ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е губеща по няколко причини:1. Падат жертви на бойните полета с братски народ.2. Заради Австрия не получава Пирот и Ниш. 3. Отваря се вражда между българи и сърби пропагандирана и до днес. А не се пропагандира омраза към Австрия, истинския ни враг. 4. Вече никой не позволява да се съединим с македония, гърци, сърби, запад всички бдят и рушат българщината, даже и днес с тая маке нация, признавана от запада, приемана във Ватикана на 24 май а ние на 23 май. и тн и тн и тн
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще ролята на Батенберг и другата немска династия в нашата история, довели ни до редица национални катастрофи не е никак за подценяване.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 "ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯ ПЕЧЕЛИВШ ОТ БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ Е АВСТРИЯ. ГУБЕЩИ СА СЪРБИЯ И БЪЛГАРИЯ." Хахахахахаха. България била "губеща" о Съединението!!!! Това само болен руски мозък, който със зъби и нокти драпа да защитава антибългарската позиция на руснаците по въпроса !
110
0
 
4
 
! Отговори
ето соростролович преди 2 години
Австрийското шпионче и паданик Батенберг предлага София да се даде на сърбите без бой, но българските офицери казват че тая диверсия няма как да стание и дават боя на Сливница. Ако София беше дадена без бой, сърбите можеше просто да не минат след София и така да си постигнат целите стиковани с Виена, да няма силна славянска държава на Балканите а Сърбия да губи земи от Австрия и да получава от България.
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕТКО ВОЙВОДА Е ЗАТВОРЕН ВЪВ ЗАТВОРА ОТ СТАМБОЛОВИСТКИ-ЗАХАРИЕВО СТОЯНОВСКИТЕ АВСТРОФИЛСКИ ПРЕДАТЕЛИ.
108
1
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Тия са ясни, не са български партии. *** са си пета колона на Масква тук и трябва да се вкарат в затвора за национална измяна. Ония от ПП са зле отвсякъде, за тях всичко срещу ГЕРБ е добро. Затова и вече сме до гуша в л.ай.на.
107
0
 
5
 
! Отговори
АНГЛ УИКИПЕДИЯ преди 2 години
Позицията на Сърбия беше подобна на тази на Гърция. Сърбите поискаха значителни териториални компенсации по цялата западна граница с България. Отблъснат от България, но уверен в подкрепата на Австро-Унгария, крал Милан I обявява война на България на 14 ноември [ OS 2 ноември] 1885 г. Въпреки това, след решителната битка при Сливница , сърбите претърпяват бързо поражение и българите настъпват в Сръбска територия до Пирот . Австро-Унгария настоява за прекратяване на военните действия, заплашвайки, че в противен случай българските сили ще срещнат австро-унгарските войски. Прекратяването на огъня
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съюзът на България и Източна Румелия прави България де факто втората по големина държава на Балканите по това време след Турция в Европа, факт, който редица съседни страни не могат да приемат. Атина веднага поиска териториални компенсации и дори заплаши, че ще започне военни действия. В цяла Гърция имаше граждански демонстрации, които накараха правителството да обяви война на България. Въпреки това Гърция и България по това време нямат обща граница и са разделени от османска територия. Освен това намесата от страна на британското правителство помогна за успокояване на тази агитация.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позицията на Австро-Унгария се определя от нейната политика спрямо Сърбия . В таен договор от 1881 г. Австро-Унгария приема правото на Сърбия да се разширява в посока Македония. Целта на Австро-Унгария е да спечели влияние в Сърбия, като в същото време насочва сръбските териториални апетити към юг, вместо към север и северозапад. Освен това Австро-Унгария винаги се е противопоставяла на създаването на голяма славянска държава на Балканите от вида, в който ще се превърне обединена България.
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНГЛ УИКИПЕДИЯВ годините след подписването на Берлинския договор петербургското правителство често е изразявало мнението си, че създаването на Източна Румелия от Южна България е неестествено разделение и ще бъде краткотрайно. Русия знаеше, че Съединението несъмнено ще дойде скоро и взе важни мерки за подготовката му. Първо, Русия упражнява успешен дипломатически натиск върху Османската империя, като я възпира да изпрати сили в Източна Румелия. Също така през 1881 г. в специален протокол, създаден след възстановяването на Лигата на тримата императори , е отбелязано, че Австро-Унгария и Герман
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНГЛИЙСКАТА УИКИПЕДИЯКъм средата на 1885 г. повечето от активните юнионисти в Източна Румелия споделят визията, че подготовката на революция в Македония трябва да се отложи и всички усилия да се насочат към обединението на България и Източна Румелия. Към тази кауза бил привлечен и българският княз Александър I. Отношенията му с Русия се влошиха до такава степен, че руският император и проруските кръгове в България открито призоваха за абдикация на Александър [ нужно цитиране ] . Младият княз вижда, че подкрепата му за Съединението е единственият му шанс за политическо оцеляване
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП- проамериканска,а за копейките да не говорим!Те са ***!
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 109 "Ето как Русия е искала проливите - като БЪЛГАРСКИ!!!!" Не четеш даже собствения си копи-пейст >>> "което логично означаваше, че Русия се приближава до Средиземно море"
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
английската уикипедияОбособяването на Южна България в различен административен район беше гаранция срещу опасенията, изразени отВеликобритания и Австро-Унгария , че България ще получи достъп до Егейско море, което логично означаваше, че Русия се приближава до Средиземно море .Третата голяма част от Санстефанска България Македония не е получила дори този лек вкус на свободата, тъй като остава в османските граници, както преди войната.Ето как Русия е искала проливите - като БЪЛГАРСКИ!!!!
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без чалгаджиите на празника!
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 "Обаче австрийчето силно обслужва Виена и под австрийски сценарий прави Съединението, като това се ползва от Австрия да подтикне Сърбия да ни нападне," Съвсем се оплете: "австрийчето "обслужва Виена"", но Виена подтиквала Сърнбия да го нападне същото това "австрийче"!!!
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94 "а според руския стават независими княжества е соросе" Какви "независими княжества", какво стана със Санстефанска България? ти знаеш ли каква е разликата между руския вариант на Раихщадското посразумение и предложението в Санстефано? И от какво са независими княжествата? От това, че нищо не за виси от тях ли? :)))
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия иска Съединението да се извърши под нЕйно ръководство, а не под ръководството на австрийския шпионин и поданик Батенберг. Тя търси удобен момент за да измете австрийчето от трона. Обаче австрийчето силно обслужва Виена и под австрийски сценарий прави Съединението, като това се ползва от Австрия да подтикне Сърбия да ни нападне, брани сърбите при поражението и за благодарност им ограбва и окупира Босна. Русия не участва в Съединението и си изтегля офицерите, защото е обвинена от Англаия че
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99 "Петко Войводо" Петко Войвода е затворен във Варненската крепост от руските "освободители". Мдаааа.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрернеонаци излагаш се... който няма аргументи обижда. Призовава към насилие и тн глупости.