получават от Байдън, гласували са ги в сената. Ще има още много лошо да видим.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избираме хора,даваме им много пари за да управляват добре държавата,да намират евтина енергия,да се грижат ние да живеем по добре! Ако не стават за това ги сменяме,то е много просто! Те трябва да изпълняват желанията на мнозинството,защото народа дава и пари и труд! Просто е!
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да съм политик ( опазил ме Господ да падна толкова ниско и да си продам душата на ДЯВОЛА ) , но според мен главният въпрос не е "колко " а КАКВО ще ни струва този втечнен "УЖ" по-евтин газ ?!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западните държави си има частни компании,които купуват от руснаците.Държавата не я интересува с какви пари плаща търговеца! В БГ и Полша имаме държавни структури,сиреч държавата купува от руснаците и това мисля е разликата и болката!
79
2
 
15
 
! Отговори
Убре преди 2 години
Велики размисли са ги обзели. Да се измитат всичките! Ще внасяме от Америка втечнен газ с кораби, това вече е за съд. Нямат срам и страх от Бога.
78
3
 
16
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 години
Пичове, преди на 80ст.,з а 20 лв, пълних 24 литра, почти половин бутилка, а сега за същите 20 лева, пълна малко над 8 литра;))) Разликата? Разликата я прибират Кирча и Кокорча!
77
27
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
С ЧЕРВЕНИЯ ГАЗ приключихме хахахахахаха
76
1
 
25
 
! Отговори
Бареков: преди 2 години
"Зелен газ идва за балъците, които Кирчо вече прати за зелен хайвер. Операция "Шменти Капели" на амбулантните измамници Кирчо и Кокорчо, начената в МОЛ-а, е към своя край! Ще завърши с финалния пирует за вдигането на ветото за Македония. Евтин газ, зелени автомобили и зелен хайвер за балъци. Ама шарани за голата кирчова кука вече не останаха."
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите са умни хора.Нищят защо Газпром ни спря газта.И щото са толкова умни,не нищят що на Европа Газпром не е спрял газта."Бълга рите са *** народ"-мъдри думи от покойният Божидар Димитров.
74
18
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
А русофилите ЛЪГАХА, че без раша нема газ. М.а имаааааа
73
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за евтин газ е МАНИПУЛАЦИЯ И ДОЛНА ЛЪЖА ОТ ПРЕМИЕРА КИРЧО КЕША. ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ СКОРО.
72
9
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
А.б.е ...то при русофилите спирка нема. Първо щяхме да сме на студен душ лятото без раша газ. Сега се оказа, че газ има и извън азия...*** за вас скъпа. Ако пък вземе, че влезе друга газ и то по-евтина...к.в.о ще мрънкате...че ни и ли??? Хахахахаха
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дън е в недоумение. Защо тези Европейци не искат да увеличат плащанията си към НАТО, което героично ги защитава от варварските и безцеремонни доставки на евтин руски газ?
70
15
 
1
 
! Отговори
Costa преди 2 години
България обяви споразумение за доставка на втечнен природен газ от САЩ по-евтино от това на Газпром, споразумението беше постигнато на среща между българския премиер Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис.
69
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво нищите б.р.е! Отървахме се от раша газ и ЗАВИСИМОСТ!!! Има и други източници на газ, енергия и т.н
68
1
 
18
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Шумотевицата за "договорки", за "по-евтин газ" са приказки от хиляда и една нощ...