Доц. Киселова: Прави се опит да се прескочи външният министър за РСМ

Проектът за решение не е бил консултиран предварително с МВнР
18 юни 2022 15:08, Елка Василева
33

Прави се опит да бъде прескочен българският министър на външните работи чрез прехвърляне на отговорността по въпроса за еврочленството на РСМ на НС. Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тази седмица Министерският съвет прие решение, съгласно което всички въпроси, които идват от Европа и са в разрез с официалната позиция на страната, да отиват не в МВнР, а в ресорната парламентарна комисия.

Още по темата
Вчера в Народното събрание постъпи предложение на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония. В изпратения документ обаче не се споменава конкретно българското искане за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония.

"Министърът на външните работи сподели, че проектът за това решение не е бил консултиран предварително с МВнР. Това се отклонява не само от добрия тон, но и от правилника за дейността на МС и неговата администрация. Премиерът ръководи общата политика на правителството, но по определени въпроси компетентни са министърът на външните работи и неговата администрация", подчерта доц. Киселова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Формулирано е само общо изискване към спазване на правата на малцинствата в съседката ни. Темата предстои да бъде обсъдена от българския парламент, след като Министерският съвет определи водещата институция по въпроса да е Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
До АнонименВерно, бе! Бойко цяла тръба построи за руснаците, без да пита Парламента и бръкна милиарди от нашите пари- защо не го обявиха за предател? Предаде ли българските интереси, в услуга на чужда държава? Предаде. Това не е предателство дори, това си е престъпление! Сега- защо Парламентът ще гласува за РСМ? Видите ли външната министърка била незаобиколимия фактор- т.е. Рундьо. Президентска република ли сме по Конституция, или Парламентарна? Г-жата от 1 година изскочи от неизвестното и взе
32
0
 
2
 
! Отговори
един по един преди 1 година
Охо, под смокиновия лист на 'експертността'', взе да намирисва на РР. мноого скрити лимонки...ще свалят маски...полека лека и един по един.Оказа се, че Славчо играе за пРезидента, а тази "независима" до цент-ка също показа рогца . Парламентът няма право? Така ли, г-жо до цент? Само пРезидентската външна министърка има право, така ли? И всичко да минава през нея, а не през МС и Парламента? Собствена външна политика ли ще прави невзрачната изпълнителка на поръчки?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички парламенти са с ниска подкрепа, не само този,прокуратурата също е с рекордно ниска подкрепа, но това не означава,че трябва да закрием държавата. И парламентът по конституция си изпълнява задълженията независимо от социологическите данни.
30
3
 
2
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До Анонимен==Вече има решение на Парламента и на Консултативния съвет при президента за стриктно изискване макетата да спазят всички условия,подписани в договора за междусъседство.До този момент те не са изпълнили,а и нямат намерение да изпълнят това,което са подписали.Следващо разглеждане не трябва да се допуща,защото този парламент е с доверие 8%и няма никаква легитимност! Ние,БЪЛГАРИТЕ няма да разрешим с купените предатели чуждите краварски марионетки Киро-Кокорчо да загробят РОДИНАТА ни!!!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей айде стига с тая тъ.па Македония.Грам не ме интересува за какви се мислят тия.За нашия народ нещо направете.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Външната министърка се държи като умствено изостанала.Чудя се дали нарочно е избрана тя за министър само за да повтаря безкритично каквото кажат ИТН.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не знае позицията на външния министър.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо не предложите простата кърджалийска тетка за председателка на парламента или Димитър Главчев? Все видни и изявени слуги на Боко тиквата. Те по конституция са му шефове, но се държаха като слуги на Бойко интелектуалеца.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая лелка изведнъж стана много популярна в телевизионните среди, а до преди година беше световно неизвестна. Прочу се когато обвини онзи свой колега и кандидат за министър от ИТН в плагиатство. Някакво съчинение, което много вероятно тя да е копирала от другаде изведнъж се оказа нейно авторско право, а тази безлична женица я превърнаха едва ли не като някакъв юридически гений и всеки ден кисне в телевизиите..
24
3
 
7
 
! Отговори
Отворко преди 1 година
Пак ли тая се изказва по новините? Ако не беше интервюто с ония психично болен ***, никой нямаше да я знае.
23
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
ако вярваш на слави на глупосттите начи и теб те е заобиколил света..
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави се опит да се узакони национално предателство по отношение на Македония.
21
5
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Личи си, че си от "умните" и красивите. Не му е на Киро работа да заобикаля външният си министър навън да говори едно у нас друго, а за френското предложение по същество едва ли не да се разбира в последния момент.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киселова,замириса на кисело...
19
3
 
7
 
! Отговори
do 17 преди 1 година
да парламента е гласа на народа, ама той бойко щото е над народа не го уважаваше, това да си народен представител беше долна професия
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 14 Ами хубаво,значи предложението може да се отхвърли от парламента от депутатите. Защо Петков да е национален предател,ако се приеме това решение по твоята логика национални предатели са депутатите,които са го подкрепили.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко парламента се използваше само да подпечата решенията на Герб, за това се грижеше простата кърджалйска дама.
16
3
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Онзи аре стига локуми има подписана рамка с предварителни изисквания към макетата която са я подписали. Хубава лоша, но я има а те и това не желаят да изпълнят. Според френското предложение ги пускаме, а след това щели сме да се договаряме тоест след дъжд качулка.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво по-хубаво в парламентарна република решенията да се взимат от Парламента с гласуване на всички депутати. Това не е едноличната държава на Бойко, който взимаше решение и го спускаше за подпечатване в парламента от ***.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 11 Ами нали всяко нещо ще се гласува в парламента от Герб,ДПС,ИТН,Възраждане,ПП,ДБ. Какво предател Петков, да не би той да взима решенията?