Кристалина Георгиева очаква инфлацията да бъде овладяна догодина

Влизането в еврозоната е логична стъпка за България, смята тя
17 май 2022 14:12, Елка Василева
100
Кристалина Георгиева очаква инфлацията да бъде овладяна догодина
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева очаква през 2023 г. инфлационните процеси да бъдат овладени.

Още по темата
По отношение на България Георгиева коментира: "Най-важното в момента за България е да усвои финансирането от NextGenerationEU и този план да се изпълнява, както и да може да включи в антикризисните мерки ускоряване на някои от тези проекти, които по причина на открита корупция бяха спрени," каза Георгиева.

"На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в еврозоната, аз бих отговорила с друг въпрос: Има ли някой в България, който да иска да падне валутният борд", каза още доц. д-р Кристалина Георгиева.

"Аз досега не съм видяла социологически проучвания общественото мнение да бъде настроено към това да падне валутният борд и ние да сме на ветровито без защита, която той ни дава. А щом като ние сме валутен борд и нашата валута е вързана към еврото, много по-добре е за нас да участваме във формирането на политиките, които влияят на нашата страна, отколкото да не участваме“, заяви управляващият директор на МВФ, цитирана от БГНЕС.

Кристалина Георгиева посочи, че влизането в еврозоната е логична стъпка за България.

Тя се съгласи, че условията за влизане на България в еврозоната днес са по-сложни, отколкото бяха преди няколко месеца, тъй като инфлацията у нас мина 10%.

"Това обаче не е поради вътрешни грешки в страната, а поради външните шокове от пандемията и войната в Украйна, и този проблем с нарастването на цените засяга на практика всички страни с изключение на Япония и няколко азиатски държави. Така че много е вероятно Европейската централна банка и министрите на еврозоната да вземат под внимание този факт, че покачването на цените, че инфлационните процеси в България, са предизвикани от външни фактори и това да не се отрази на срока за влизането на страната", каза тя.

Кристалина Георгиева днес бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ьяаожгт преди 2 години
Сталинка съвсем е заприличала на Господарите си- Сорос, Ротшилд- мумии изгубили човешки облик, без душа
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драгия зрител, ***, ковид ваксинар,..фил или ...фоб забрави, че печатаха едни пари и Световната банка и ЕС раздаваха уж безвъзмездно уж от загриженост за кашлянето и кихавиците.Е много ясно каква беше целта- срив на икономики, хиперинфлация,обедняване и кой ще плати сметката
74
0
 
1
 
! Отговори
КОМИНТЕРНА... преди 2 години
ПОДДЪРЖА УЛТРА-ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА ШО РОШ.....
73
0
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
Тая се беше изгубила,от къде пак започна акъли да дава,има интерес???
72
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
А ние очакваме Сталинка догодина да забременее и да ни дари с близнаци!.../Ще залагате ли кое ще се случи-"овладяването",или.."ощастливяването" ?../..
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре Носете Съответната Сума награждава Сталинка с титла . Или , неизвестен икономически университет се опитва да стане известен като награждава издигнала се бивша комунистка
70
3
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
Тези, които работят изброените професии са главно малцинаства и възрстрани хора без образование и език. И интересно защо не ходят в Русия да ги работят там? Ми все отиват в този прогнил запад да им слугуват....
69
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Майк@ ти и дърта кукомявк@, миризлив@ конск@ ф***шкия .
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 Русия с по-голяма територия или Италия с по-малко но напечатано евро има по-голям БВП. Ами Русия само с Московска област ще изпревари Италия по БВП ако се смятат цените на имотите.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на запад няма да замина баш сега. Пък който е заминал, работи като чистач или болногледач. 90% от заминалите да си търсят щастието. Мерси! Предпочитам да работя за 1000 лв като инженер тук, отколкото да чистя ки нефи за 2000 евро на запад.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с *** да водиш дискусия е все едно да говоря на стената.
65
4
 
0
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
Говорим за БВП :) хич не ми пука кой е про-руски настроен и кой не :) то щот всичките сте все про-руски настроени ама всички заминавате на запад.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
държавички като Италия"-Държавичка като Италия е силно проруска и там щом се появи укрофашист, го нападат с "УУУУ". Гледай тик-ток. Там фашисти не понасят. Ама никак! А държавички като Испания не им дават нищо безплатно. Поинтересувай се, бе.
63
2
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 2 години
Вие май още нямате идея как работи света :) времето когато държавата може да си е достатъчна отдавна отминаха.
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук някой се опитват да ни внушат, че щом една държава има огромна територия то значи е голямата работа :) да де ама площа на Русия е населена само на 23%, останалото са степи. И в същото време държавички като Италия имат по-голямо БВП от нея.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се видя вече. Запада без да смуче от други държави, без колониалната си политика не може да издържи. Затова и е целия вой-види му се края на източника на блага.
60
5
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
Русия може да е голяма на световната карта като площ, но икономически да зад държавички то Еверопа. И да кажеш, че странитео т САЩ и ЕС никой не ги брои извинявай :)))))
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах страните, които са приятелски настроени към Русия-мче тва е повече от половината свят. А като се вземе предвид, че Русия е половината свят, то излиза, че САЩ и Европа са некви плюнки на картата, които никой за нищо не брои.
58
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Тази кукумявка има предвид, че догодина инфлацията ще достигни своя пик и няма да се задълбочава. Но защо не казва какъв ще е пика 100, 200, 500% може и повече. Бабо, от това не ми става по-леко или искаш да кажеш че ще свикнем с нафта по 5,50 и бял хляб по 4 лв.?!
57
0
 
6
 
! Отговори
Верт преди 2 години
Сталинка да не се прави не се прави много умна,